Stres Yönetimi ve Eğitimde Başarı İlişkisi

Yazar: Merve Ö. | 21.04.2021 - 2 dakikalık okuma. Görüntülenme: 2424
Stres Yönetimi ve Eğitimde Başarı İlişkisi
S tres yönetimi nasıl yapılır. Sınavlara hazırlana öğrenciler stres ile nasıl baş edebilirler. Başarılı bir hayat için stres yönetimi nasıl yapılır?

Stres, çağımızın en büyük sorunlarından birisi... Hayatın her alanında stres oluşturacak durumlarla karşılaşılsa da özellikle çocuk ve gençlerde kontrol altında tutulması gerekilmektedir. Stres yönetimi yapabilmek beraberinde özgüveni ve başarıyı getirir.

Peki stres yönetimi nasıl yapılır? Bu soruya verilecek cevap stres kaynağıyla doğrudan ilişkilidir. Sorun okul çağındaki bireylerde genellikle sınav olarak görülse de esas etken başarısızlık korkusudur. Bazen aileden bazen de okuldaki çevresinden kaynaklı olarak başarı kavramı sıkı kalıplara oturtulan ve bu kalıplara sığması beklenen bireyler söz konusu "başarı"ya ulaşsalar da stresten uzaklaşabilmeleri mümkün değildir. En klasik örnekle 100 üzerinden bir sınavda 95 not alan bir öğrencinin ağlaması bize çoğu zaman abartılı gelse de bu öğrencinin diretilen başarı kalıbında küçük farklılıklara bile tahammül edemediği ve herkesçe sağlanan başarıda dahi stresini kontrol edemediği görülmektedir. Öyleyse ilk görev bireyin çevresindeki potansiyel baskının kaldırılmasıdır. Kendisine güvenildiği hissettirilen bireylerin eğitimde ve ileri dönemlerde hayatta daha başarılı ve daha mutlu oldukları yapılan pek çok sosyal araştırmalarda da gözlenmiştir.

Elbette kendini baskı altında hissetmeyen öğrencilerde de stres görülebilir. Sınav sisteminden kaynaklı bariz bir yarış hissi ve gelecek kaygısı bu sistemdeki her bir öğrenciyi maalesef büyük oranda etkilemektedir. Zaman kontrol edebilmek stresi hafifletebilir. Çocuk ve gençler için baktığımız bu konumuzda ders dışı ilgi alanlarına yer açmak gerekir. Böylece kendini rahat ve mutlu hissedebileceği mola alanları kendilerinin deşarj olmasını sağlayacaktır. Kendi tercih ettiği ve sevdiği spor, müzik, sanat gibi alanlarda vakit geçirebileceğini bilmesi okul derslerinin yoğunluğuyla daha kolay başa çıkabilmesini sağlar.

Özetle her şeyde olduğu gibi eğitim ailede başlar. Aile çocuğuna karşı ne kadar az stresli yaklaşırsa çocuk da aynı oranda o kadar çok stresle baş edebilir. Unutmayalım stres sadece başarı başarısızlık arasında köprü değildir. Ciddiye alınmazsa ve kontrol edilemezse bir çok hastalığa da neden olmaktadır. Stressiz günler dileğiyle..

Sınavlara hazırlanan kaygı yaşayan her bireyin Sınav ve Ders Kaygısı Yüzünden Özgüven Kaybı adlı makalemizi mutlaka okumasını tavsiye ederiz.

Tıp Fakültesi Öğrencisi - Merve Özer

Etiketler

Yazar

Merve Ö.

Tıp fakültesi öğrencisiyim. Öğretmen değil öğrenci gözüyle bakarak ; bilgi sahibi olduğum alanlarda ders vermek isterim.

Benzer Yazılar
Çocuğunuzu Kendisiyle Yarıştırın

Çocuğunuzu Kendisiyle Yarıştırın

Çocukların kendi kapasitesinin farkına varıp iyileştirme, geliştirme gibi düzenlemelerle kendisini gerçekleştirmesi daha iyi olacaktır.

10 Madde İle Matematikte Nasıl Başarılı Oluruz?

10 Madde İle Matematikte Nasıl Başarılı Oluruz?

Matematikte nasıl başarılı olunur. Matematikte başarılı olmanın 10 sırrını uzman matematik öğretmenimiz sizler için hazırladı.

ÇOCUKLARI DİKKATE ALIN!

ÇOCUKLARI DİKKATE ALIN!

Çocuklar karşılaştıkları olayları o kadar basit ve masumane yorumluyorlar ki işte o an onlara hayran olmamak ve bu durumdan etkilenmemek elde değil.

Mutluluk=Başarı

Mutluluk=Başarı

Çocuklarımıza her şeyden önce kendi kendine mutlu olup zorlukları aşabileceğini öğretmeliyiz.

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?