Öğrencinin Başarısında ve Özel Derste Velilerin Rolü

Yazar: Yasin G. | 27.11.2019 - 2 dakikalık okuma. Görüntülenme: 1124
Öğrencinin Başarısında ve Özel Derste Velilerin Rolü
Ö ğrencilerin okul derslerinde ve almış oldukları özel derslerde velilerin, ailelerin rolü nedir? Velilerin çocuklarının başarısında dikkat etmesi gereken hususlar nelerdir?

Merhabalar,
7 seneyi aşkındır özel ders vermekteyim çeşitli derslerden. İnsanların daha az irdelediğini farkettiğim bir noktaya temas etmek istedim. Özel ders genellikle öğretmen ve öğrenci arasında dönen bir durumdur esasında ama burada velilerin tercihleri ve beklentileri önemsiz değildir.

Mesela veliler çocuğunu tanımadan, ''Çocuğum ne yap et dersinden geç'', şu notu al, ''sınıfta kalma'', ''gene mi yazılıdan kötü not aldın'' gibi ithamlarda ve negatif telkinlerde blunuyorlar.

Örnek vermek gerekirse, Çocuğun matematik temeli yok 8. sınıfa kadar gelmiş velinin haberi yok!! Söylendiğinde de bütçemiz bu kadar ne yapalım dersini geçsin de sonrasına bakarız gibi ''günü kurtaran'' tavırlar öğrenciye zarar veriyor. Veli istiyor ki sonuç alayım. Ancak günü kurtardıktan sonra öğrenci geleck sene ondan sonraki öğrenciliğinde de bilinçsiz bir yol izliyor.

Eğitim ucuz bir şey olmamalı ancak veliler hiçbir şeyden kısmazken eğitimden kısmaları tutarsız bir durum oluyor. Alışveriş yaparken yapmdıkları pazarlığı ve cimriliği özel ders isterken yapıyolar. Burada yaşadığım ironik bir durumu anlatmak istiyorum: Çocuğunu yılda 20 bin tl tutan bir özel okula veren veliler saatlik 50 tl lik bir dersi 40 tl vermek için pazarlık yapabiliyorlar.

Veliler, örneğin kitap oku vaktini iyi geçir diyorlar çocuklarına. Bakıyorsunuz kendileri yılda 3 kitap bile okumuyor. Burada değinmek istediğim veli penceresinden durum iç açıcı ve tutarlı ve bilinçli olmalı.

Veliler çocuklarının kitaplarına müfredatlarına bence göz atmalı hatta okumalı. Öğrencinin durumunu bilmeden hareket etmek genelde öğrenciye fayda sağlamıyor maalesef. Örneğin öğrenci matematiği sevmiyorsa özel ders ve drshane ile dersi geçirmekten ziyade bir parça sevmesini sağlamak küçük yaştan itibaren çok daha uzun vadeli bri başarı sağlayailir.

Gözlemlediğim bir diğer husus ta Ailelerin çocuklarıyla iyi ve faydalı zaman geçirmediği. Çocukarıyla daha uzun süre zaman geçirse onu daha iyi tanısa zaten problemler çözülecektir. Nitekim veli anla(ya)madığı için çatışmalar ortaya çıkıyor. Neden ders çalışmıyorsun neden tembelsin soruları bilinse zaten çatışma olmayacak. Belki de tembel değil ama bir parça anlayışa ve motivasyona ihtiyacı var. Belki durum zeka ve kavramadan ziyade sadece psikolojik vs...

Kısaca günü kurtaran, bilinçsiz ve hızlı netice odaklı kararlar genellikle olumlu reaksiyon yaratmıyor bence.

Matematik ve İngilizce Öğretmeni - Seren Kemal G.

Etiketler

Yazar

Yasin G.

Online ve birebir dersler yapıyorum. Temel eğitimlerden sonra proje bazlı devam ediyoruz. Ayrıca kendi siteniz üzerinden tüm eğitimlerin uygulaması yapıyoruz.Temel eğitimlerden ...

Benzer Yazılar
Öğrenci Koçu Nedir, Ne İşe Yarar?

Öğrenci Koçu Nedir, Ne İşe Yarar?

Öğrenci koçu nedir, ne işe yarar? Öğrenci koçluğunun amacı nedir. Seanslık öğrenci koçluğu fiyatları ne kadar?

Bir Dili Öğrenirken

Bir Dili Öğrenirken

Yeni bir dil öğrenmenin yaşı yoktur. Bir dili konuşabilmek ile o dili öğretmeyi bilmek arasında ciddi bir fark vardır. Yeni bir dil öğrenirken izlenilecek adımlar nelerdir.

Tagul İle Etiket Bulutu Oluşturun

Tagul İle Etiket Bulutu Oluşturun

Tagul ile derslerinizde etiket bulutu oluşturun ve derslerinizi eğlenceli hale getirin

Kodlama : Eğitim Üzerinde ki Etkileri ve Yaklaşım Türleri

Kodlama : Eğitim Üzerinde ki Etkileri ve Yaklaşım Türleri

Kodlamanın eğitime olan etkileri nelerdir. 8-16 yaş grubuna verilen kodlama eğitimleri çocukların analitik zeka gelişimini yaşıtlarından daha hızlı geliştirmeye ve aktif olarak kullanarak başarıya ulaşmalarına yardımcı olmaktadır.

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?