Matematik Hakkında Bilinmeyen Gerçekler

Yazar: Zeliha C. | 22.10.2021 - 2 dakikalık okuma. Görüntülenme: 928
Matematik Hakkında Bilinmeyen Gerçekler
M atematik hakkında ilginç bilgileri ve pi sayısın hakkında detaylı bilgilendirmeye blogumuzdan ulaşabilirsiniz.

Bizler fark etmesek de matematik hayatımızın birçok alanında vardır. 2-3 yaşımızdan itibaren ufak ufak matematik hayatımıza girmeye başlar. Rakamlar, sayılar, kardeşle ortadan ikiye paylaşılan bir çikolata, doğum günlerinizde dilimlenen yaş pastalar aslında matematiğin günlük yaşantınızda her daim var olduğunu gösterir. İleri ki yıllarda okul hayatınızda da herkesin bilmesi gerektiği konuları öğrenmeye başlarız. Ama matematik de okullarda veya günlük yaşantımızda bilmediğimiz, varlığından haberdar olmadığımız bazı eğlenceli bilgilere de sahiptir. 

Matematik Hakkında İlginç Bilgiler
 

  1. Pi Sayısı :

     Pi sayısı, matematik hocası için genel tanımı " bir dairenin çevresinin çapına bölümü ile elde edilen irrasyonel matematik sabitidir ". Bir mühendis öğrencisi için ‘’ Yaklaşık olarak 22/7 ’’ dir.  Bir öğrenci için ortaokulda değeri " 3 ", lisede " 3.14 " dür.    
 

Pi Sayısı Değeri: 3.141592653589793238... sonsuza kadar giden bir değere sahiptir.

Pi Sayısını Nerelerde Kullanırız ?

   Pi temel olarak hacim ve alan gibi geometrik hesaplamalarda kullanılır. Gündelik hayata uyarlayacak olursak, pi sayısını kullanmadan silindir şeklindeki bir su tankında size kaç günlük su kaldığını tam olarak bilmeniz imkansızdır. Daha profesyonel olarak ise açısal hız ve frekans dalga boyu gibi mühendislik hesaplamalarda yine pi sayısına ihtiyaç vardır.

İpucu: Ankara özel ders sayfamızdan konumunuza en uygun öğretmen araştırması yapabilirsiniz.
 

Pi Sayısı Ne İşe Yarar ?
 

   Çember gibi basit bir geometrik şeklin çapına bölümüyle elde edilen pi oranı, ‘’hiçbir tekrar olmadan’’ sonsuza uzanır. 

  • Peki bizlerin ilgisini çekip şaşıracağımız özelliği nedir?

Pi sayısının virgülden sonraki kısmın bir yerlerinde sizin uğurlu sayınız, doğum tarihiniz ve hatta 11 haneli vatandaşlık numaranız gizli. Bir de, herhangi bir alfabenin harflerini sayılarla sembolize ettiğinizi düşünün. Pi sayısının tekrar etmeyen ondalık kısmında dünya üzerinde söylenmiş ve söylenecek tüm kelimeleri bulabileceğinizi farkettiniz mi ? Bu iki örnek ise pi gizeminin sadece başlangıcıdır. Sizce de çok ilginç değil mi ? Pi sayısının içinde gizliden gizliye bizlerin hatırasını taşıyor. Pi sayısına olağanüstü bir sayı diyebiliriz değil mi ?

Birlikte Pi Sayısını Bulalım mı? Pi 

  •   Doğru ölçüyü yakalamak için bir pusula kullanarak bir çember çizin. Bir ip alın ve bu ipi çemberin çevresine sarın. İpi açın ve uzunluğunu ölçün. Dairenin herhangi bir noktasından, merkezden zıt taraftaki noktasına olan uzaklığı ölçerek oluşturduğunuz çemberin çapını bulun. Daire çapının, yarıçapın iki katı olduğunu unutmayın. 
     
  • Elde ettiğiniz bu dairenin çevresini, dairenin çapına bölün. Dairenin genişliği ne olursa olsun elde ettiğiniz değeri orantılarsanız yaklaşık olarak 3,14 olacaktır. Ölçümü sonsuza kadar deneyerek pi sayısının trilyonuncu basamaklarına kadar ilerleyebilirsiniz. Bu sihirli matematik sabiti binlerce yıldır kullanılıyor.
      

Okumuş  olduğunuz gibi matematiğin içinde bilmediğimiz çok ilginç ve ilgi çekici bilgiler, cevherler vardır. 

Etiketler

Yazar

Zeliha C.

0543 446 8577 arayarak detaylı bilgi alabilirsiniz. ❗❗Ankara Atılım Üniversitesi Matematik Bölümünden mezun oldum. %75 burslu okudum. Bölümü %100 İngilizce dilinde, ODTÜ mezun...

Benzer Yazılar
Ali Nesin ile Matematiğe Bir Bakış

Ali Nesin ile Matematiğe Bir Bakış

Ali Nesin'in matematik canavarı kitabının incelemesi ve Ali Nesin'in matematik olan bakışı blogumuzda..

LGS 2020 Matematiğe Bakış

LGS 2020 Matematiğe Bakış

2020 LGS matematik testinin değerlendirmesi ve Matematik testinde çıkan soruların konu dağılımını uzman matematik öğretmenimiz sizler için hazırladı.

Diskalkuli Nedir?

Diskalkuli Nedir?

Diskalkuli Nedir? Diskalkuli belirtileri nelerdir? Diskalkuli dair bilinmesi gereken tüm bilgiler blogumuzda..

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?