Yüzme Nasıl Öğrenilir? Püf Noktaları Nelerdir?

Yazar: sümeyye a. | 21.04.2021 - 9 dakikalık okuma. Görüntülenme: 79000
Yüzme Nasıl Öğrenilir? Püf Noktaları Nelerdir?
Y üzme nasıl öğrenilir? Püf noktaları nelerdir? Yüzme stilleri nelerdir? Yüzmek istiyor ama nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız makalemiz tam size göre.

Yüzme Nasıl Öğrenilir?
 

Bu yazımızda aşağıdaki 3 konu üzerinde detaylı olarak bilgilendirmeler yapılmaktadır. Bunlar;

  • Yüzme nasıl öğrenilir?
     
  • Denizde yüzmek mi havuzda yüzmek mi daha kolay?
     
  • Kendi kendime yüzme öğrenebilir miyim?
     
  • Yüzme stilleri nelerdir?
     
  • Yüzme öğrenmenin püf noktaları nelerdir?
     
  • Yüzme özel dersleri almak istiyorum, yüzme antrönerlerine nasıl ulaşabilirim?
     

hazırsanız başlayalım :)

Yüzmenin insan sağlığı için faydaları saymakla bitmez. Yüzmek deyince aklımıza yaz tatilleri, havuz ve denizler gelse de yüzmek hem bir spor hem de harika bir aktivitedir. İnsan bedenine etkisi kalp sağlığından kondisyona, kas yapısından vücut duruşuna kadar olumlu etkisi vardır. Yanı sıra suyun ruh sağlığı üzerindeki etkisi de tartışılmaz. Bu kadar olumlu yanından sonra en eski tarihlerden beri suyla olan bağlarımız daha da artmış ve su sporlarına her geçen gün başka bir yenilik eklenmiştir. Biz bugün bu yazımızda yüzme üzerine birkaç soruyu cevaplayacağız ve genel olarak “yüzme nasıl öğrenilir?” sorusuna odaklanacağız.

Yüzmenin faydalarından en bilineni vücudu karşı bir dirence doğru zorlamaktır. Özellikle denizde yüzmek dalgalardan ve gelgitlerden dolayı insanı daha da zorladığından hem kalp atışını artırır hem de akciğerlerini kuvvetlendirir.  Bir yandan stresinizi azaltırken bir yandan da sizi zinde tutar, duruşunuzu düzeltir ve esneklik kazanmanıza yardımcı olur.  Sağlıklı ve fit bir vücut için de en çok önerilen sporlardan biridir. 

Peki denizde yüzmek mi havuzda yüzmek mi daha kolay?
 

Bu yüzmeye dair en çok sorulan sorulardan biridir. Denizde yüzmek havuza göre daha sağlıklıdır. En başta denizde yüzmek yapay olmayan, doğal bir ortamdır. Yüzerken bir okyanusta veya denizde olduğunuz bilinci sizi daha da rahatlatır, ruhunuzu dinginleştirir. denizdeki yüzme mesafesi havuza nazaran çok daha fazla olduğundan havuzdaki gibi setler yapmanıza gerek kalmaz ve düz bir şekilde uzun bir yüzüş yapabilirsiniz. Yanı sıra denizdeki tuz bağışıklığımız ve cildimiz için de çok yararlıdır. Hatta bazı cilt hastalıkları için denizin tuzlu suyu iyi geldiğinden denizde yüzmek bir tedavi olarak uygulanır. Havuzdaki klor cilt için zararlıdır. Havuzlar denizler gibi uçsuz-bucaksız değildir, sınırlı bir alan içerisinde yüzmeye çalışırsınız fakat özellikle herkese açık havuzlar ya da üyelik ücreti çok uygun olan havuzlarda temizlik denetimi veya kalabalık olma ihtimali havuzlarla ilgili şikayetlerin başlıcasıdır. Kalabalık havuzlarda birçok kişi ile paylaştığınız havuzda temas ve yakınlık sizi rahatsız edebilir. Denizdeki ileriler yüzmek, özgürleşme hissi havuzlarda yoktur. Havuzların avantajlarına gelirsek eğer sık temizlenen ve kriterlerinize uygun bir havuz bulursanız devamlılık açısından sizin için faydalı olabilir. Örneğin hem açık hem de kapalı havuzu olan bir merkezde dört mevsim yüzebilirsiniz. Yanı sıra denizdeki tuzlu su sizi rahatsız ediyorsa havuz suyu tatlı olduğundan daha faydalı olur. Ama havuzdaki kaldırma kuvveti denize oranla daha düşük olduğundan havuzda yüzmek çok daha zordur. Bilinen gerçektir ki en iyi yüzüş dalgasız dingin bir suda yüzmektir. Çünkü denizin kaldırma kuvveti yüzüşü kolaylaştırsa da dalgalı veya akıntı gücü yüksek bir sularda yüzmek zordur.

Kendi Kendime Yüzmeyi Nasıl Öğrenebilirim?
 

Elbette kendi kendinize yüzme öğrenebilirsiniz, ama hatalarınızı görüp düzeltecek yüzme bilen biriyle çalışmak her zaman daha garantidir. Kendi kendinize yüzme öğrenirken bir süre sonra hatalarınız kalıcı hale gelebilir ve neden hala profesyonel bir yüzücü olmadığınızı düşünüp motivasyonunuzu kaybedebilirsiniz. Kendiniz öğrenirken ilk önce suyun kenarında ufak hareketlerle başlayarak temel teknikleri öğrenmeye başlayın. Zamanla suya alışınca yüzme teknikleri denemeye başlarsınız ve kendinize uygun teknikte uzmanlaşmaya başlayabilirsiniz. Ama yüzmeyi tam anlamıyla öğrenene kadar kesinlikle yalnız yüzmeyin. “Kendimi serbest bırakır kaldırma kuvvetinden faydalanırım” gibi bir durum ütopiktir. Bir anlık kramp, savrulma, dengeyi kaybetme sizi panikletir ve bu gibi anlarda sağduyulu kalmak çok zordur. Özellikle profesyonel yüzücüsü değilseniz can kurtaran varken bile bunu yapmak tehlikelidir.  Yine de size tek önerimiz yüzmeyi öğrenmeye başladığınız ilk günden beri biriyle birlikte çalışmanız olacaktır. 

Yüzme Stilleri Nelerdir?
 

  1. Serbest Stil Yüzüş
     
  2. Kurbağalama Yüzüş
     
  3. Sırtüstü Yüzüş
     
  4. Kelebek Yüzüş
     

Yüzmede sabit ve çokça bilinen stiller olmasının yanı sıra kendinize ait bir stil de geliştirebilirsiniz. Temel olan şey bu stillerin teknik olarak yanlış olmaması ve bir temele dayanmasıdır. En bilinen tekniklerden ilerlersek:

1) Serbest Stil Yüzüş : En yaygın olan yüzme tekniğidir. Serbest stil genellikle amatör yüzücüler tarafından tercih edilmez, çünkü yüzünüzü suya sokmanız sanki yüzüşten zevk almayacakmış ve nefes alamayacakmışsınız gibidir. Halbuki buna alıştığınızda  bu stil gayet zevkli hale gelir. Bir kol sudan çıkarken yüzünüzü yana çevirip  nefes alırsınız. Kol aşağı inerken yüzünüzü tekrar suya sokarsınız.  

2) Kurbağalama Yüzüş : Kurbağalama tarzı yüzüş genelde serbest stilin daha yavaş bir alternatifidir.  Vücudunuz serbest stil sırasında olduğu gibi aynı yatay pozisyondadır, ancak kendinizi suda ilerletmek için farklı hareketler kullanacaksınız. Kollarınız aynı anda suyun altında yarım daire şeklinde hareket edecek. Dirseğinizden bükülmüş kollarınız, bu kulaç boyunca yüzdüğünüz süre boyunca su altında kalarak göğsünüze doğru uzanır ve sonra tekrar birleşir.

3) Sırtüstü Yüzüş : Diğer yüzme vuruşlarının çoğunun aksine, sırtüstü sırasında yüzünüz suda olmaz. Bunun yerine, adından da anlaşılacağı gibi, suda sırt üstü olacaksınız. Sırtüstü tekniğinizi mükemmelleştirmek ve faydalarından yararlanmak için bazı ipuçları: 

Sırtüstü yüzüş serbest stil yüzüşün tam tersidir. Aşağıya bakmak yerine, suda yukarı doğru bakarsınız. Kollarınızı ve bacaklarınızı hareket ettirirken bu yatay pozisyonda kalırsınız. Kollarınız sizi yel değirmeni benzeri bir hareketle ileriye doğru iter. Bir kol sudan çıkar ve yukarı çıkar, diğeri ise suda önünüze doğru ilerler.

4) Kelebek Yüzüş : Bu stilde kollar bir çift kanat gibi görülür. Vücut yine yatay pozisyondadır. Kelebek yüzüşün nefes alma tekniği kurbağalama tekniğine benzer. Kollarınız vücudunuzun önünde Y şeklinde olmalıdır. Kollarınızı vücudunuza paralel olarak suyun içinden geri çekin. Ardından, onları tekrar sudan çıkaracak ve döngüye yeniden başlayacaksınız. Kollarınız bu döngüde hareket ederken, bacaklarınız yunus tekmesi olarak bilinen bir teknik kullanarak sürekli hareket edecektir. 

Yüzme Öğrenmenin Püf Noktaları
 

  • Suyun kaldırma kuvvetine güvenin!
     
  • Eğer yüzme öğrenecek olan bebeğiniz ise, ilk ders onu suyu tanıtmak olacaktır.
     
  • Pratik, pratik, pratik! 

1 - Suyun kaldırma kuvvetine güvenin!

Su daima sizden yanadır, özellikle de doğru kriterlere sahip havuz suyuna güvenin. Kendinizi kasmayın, olabildiğince rahat olmaya çalışın. Yüzmek en başta cesaret isteyen bir spordur, boğulma, suya batma gibi gereksiz, cesaret kırıcı ihtimalleri çıkarın. 

Yüzme teknik detaylarla dolu bir branş olduğundan işin tekniğini öğrenmek ve pratikte uygulayabilmek sizi çok iyi bir yüzücü yapar. Özellikle başlangıçta öğrenilen nefes kontrolü eğitimi yüzmenin temelini oluşturur. Çünkü alıp-verdiğiniz nefes, suyun içi ve dışındaki hareket kabiliyetinizi de etkilediğinden nerede nefes alıp nerede vereceğinizi bilmek çok önemlidir. Yeterli ve doğru alınmayan nefes kısa sürede yorulmanıza sebep olacağından hem sizi bitkin düşürecek hem de sağlığınızı etkileyecektir. Diğer bir konu ise uzuvların kontrolü. Eğitimciden eğitimciye farklı yüzme stilleri temel alınsa da bu stiller boyunca uzuvlarınızı, özellikle de ayak ve kollarınız doğru şekilde kullanmayı öğrenmek temel kurallardan biridir. Bu yüzden eğitimleriniz sırasında bir diğer dikkat vermeniz gereken konu beden kontrolünüz olmalıdır.

2 - Eğer yüzme öğrenecek olan bebeğiniz ise, ilk ders onu suyu tanıtmak olacaktır. Çocuğun daha önce su ile teması varsa ya da halihazırda eğitimsiz bir şekilde yüzüyorsa bu durumu kolaylaştıracaktır fakat tersine durumda bebekler ve çocuklar için su yabancı bir kavram olabileceğinden ilk önce yavaşça suya temas etmeleri ve suyu sevmeleri gerekir. Başlarda suyun kenarında gerçekleşen bu aktiviteler ilerleyen vakitlerde suyun içerisine doğru yönelmekle devam etmeli. Daima suyun kenarında kalmak bebeğin cesaret dürtüsünü zayıflatır ve süreci uzatır. Çocuğunuzu daima cesaretlendirin, suyu seven ve sudan korkmayan çocuk yüzmeyi çok kısa sürede öğrenir ve suya aşık olur. Birkaç aylık bebeklerin suya atılır birkaç saniye içinde nasıl hareket edip suyun üzerinde kalmayı başardıklarını düşünün. Suyun korkulacak bir şey olmadığını öğrenmek cesareti ve başarıyı artırır. Çocuğunuz her şeye rağmen sudan korkuyor ve alışamıyorsa onu zorlamayın. Her çocuk kısa sürede suyu sevecek diye bir kural yoktur. Çocuklara zaman tanıyın ve kendiliğinden suyu sevmelerini bekleyin. Suda sakin bir şekilde kendi iradeleriyle durmayı becerdiklerinde en zor adımı atmış olacaklardır.

Su, içindeyken siz anlamasanız bile tüm kasları çalıştırdığından sizi en yoran sporlardan biridir. Bu yüzden ısınma hareketleri çok önemlidir. Her spordan önce yapıldığı gibi yüzmeye başlamadan önce yapacağınız ısınma hareketleri kaslarınızın aniden çalışmaya başlayarak gerilmesine ve ağrı hissetmenize engel olur. 

 3 - Pratik, pratik, pratik! 

Son olarak, yüzmeyi kısa sürede doğru bir şekilde öğrenmek iyi bir eğitmen ve bol pratiğe bağlıdır. Özel yüzme dersleri ile bire bir eğitim alma fırsatınız olur. Eğitimci ile daha fazla vakit geçireceğinizden pratik yapma imkânınız daha fazla olur. Yüzme kurslarında kalabalık gruplar halinde ders alındığında öğrencilere ayrılan süre azaldığından teknik bilginin pratikteki oranı az olmaktadır. Yanı sıra grup halinde alınan derslerde kişi kendini grubun diğer üyeleri ile kıyaslayıp demoralize olabilir. Alanında uzman yüzme antrenörü bulmak için linke tıklayıp kendiniz içine en ideal eğitmeni bulabilirsiniz. 

Etiketler

Yazar

sümeyye a.

İstanbul Üniversitesi Uluslararası ilişkiler ( İngilizce) mezunuyum. Malezya'da uluslararası bir üniversitede dil kursuna gittim. İngiltere'de uluslarası bir merkezde staj yaptı...

Benzer Yazılar
Go Oyununun Özellikleri

Go Oyununun Özellikleri

Go oyunu nedir, nasıl oynanılır. Go oyununun faydaları nelerdir. Oyunun tarihi, en çok oynandığı ülkeleri ve kurallarını sizler için hazırladık.

Doğal Yollarla Kolay Zayıflama Yöntemleri

Doğal Yollarla Kolay Zayıflama Yöntemleri

Zayıflama yöntemeleri nelerdir? Doğal yollarla kilo vermenin 10 yolunu sizler için hazırladık. Sağlıklı bir hayata ve fit bir vücuda var mısın?

Bana Beslenme Düzenini Söyle

Bana Beslenme Düzenini Söyle

İnsanlar nasıl besleniyorsa hayatları o kadardır. Derslerde başarılı olmak ve güne enerjik başlamak için beslenme düzenin de öğrencilerin mutlaka bilmesi gerekenler.

Tenis Dersinin Önemi ve Uzman Desteğinin Önemi

Tenis Dersinin Önemi ve Uzman Desteğinin Önemi

Günümüzde tenise olan ilginin artması sayesinde artık hemen hemen her yerde birer kortla karşılaşmaktayız. Tenis dersinin önemi ve uzman eğitmen desteğinin önemi.

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?