Tarih terimini tek bir kelime ile anlatmak gerekirse ‘’Hayat’’ diyebiliriz. Çünkü hayatı yorumlayabilmenin en temel unsurlarından biri tarihi anlayabilmek ve yorumlayabilmekten geçmektedir. Günümüzde yaşadığımız, yaşamakta olduğumuz ve yaşayacağımız her türlü olay ve olgular aslında tarihi okuyabilmemizden geçmektedir. Tarih, dünyada en temel alabileceğimiz derstir. Çünkü tarih, hayatımızı şekillendirmemizde bize baş kılavuz niteliğindedir. Büyük tarihçi Heradot’dan beri süregelen tarih çalışmaları günümüzde ve gelecekte de değer kaybetmeden hep devam edecektir. Çünkü birçok şey gelip geçer fakat tarih hep daim kalacaktır.
‘’ Tarih Tekerrürden İbarettir’’ diye bir söz vardır. Bu söz yerine göre doğru yerine göre yanlış olduğunu düşünmekteyim. Eğer bir kişi, bir devlet, bir millet tarihte yaşanan çeşitli olay ve olgulardan yeteri kadar ders alamamış ise bu söz doğrudur. Çünkü o olay bir daha tekrar yaşanacaktır ve bunun önüne geçilemeyecektir. Örneğin Türkler’in en temel savaş taktiği Turan/Hilal/Sahte Ricat taktiğidir. Bu taktik bilindiği üzere İskitler ve Hun devletlerinden beri kullanılan bir taktiktir. Bu Hunlar’da da kullanılmış, Türk-İslam devletlerinde de kullanılmış, 1526 Mohaç Meydan Muharebesi’nde de kullanılmış, Kurtuluş Savaşı’nda da kullanılmıştır. Burada şu olay ortaya çıkmaktadır; ‘’Tarih Tekerrür Ediyor’’. Çünkü karşı rakip devletler sürekli bu taktiği tabiri caiz ise yemişler ve mağlup olmaya mahkûm olmuşlardır. Yine bir örnekte bizlerden verecek olursak Taht Kavgaları’nı söyleyebiliriz. Selçuklular ve Osmanlılar’da bu taht kavgaları hem devlete hem de hanedana zarar vermiştir. Osmanlılar’da ‘’Devlet Ebed Müddet’’ anlayışı doğrultusunda hanedanda birçok kanın akması ortaya çıkmıştır. Özelliklede Sultan II.Mehmet’in ( Fatih Sultan Mehmet) ‘’Kardeş Katli’’ anlayışı bu izdihama hız kazandırmıştır. İzdiham diyoruz ama olaylar hiçbir zaman 3. kişinin gördüğü kadar masum olmuyor. Bu konuda ise sağlıklı ve sağduyulu davranabilmek için benimsememiz gereken şey ‘’Empati’’ dir. Sadece tarihi yorumlayabilmek için değil hayatımızı idame ettirebilmek için dahi ‘’Empati’’ bir elzemdir. Tabiki tarih içinde ‘’Empati’’ kurmamız gereken çok olay vardır. Bu olayları ‘’Empati’’ bağlamında yorumladığımızda pek tabi bazılarına hak verirken bir kısmına da yine de ahlaka, vicdana ve insanlığa sığmayacak derecede olduğunu düşüneceksiniz.
Online tarih dersleri almak istiyorsanız sayfamızdan sizin için en iyi öğretmen araştırması yapabilirsiniz.
Herkesin tarih öğrenmesi ve öğretmesi tabi ki mümkün değildir. Çünkü tarih bir aşk ve tutkudur diyebiliriz. Ama herkesin en azından kendi tarihini bilmesi gerekir. Geçmişini bilmeyen geleceğini kuramaz. Bizler Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak ceddimizi bilmezsek ve onları yok sayarsak bu bizim aleyhimize olacaktır. İyi veya kötü fark etmeksizin geçmişimizle bir bütün olmalıyız. İyi ve olumlu şeylerimizi devam ettirmeli hatalarımızdan ders almalıyız. Bu yüzden ‘’Tarih Tekerrürden İbaret Değildir’’ deyip hayat şartlarımızı lehimize çevirmeli ve her geçen gün üzerine bir şeyler koymalıyız.
Görüşlerinizi Bizimle Paylaşın (0)