Matematik Olimpiyatlarına Hazırlık

Yazar: Sefa Ö. | 21.04.2021 - 4 dakikalık okuma. Görüntülenme: 21408
Matematik Olimpiyatlarına Hazırlık
M atematik olimpiyatları nedir? Matematik olimpiyatlarına nasıl çalışılır? Matematik olimpiyatlarının tarihi nedir? Günümüzde matematik olimpiyatları ne zaman yapılmakta ve hangi sınıf öğrencileri katılmaktadır.

Matematik Olimpiyatları, her sene 104 ülkeden yaklaşık 5000 öğrencinin katılımlarıyla gerçekleştirilen uluslararası bir bilim olimpiyatıdır. 1959’dan beri düzenlenen Matematik Olimpiyatları sadece 1980 yılında düzenlenmemiştir. Sınav iki aşamada gerçekleştirilir. İlk aşama online olur. İlk turda 3-4 hafta sorulara uğraşılmaktadır. Her katılımcı bireysel olarak soruların cevabını açıklamalı bir şekilde taratarak internet ortamına aktarmaktadır. Komitenin kararı ve puanlamasıyla kazananlar 2. Tur’da yarışmaya hak kazanırlar. 2. Tur örgün olarak yapılmaktadır.Sınavlarda sorulan sorular klasik olarak gelmektedir. Matematik Olimpiyatlarına 4.sınıf, 5. sınıf,6.sınıf,7.sınıf,8.sınıf,9.Sınıf,10.Sınıf ve 11. Sınıf öğrencileri katılabilmektedir.


TÜBİTAK MATEMATİK OLİMPİYATLARI

Ülkemizde,Tübitak ise her sene düzenli olarak Matematik Olimpiyatları düzenlemektedir. Ülkemizde Tübitak’ın düzenlemiş olduğu Ulusal Ortaokul Matematik Olimpiyatı sınavına 4.sınıf, 5. sınıf,6.sınıf,7.sınıf,8.sınıf,9.Sınıf,10.Sınıf ve 11. Sınıf öğrencileri katılabilmektedir. O sebepten olimpiyatlara hazırlanan öğrenciler 3. sınıfın ikinci döneminden itibaren Matematik Olimpiyatlarına hazırlanmaya başlamalıdır.

36 sorudan oluşur ve 4 farklı konuyu kapsar. Bu konular;

  • Geometri
  • Analiz Cebir
  • Sonlu Matematik
  • Sayılar Teorisidir.


Her konudan 9 farklı soru sorulmaktadır.


MATEMATİK OLİMPİYATLARINA HAZIRLANAN ÖĞRENCİLERE TAVSİYELER 

Matematik olimpiyatlarına nasıl hazırlanacağını bilmiyorsan aşağıdaki çalışma yöntemlerine ve tavsiyelere dikakt ederek olimpiyatlarda en sonuçları alabilirsin.

  1. Öncelikle konuları sular seller gibi öğrenmeli ve bitirmelisiniz. Fakat bu öğrenme ezberleme ile değil, formüllerin mantığının nereden geldiğini bilerek olmalıdır. Çünkü ezber bir süre sonra unutulur fakat mantığını kavradığınız formülleri unutmazsınız.
     
  2. Farklı kaynaklardan çalışmak, farklı sorular görerek çözme öğrenmenizi hızlandıracaktır.
     
  3. Kendinizi sürekli denemelerle test etmeli ve eksiklerinizi denemeler sayesinde kapatmalısınız.
     
  4. Matematik Olimpiyatlarında sorulan matematik sorularının tamamını öğrenerek çözmelisiniz.
     
  5. Heyecanınızı atmak için bazı üniversitelerin ve kurumların düzenlediği bilim olimpiyatlarına katılmalısınız. Hem heyecan atar, hem de rakiplerinizi tanımış ve görmüş olursunuz.
     
  6. Özellikle Geometri alanında bütün teoremlere hakim olmalısınız. Sorularda her teoremi kullanmanızı sağlayacak yerler olabilir.
     
  7. Bildiklerinizi paylaşmalı ve anlatmalısınız. Anlattıkça sizdeki bilgiler pekişecek ve sizi daha iyi noktalara taşıyacaktır.
     
  8. Sizler için en büyük engeller kibir, bilgi eksiliği, korku ve boşa geçirdiğiniz zamanlar olacaktır. O yüzden neden olimpiyatlara hazırlandığınızı iyi düşünün.
     
  9. Yapamadığınız veya başarılı olamadığınız durumlarda ümidinizi ve motivasyonunuzu kaybetmeyin. Daha disiplinli ve daha akıllı çalışarak tekrar hazırlanın.
     
  10. Başarılı olabilmek için her ne gerekiyorsa yapmalısınız. Bu çileli bir yoldur fakat sonunda başarı vardır. Unutmayın başarılı olmak bir alışkanlıktır. Matematik Olimpiyatlarında başarılı olmak size hayatınızda birçok kapıları aralayacaktır.
     
  11. Olimpiyatlara hazırlanırken kültürlü ve eğlenceli olmaktan vazgeçmeyin. Kendinizi her alanda geliştirmeye devam etmelisiniz.
     
  12. Kulağınızı kapatmayı unutmayın. Sağır kurbağa hikayesini herkesler bilir. Olumsuz söylemlere, sizi aşağıya çekecek duyumlara ve eylemlere kulağınızı kapatmayı ve hedefinize odaklanmayı bilmelisiniz.
     
  13. Matematik olimpiyatlarına hazırlık yaptıran kitaplar almalı ve çözmelisiniz.
     
  14. Matematik Olimpiyatlarına katılmış ya da bu olimpiyatlara öğrenciler hazırlamış olan matematik öğretmenlerinden matematik özel ders alabilirsiniz. Sizi daha güçlü kılacaklardır.


Sizlere birçok matematikçi ve yarışmacının günlerce çözemediği bir Matematik Olimpiyatları sorusunu paylaşıyorum.

Bugünün problemi bir ispat sorusu:

a ve b pozitif tam sayılar olmak koşulu ile ab+1, a²+b² ifadesini tam bölmektedir [yani a²+b²/(ab+1) = k; k pozitif tam sayı]
Buna göre k'nın tam kare olduğunu gösteriniz [yani k=c² şeklinde ifade edilir]


Bu soru Matematik Olimpiyatları tarihinin en zor sorusu olarak kabul ediliyor. Öyle ki devrin en iyi matematikçisi kabul edilen Terrence Tao’nun bu olimpiyatların tarihinde çözemediği tek soru. Bu soru sorulduğunda matematikçilere 6 saat verilmiş ve kimse çözememiş. Oysaki günümüzde bu soru sorulduğunda 90 dk verilmiş ve 11 gencimiz bu soruya doğru cevap vermiş. O yüzden yapabileceğinizi, başarılı olabileceğinizi aklınızdan çıkarmayın.

Sorunun ispatı ise bu şekilde olacaktı.


Hepinize Matematik Olimpiyatları yolunda başarılar diliyorum. Hedeflerinize ulaşmanız dileğiyle.

Etiketler

Yazar

Sefa Ö.

***Online Birebir Matematik Dersleri veriyorum.  Velilerim benim en değerli referanslarımdır. Yorumlar kısmından geçmiş çalışmalarımızın bir kısmı hakkında fikir sahibi ola...

Benzer Yazılar
Sıfırdan Matematik Nasıl Öğrenilir?

Sıfırdan Matematik Nasıl Öğrenilir?

Sıfırdan matematik nasıl öğrenilir? Uzman matematik öğretmenimiz sizler için hazırladı..

Üslü Sayılar Konu Anlatımı ve Örnek Soru Çözümleri

Üslü Sayılar Konu Anlatımı ve Örnek Soru Çözümleri

Üslü sayı konu anlatımı ve örnek soru çözümleri blogumuzda. Üslü sayılar hakkında bilinmesi gereken tüm detaylar sizlerle

Matematik Özel Ders Nasıl Olmalı?

Matematik Özel Ders Nasıl Olmalı?

Matematik kimilerine göre çok kolay, kimilerine göre çok ama çok zor bir ders konumundadır.

TYT Matematik Net Arttırma Yöntemleri

TYT Matematik Net Arttırma Yöntemleri

TYT Matematik ne attırma yöntemlerini ve ipuçlarını uzman matematik öğretmenimiz sizler için kaleme aldı.

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?