Sıfırın Hayatımızdaki Önemi

Yazar: İBRAHİM Y. | 12.04.2022 - 2 dakikalık okuma. Görüntülenme: 6018
Sıfırın Hayatımızdaki Önemi
M atematikte ve hayatımızda sıfırın matematikten önemini uzman matematik öğretmenimiz sizler için hazırladı.

  Diğer rakamlardan çok sonra bulunan, tek başına hiçbir şey ifade etmeyen, ancak gizemli ve derin anlamlara sahip olan sıfır sayılar dünyasının adeta kahramanı olmuştur. Matematik dünyasında sayıların başlangıç noktası olan sıfırın keşfi, insan soyunun en büyük başarılarından biri olarak kabul  edilmiştir. Yeni ufukların açılmasında çok büyük etkileri olan bu sayıyı Mezopotamya, Çin ve Mısır medeniyetleri sadece bir yer tutucu olarak gördü . Ancak zengin bir matematik geleneği olan Hintliler matematiğin çehresini sonsuza dek değiştirecek bir buluşa imza attı ve sıfırı anlamlı bir sayıya dönüştürdü. Aritmetik işlemleri sadece 1’den 9’a kadar rakamlarla yapan Hint bilginleri boş kalan basamağı belirtmek ve anlamlandırmak için yeni bir işaret aradı. Hintlilerin bu işareti bulmaları ise kumun üzerinde taşlarla yaptıkları hesaplamalardan geliyordu. Hintli matematikçiler bu hesaplamalardan bir taş çıkarıldığı zaman, çıkartılan taşın yerinde yuvarlak bir delik kaldığını gördüler.  

                  C:\Users\İBRAHİM\Desktop\d29956d5-5423-40d7-98d9-20a3e7cd5154.jpg

 Bu yuvarlak delik hiçlikten sonsuzluğa uzanan bir sembole dönüştü. Doğunun yükselen gücü sıfır yalnızca boşluğa ilişkin bir işaretle kalmadı ve pek çok matematiksel özelliği beraberinde getirdi. Hintli matematik bilgini Brahmagupta, sıfırı bir sayının kendisinden çıkarılması ile elde edilen sayı olarak tanımladı ve sıfırın özelliklerini büyük bir ustalıkla sıraladı. 

           C:\Users\İBRAHİM\Desktop\aaaaaaaaaa.jpeg       

Ünlü bilgin sıfırın bir sayıya eklendiğinde veya çıkarıldığında o sayının değişmediğini belirtti. 

        C:\Users\İBRAHİM\Desktop\WhatsApp Image 2022-04-03 at 15.14.06 (1).jpeg

    Antik çağlarda bilimsel etkinliklerde önemli bir rol oynayan Hint bilginleri bir çok matematiksel keşfe daha imza atmıştır. Sıfır sayısı yalnızca bir rakam olmaktan öte aynı zamanda yeni hesaplama tekniklerine ve bilimsel yeniliklere yol açmıştır. Sıfır  önce Arap dünyasına oradan da Avrupaya yayıldı. Buluşları ile matematikçe çığır açan Harezmi, Brahmagupta’nın Evrenin Açılışı adlı eserini arapçaya çevirerek sıfırı arap dünyasına tanıttı.

C:\Users\İBRAHİM\Desktop\a287fb7e-c8e4-4101-b8b3-26faf3ff88b6.jpg                                                 

 O yıllarda  Avrupada sıfırın kullanımının ticarette büyük bir kargaşaya yol açacağını düşünen tüccarlar bu sayının varlığını reddetti.

                                     C:\Users\İBRAHİM\Desktop\leonardo-fibonacci-kimdir.jpg             

        Ancak İtalyan matematikçi Leonardo Fibonacci her daim doğunun biliminden etkilenen Avrupalılara sıfırın inceliklerini açıkladı ve böylece bu sayının  yıldızı tüm dünyada yükselmeye başladı. Matematik özel ders sayfamızdan en iyi matematik öğretmenlerimizi inceleyebilirsiniz. 

Etiketler

Yazar

İBRAHİM Y.

Gaziantep Abdulkadir Konukoğlu Fen Lisesi mezunuyum.Akabinde eğitim hayatıma Diyarbakır Dicle Üniversitesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bölümü ile devam ettim. Özel ders te...

Benzer Yazılar
Bilgiyi Aktarabilmenin Doğası

Bilgiyi Aktarabilmenin Doğası

Öğretmen, öğrenci ile öyle bir etkileşim kurabilmeli ki öğrenci dersi dikkatli bir şekilde dinleyebilmeli. Başarılı bir anlatıcı olmanın sırları nelerdir?

Matematik Olimpiyatlarına Hazırlık

Matematik Olimpiyatlarına Hazırlık

Matematik olimpiyatları nedir? Matematik olimpiyatlarına nasıl çalışılır? Matematik olimpiyatlarının tarihi nedir? Günümüzde matematik olimpiyatları ne zaman yapılmakta ve hangi sınıf öğrencileri katılmaktadır.

Matematikçinin Dünyası (elya)

Matematikçinin Dünyası (elya)

Bir matematik öğretmenin matematiği neden çok sevdiği ve öğrencilere matematik alanında tavsiyeleri.

Sıfırdan Matematik Nasıl Öğrenilir?

Sıfırdan Matematik Nasıl Öğrenilir?

Sıfırdan matematik nasıl öğrenilir? Uzman matematik öğretmenimiz sizler için hazırladı..

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?