YDS Sınavı Nedir? Sınav Tarihi Ne Zaman? Nasıl Hazırlanılmalıdır?

Yazar: Yasin G. | 27.04.2023 - 7 dakikalık okuma. Görüntülenme: 797
YDS Sınavı Nedir? Sınav Tarihi Ne Zaman? Nasıl Hazırlanılmalıdır?
Y ds sınavı nedir, kimler girmelidir? Yds sınav tarihleri ne zaman, ne işe yaramaktadır? YDS hakkında tüm bilgiler blogumuzda

Günümüzde kariyer adına bir hatta iki üniversite diploması pek bir şey ifade etmez. Bu gerçeği fark ettiğim yaştan beri yabancı dil konusuna daha ilgili bir bireyim. Bir de aldığım tıp eğitiminde hedefim TUS olunca bu isteğimi gerçeğe taşımak bir mecburiyet haline geldi. Dolayısıyla daha çok kişiye ulaşmak ve mesleğimde uluslararası yeterlilik kazanmalıydım. Nitekim uluslararası dil yeterlilik sertifikası almak için hazırlanma maceram böyle başladı. Bu süreçte en doğrusunun ÖSYM tarafından düzenlenen YDS sınavı olduğuna karar verdim. Tüm bu süreçte edindiğim bilgileri ve neden benim YDS’yi tercih ettiğimi de bu yazı ile paylaşmak istedim.  

YDS Sınavı Nedir?
 

Bir yabancı dil öğrenmek istemenizin birçok nedeni vardır. Bu nedenler kişiden kişiye değişir. Yukarıda da belirttiğim gibi yabancı dil öğrenme konusundaki isteğim lisans eğitimi almam ile başladı diyebilirim. İngilizce dil yeterlilik sertifikamı alma maceramı aktarırken öncelikle bu sınavı açıklayarak başlamak istiyorum. “Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı” olan YDS sınavı, ÖSYM tarafından düzenlen bir sınavdır. Bir eğitim yılı içerisinde birden fazla kez düzenlenen bu sınav birçok dilde gerçekleştirilmektedir. YDS özel dersleri almak için bir öğretmen arıyorsanız linkten en iyi öğretmen araştırması yapabilirsiniz. 

Bu dillere örnek vermek gerekirse; Farsça, Bulgarca, Yunanca, Fransızca, İtalyanca, Arapça, İspanyolca, Rusça ve Almanca olarak sıralayabilirim. Öncelikle sınavın çoktan seçmeli ve 80 sorudan oluştuğunu belirtmek istedim. YDS sınavı Ösym’nin KPSS, KPDS ve ÜDS gibi yabancı dil sınavlarını kaldırmasının ardından düzenlenmeye başlanmıştır. Bunun yanında lise mezunu olan herkes tarafından girilebilmektedir. Ancak temel seviyede yabancı dili olmayanlar için zorlayıcıdır. Çünkü bu dil sınavı cümlenin akışını bozan ifadeyi bulma, paragraf tamamlama, cümle tamamlama, gramer ve kelime gibi farklı tarz sorular içerir. 

Kısaca yabancı dil seviyesini belirlemek için düzenlenen YDS sınavı farklı amaçlarla birçok kişi tarafından girilen bir sertifika programıdır. Nitekim yukarıda bahsettiğim gibi benim gibi TUS eğitimi almak isteyen tıp öğrencileri gibi birçok farklı amaçlarla alınabilmektedir. Mesela akademik eğitime destek, geleceğe dair bir yatırım veya üniversite ve doktora kadrolarına başvuru yapmak isteyenler bu sınava girebilir. Yüksek lisans öğrencileri ile dil tazminatı almak isteyen kamu çalışanları da bu sertifikayı alabilmektedir.

YDS Sınav Tarihi Ne Zaman?
 

YDS sınavı bir yıl içerisinde 2 defa düzenlenmesi ile sınava gireceklere esnek hazırlanma imkânı sunar. Bu iki dönem farklı dillere ait sınavlara bölünmüştür. Böylelikle kişi hangi dil için sınava girecekse o dilin tarihine göre hazırlanmalıdır. Nitekim TUS sınavlarının ne kadar zor olduğunu bilmeyen yoktur. Ben mart ayında olan TUS sınavım ile İlkbahar döneminde yapılacak İngilizce dil yeterlilik sınavımın çakışmaması için özel bir hassasiyet gösterdim. Bundan dolayı sınav tarihini büyük bir titizlikle takip ettim. İlkbahar döneminde yapılana değil de sonbaharda yapılana hazırlanmayı tercih ettim.

İlkbahar ve sonbaharda YDS sınavı yapılmaktadır. Sınavlar İlkbahar döneminde mart, nisan, mayıs aylarında düzenlenir. Sonbaharda ise eylül ve ekim aylarında yapılmaktadır. Nitekim yukarıda belirttiğim gibi 2 dönem de farklı dillerdeki sınavları içerir. Mesela İlkbahar döneminde yapılan sınavlar; Yunanca, Ukraynaca, Sırpça, Rusça, Rumence, Portekizce, Macarca, Lehçe, Japonca, İtalyanca, İspanyolca, İngilizce, Hollandaca, Gürcüce, Fransızca, Farsça, Ermenice, Danimarkaca, Çince, Bulgarca, Arapça ve Almanca dillerine aittir. 

Sonbahar dönemi YDS sınavı ise Rusça, İngilizce, Fransızca, Arapça ve Almanca dillerinde yapılmaktadır. Dolayısıyla açıklamalarımdan anlayacağınız gibi İngilizce, Rusça, Fransızca ve Almanca gibi bazı diller iki dönemde de yapılır. Şayet her iki sınava da girdiyseniz en yüksek not aldığınız sınav sonucu geçerli olmaktadır. Bu da sınava girenler için kayda değer bir avantajdır. Bunun yanında YDS sınavı E-YDS olarak da her ay İzmir, İstanbul ve Ankara’da ÖSYM sınav merkezleri tarafından belirlenmekte olan aday sayısı ile yapılan bir sınavdır.

YDS’de Hangi Konular ve Soru Tipleri Olacak?
 

150 dakika süren YDS sınavı farklı tarzlarda 80 sorudan oluşur. Kelime bilgisini ölçen sorulardan, cloze test gibi farklı dil yetilerini ölçen sorular içerir. Bu sorular ile adayların anlama, okuma, kelime bilgisi ve gramer bilgileri ölçülmektedir. Dolayısıyla bu sınava hazırlananların farklı soru tipleri üzerinde testler çözmeleri başarı olma şansını artırır. Çıkan konu ve soruları ise örnek olması açısından şu şekilde listeleyebilirim;

  • 16 soru gramer
     
  • 10 soru cloze test
     
  • 10 soru cümle tamamlama
     
  • 6 soru çeviri
     
  • 20 soru paragraf
     
  • 5 soru diyalog
     
  • 4 soru eş anlamlı
     
  • 4 soru paragraf tamamlama
     
  • 5 soru ilgisiz cümle
     

Örneğin ilk 16 içerisinde yer alan gramer soruları kendi içinde şu şekilde ayrılır. 1 veya 2 adet takım fiil, zarf, sıfat, fiil, isim içeren sorulardan oluşmaktadır. Dolayısıyla temel düzeyde yabancı dili olanlar hazırlanmadan girdiği zaman başarılı olmakta zorlanabilmektedir. Nitekim bu durum sınava hazırlık sürecinin titizlikle yapılması gerçeğini açığa çıkartır. Bu sınava hazırlanacak olan adayların çalışma programını gerçekçi yapmaları da başarı olmaları açısından çok önemlidir. 

YDS’ye Nasıl Hazırlanılmalı?
 

Şimdi YDS sınavı ile ilgili detayları aktardıktan sonra sıra geldi benim bu sınava nasıl hazırlandığıma. Öncelikle söylemeliyim ki bir yabancı dile hazırlanmak için günümüzde çok zengin bir online mecra var. Fakat başarı için genellikle sürdürdüğü eğitim veya iş hayatı içerisinde en doğru yolu bulmak herkes için çok önemli. Ben öncelikle bu sınav sistemi hakkında detaylı bilgi edinerek başladım. Ardından ise bu detayları içeren bilinçliliği sunan bir online kursa ulaşmaya çalıştım. İşte bu noktada da 9700’den profesyonel İngilizce eğitmeni ile online eğitim veren ozeldersalani.com platformuna ulaştım. Online YDS dersleri için linkten öğretmen araştırması yapabilirsiniz.

 

Öncelikle uluslararası geçerliliğe sahip CEFR cetveline göre seviyemi belirlediler. Bu eğitim merkezi bana geçmiş YDS sınavı soruları, sınava hazırlanmak için adımlar, en yararlı kaynaklar hakkında bilgiler verdi. Hazırlığa başlamadan önce dil seviyemi belirleyerek bir yol haritası çizdi. Ardından başarılı olmam için bir çalışma programı oluşturdu. Nitekim uzman ekibinden aldığım destek ile çeviri, kelime öğrenimi, dil bilgisi, anlama ve konuşma gibi her alanda pratikler yaptım. Kaliteli konu anlatım videolarını izledim, önerdiği kelimeleri ezberledim ve belirlenen kaynakları düzenli olarak çalıştım. Gösterdikleri yol ışığında belirlediğimiz stratejileri ile çok kaliteli ve eğlenceli bir hazırlık süreci geçirdiğimi belirtmek isterim. 

Profesyonel İngilizce eğitmenleri ile oluşturduğumuz gerçekçi çalışma planı sayesinde konuları günlere bölerek çalıştım. Böylelikle bunalmadan zevkle hazırlandım. Ayrıca sürekli güncellenen yeni dönem çıkan soruları çözdüm. Bunun yanında kurs eğitmenlerinin pozitif iletişimi kazanacağıma olan inancımı yükseltti ve çalışma isteğimi dinamik tuttu. Deneme sınavlarından alınan sonuçlardaki eksiklerime dair yaptıkları yönlendirmeler ile de eksiklerimi hemen tamamladım. 

YDS sınavı hazırlık aşamasında online kurs eğitim süreci haricinde okuma becerilerimi geliştirmek için bol bol İngilizce yayınlar okudum. Kısa hikayeler, alanımla ilgili sade dille yazılmış makaleler, İngilizce internet siteleri, dergiler ve gazeteler bu anlamda yararlandığım kaynaklar arasındaydı. Bu kaynaklara yönlendirme konusunda da ozeldersalani.com kurs hocalarımın çok yardımları oldu. Bu anlamda da yardımlarını inkâr edemem. 

Yazıma son verirken özetle şunu söyleyebilirim ki; YDS sınavı hazırlığı istikrarlı yürütülmesi gereken bir süreç. Profesyonel bir eğitim kurumundan yardım almanız alacağınız yolu hızlandırırken başarı oranınızı da artırır. Bunun yanında inanarak, istikrarlı ve başarıya odaklanan stressiz bir hazırlık süreci geçirmenizde çok önemli. Böylelikle hedeflediğiniz puana ulaşıp ikinci hatta üçüncü yabancı dili öğrenebilirsiniz.

Etiketler

Yazar

Yasin G.

Online ve birebir dersler yapıyorum. Temel eğitimlerden sonra proje bazlı devam ediyoruz. Ayrıca kendi siteniz üzerinden tüm eğitimlerin uygulaması yapıyoruz.Temel eğitimlerden ...

Benzer Yazılar
Ülkelerin ve Milletlerin İngilizce İsimleri

Ülkelerin ve Milletlerin İngilizce İsimleri

Ülkelerin ve milletlerin İngilizce isimlerini ve kullanım örneklerini sizler için hazırladık. Farklı bir ülkeden birisiyle tanıştığımızda kendimizi nasıl ifade etmeliyiz?

İngilizce Sunum Kalıpları Nelerdir?

İngilizce Sunum Kalıpları Nelerdir?

İngilizce sunum nasıl yapılır? İngilizce sunuma giriş cümlelerin nelerdir? İngilizce sunum kalıpları ve sunum hazırlama teknikleri sizlerle.

Bir Dili Öğrenirken

Bir Dili Öğrenirken

Yeni bir dil öğrenmenin yaşı yoktur. Bir dili konuşabilmek ile o dili öğretmeyi bilmek arasında ciddi bir fark vardır. Yeni bir dil öğrenirken izlenilecek adımlar nelerdir.

IELTS'te Başarılı Olmak İçin İpuçları: Sınavda Yüksek Puan Alın

IELTS'te Başarılı Olmak İçin İpuçları: Sınavda Yüksek Puan Alın

IELTS'te yüksek puan almak için ipuçları ve bilgiler. Sınav formatı, puanlama, pratik yapma, sınav günü ve stresle başa çıkma gibi konularda rehberlik.

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?