Zihin Haritalama Tekniği Nedir, Faydaları Nelerdir?

Yazar: AHMET U. | 24.09.2021 - 2 dakikalık okuma. Görüntülenme: 728
Zihin Haritalama Tekniği Nedir, Faydaları Nelerdir?
Z ihin haritası nedir, hangi amaçla kullanılır. Zihin haritalama tekniğine dair tüm bilgiler sizlerle!

Günümüzde bilgi en büyük güç olarak karşımıza çıkıyor. Gerek üniversite giriş sınavı olan YKS'de gerekse liselere giriş sınavı dediğimiz LGS'de bilgiyi öğrenen, doğru şekilde not alan, akılda tutabilen ve gerektiği zaman hatırlayabilen öğrenciler bir adım öne geçiyor. Bu noktada eğitim koçluğu sürecinde sınavlara hazırlanan öğrencilerimizi ezberci yaklaşımlardan uzak doğru tekniklerle bilgiyi organize edebilen bireyler haline nasıl getirebiliriz sorusu biz eğitimcilerin karşısına çıkıyor. Bu durum bizi bu konu ile ilgili araştırmalara yönlendiriyor.

Bu araştırmalarda beynin çalışma sistemi ve bilginin beyinde organize edilme şekli üzerinde durulduğu görülüyor. Bilgiyi sembolleştirip zihinsel olarak canlandırdığımızda daha kolay akılda kaldığı ile ilgili araştırma sonuçlarına rastlıyoruz.

Bilginin akılda kalmasını sağlayan, bilgiyi sınıflandıran, beyne yol gösteren anahtar kelimelerden oluşan zihin haritalama tekniğini kalıcı öğrenmede etkili bir teknik olarak değerlendirebiliriz. Bu teknik sayesinde beyin kavramlar arasında bağlantı kurmakta ve kurulan ilişkiler ağı sayesinde bilgi kalıcı hale gelmektedir. Bilginin sağnak bir yağmur gibi  üzerimize yağdığı bilgi çağı olarak nitelendirdiğimiz bu çağda zihin haritalama tekniği işimizi kolaylaştıracak bir teknik olarak dikkat çekmektedir.

Zihin haritalama çalışmaları ilk olarak 1960'lı yıllarda araştırılmaya başlanmış, bu araştırmalarda beynin işlevlerinde iki yarım kürenin de birbirinden farklı çalıştığı sonucuna varılmıştır. Burada temel nokta beynin tamamının kullanımıdır. Sağ ve sol beynin aktif kullanımı ile bilginin akılda daha çok kaldığı görülmüştür. 

Zihin haritalama tekniğinin faydaları; 

  1. Öğrenilmek istenen konu ile ilgili genel bir bakış kazanırız.
     
  2. Daha kolay bir çalışma olanağı elde ederiz.
     
  3. Bilgiyi doğru şekilde not almış oluruz.
     
  4. Bilgiyi daha kolay akılda utmayı sağlamış oluruz.
     
  5. Yeni bilgileri daha rahat anlar ve hatırlarız.

Zihin haritası hazırlanırken dikkat edilmesi gerekenleri sıralayacak olursak; öncelikle bir A4 kağıdının merkezine seçtiğimiz konuyu yazarız. Yazdığımız bu konudan çıkan kıvrımlı ve renkli kalın çizgiler üzerine konu ile ilişkili anahtar kelimeler, konu ile ilgili kısa, konuyu hatırlatacak kelimeler yazarız. Bu çizgilerden çizilen daha ince çizgiler ve dallara ise konu ile ilişkili daha detay bilgiler yazarız. Ana fikirler merkeze yakın çizgilerde yazılırken yan fikirler daha ince çizgiler olan dallara yazılır. Bu çizgilerin resim ve şekillerle zenginleştirilmesi bilgiyi akılda tutmayı kolaylaştıracaktır. 

İpucu: Bursa özel ders ve bursa matematik özel ders sayfalarımızdan konumunuza ve ihtiyaçlarınıza en uygun öğretmenlerimizi bulabilirsiniz. 

Bütün öğrencilere zorlu sınav sürecinde başarılar diliyorum.

Etiketler

Yazar

AHMET U.

Merhaba ben  Ahmet U. 2005 yılında matematik öğretmenliği bölümünden mezun oldum. Sonrasında Gazi Üniversitesi eğitim fakültesinde yüksek lisans ve doktora eğitimi ald...

Benzer Yazılar
Türkçe Eğitiminde Ne Kadar Teknoloji Kullanıyoruz?

Türkçe Eğitiminde Ne Kadar Teknoloji Kullanıyoruz?

Teknoloji, 2000'li yıllarla birlikte hayatımızın ayrılmaz bir parçası hâline geldiği artık su götürmez bir gerçektir.

Diskalkuli Nedir?

Diskalkuli Nedir?

Diskalkuli Nedir? Diskalkuli belirtileri nelerdir? Diskalkuli dair bilinmesi gereken tüm bilgiler blogumuzda..

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?