LGS 2020 Matematiğe Bakış

Yazar: Yunus Emre & Ayşe D. | 21.04.2021 - 3 dakikalık okuma. Görüntülenme: 4696
LGS 2020 Matematiğe Bakış
2 020 LGS matematik testinin değerlendirmesi ve Matematik testinde çıkan soruların konu dağılımını uzman matematik öğretmenimiz sizler için hazırladı.

Merhabalar Sevgili Anne ve Babalar, uzun ve engellerle dolu bir eğitim-öğretim yılının sonuna daha ulaştık. Uzun bir maratonun ardından öğrenciler ders çalışmanın ve deneme çözmenin yoğunluğundan çıkıp hayatlarına kaldıkları noktadan tekrar sarılıyorlar. Zorlu bir pandemi dönemi eğitiminin ardından çocuklar bütün bir yıl ektiklerini biçtiler. Kimi sınavı çok zor buldu, kimi ise orta.

Bir öğretmenden dinlemek isterseniz eğer seçici soruların yanı sıra bir o kadardan da fazla orta ve kolay zorlukta sorunun yer aldığı bir LGS Matematik sınavını geride bıraktık.

LGS Matematik Testinde çıkan soruların konu dağılımın incelediğimiz zaman;

  1. Çarpanlar ve Katlar ile ilgili 3 tane,
  2. Üslü Sayılar ile ilgili 4 tane,
  3. Kareköklü Sayılar ile ilgili 4 tane,
  4. Veri Analizi ile ilgili 3 tane,
  5. Olasılık ile ilgili 3 tane,
  6. Cebirsel İfadeler ve Özdeşlikler ile ilgili 3 tane

sorunun sorulduğu bir sınavdı.

Çarpanlar ve Katlar konusu birçok yayının da yer verdiği gibi klasik tarzda olan sorulara yapılan ufak dokunuşlarla çocukların okuduklarını anlamalarını ve yorumlamalarını isteyen ama zor olmayan ebob-ekok problemi tarzı sorularla süslenmiş.

Üslü Sayılar konusu çözümleme tarzı kolay 1 sorunun yanı sıra çocukların en çok zorlandığı ve temeli 6.sınıf ortak çarpan parantezine alma kazanımına dayanan üslü sayılarda toplama-çıkarmayla ilgili 2 zor soru üzerinde çok düşünülmüş kelime oyunlarıyla bezenmiş. Aynı zamanda kelime oyunlarıyla birlikte sorularda verilen şekiller çocukların şekli yorumlama kabiliyetlerini ölçmeye dayandırılmış. Sorular akılcı bir yöntemle hazırlanmış. Kırmızı bölgelerin alanları toplamının sorulduğu soru birçok öğrencinin kaçırdığı bir soru olurken A tırı ile taşınan otomobil sayısının sorulduğu soru da bir o kadar öğrenciyi zorlamış.

Kareköklü Sayılar konusu kareköklü sayılarda sıralama, yaklaşık değer bulma gibi 2 kolay soruya yer verirken, aynı zamanda üslü sayılar ile kareköklü sayılar konularının sentezinden oluşan orta zorlukta olan ve afişin bir yüzünün alanının sorulduğu soru da yapılan işlem hataları nedeniyle çok fazla hataya düşülen sorulardan biri olmuş. Yine aynı şekilde saymaya dayalı bir zeka sorusu gibi hazırlanan kareköklü sayıların yer aldığı kart seçme sorusu da öğrencileri çok düşürmüş.

Veri Analizi konusu daire grafiğini sütun grafiğine çevirme gibi kolay 1 sorunun yanı sıra; uğraştırıcı, okuduğunu anlamaya dayalı, sütun ve daire grafiklerini birlikte yorumlamaya dayanan, daha önceki yıllarda sorulmuş soruların mantığıyla örtüşen 2 orta soruyla öğrenciler sınanmış.

Olasılık konusu daha önceki sene sorulan Braille alfabesi sorusuna benzer şekillerle öğrencilerin sayma becerisi ve pratikliğinin ölçüldüğü, benzer şekilde sorulan halı sorusuyla öğrencinin kesme mantığı ile dikkatinin sınandığı 2 orta soru ve çarpanlar-katlar konusuyla zenginleştirilmiş basit 1 soru ile iyi öğrencileri en az zorlayan kısım olmuş.

Cebirsel İfadeler ve Özdeşlikler konusu ise oyun alanının sorulduğu basit 1 soru ve akıllıca hazırlanmış döndürme tarzı bir soru ve öğrencilerin birçoğunun kaçırdığı pano sorusuyla birlikte zor 2 sorunun bulunduğu, sınavın eleyici sorularına yer verilen bir konu olmuş.

Her şeyin yanı sıra MEB kaynak tarayan her öğrencinin piyasada karşılaşabileceği tarzda soruları akılcı bir mantıkla zenginleştirip geleceğimizin Mühendis, Doktor, Mimar, Öğretmen,... 'lerinin yetişmesinde çok önemli bir sınavı gerçekten güzel hazırlamış. MEB her zamanki gibi okuduğunu anlamaya yönelik soruların ön plana çıktığı, bol bol kelime oyununun olduğu, soruların şekillerle desteklendiği bir şekilde Matematik sınavını oluşturmuş.

Değerli Anne ve Babalar, altını özellikle çizerek değinmek istiyorum ki planlı ve programlı çalışan, bol bol kitap okuyan, aile ve okul tarafından motivasyonla desteklenen, sabreden, LGS'nin uzun soluklu bir maraton olduğunu fark eden çocuklar başarıya en yakın olanlardır. Sizlere bu noktada çok şey düşüyor. Bu pandemi döneminde sınava hazırlanan her öğrenciyi kutluyorum, onlar bu zor şartlarda eğitim almanın psikolojisini de çok baskın bir şekilde hissettiler. Bunaldılar ve bunalmakta da çok haklıydılar. Bugüne kadar hiçbir tayfa eminim onlar kadar zorlanmamıştır. Gelecek Nesil sizlerin çocuklar, sizlere güveniyoruz. Sağlıcakla kalın... Önümüzdeki seneye sınava hazırlanmak isteyenlere güzel bir yol haritası olması ümidiyle...

Matematik ve Geometri Öğretmeni - Yunus Emre & Ayşe Demirbaş

Etiketler

Yazar

Yunus Emre & Ayşe D.

Eylül 2010'da üniversitede okurken dershanelerde stajyer öğretmen olarak etüt derslerine girmeye başladım, Haziran 2012'de ise özel bir okulda matematik öğretmenliği görevini ya...

Benzer Yazılar
2022 LGS Fen Konuları ve LGS Fen Bilimleri Soru Dağılımı

2022 LGS Fen Konuları ve LGS Fen Bilimleri Soru Dağılımı

En güncel, MEB verilerine göre LGS Fen konularını ve geçmiş yıllarda çıkan LGS fen bilimleri soru dağılımında blogumuzdan ulaşabilirsiniz.

2023 DGS Matematik Konuları ve Soru Dağılımı

2023 DGS Matematik Konuları ve Soru Dağılımı

DGS matematik konuları ve 2023 DGS matematik soru dağılımlarını sizler için en ince ayrıntısına kadar hazırladık. Bu makalemiz sayesine matematikten 120'de 120 mümkün!

LGS Tercihleri Nasıl Yapılır

LGS Tercihleri Nasıl Yapılır

Lgs tercihi nasıl yapılır? LGS tercihi yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? LGS tercihlerine dair tüm bilgiler blogumuzda.

2023 DGS Konuları ve DGS Soru Dağılımı

2023 DGS Konuları ve DGS Soru Dağılımı

DGS Konuları nelerdir? Yeni müfredata uygun ÖSYM tarafından açıklanan en güncel verilere göre hazırladığımız 2023 DGS konuları ve dgs soru dağılımlarına ulaşabilirsiniz. Tüm dgs dersleri

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?
Özeldersalanı Logo
350+ kategoride 35.000+ öğretmen, hemen ders al! İlk dersin ücretsiz 😍
hemen ders al!
İlk dersin ücretsiz 😍
Öğretmen Bul