Matematik Dersi İçin Çalışma Düzeni Nasıl Olmalıdır?

Yazar: Hamit Buğra B. | 06.12.2021 - 4 dakikalık okuma. Görüntülenme: 745
Matematik Dersi İçin Çalışma Düzeni Nasıl Olmalıdır?
M atematik dersi çoğu öğrenci için bir kabus haline gelmiştir. Peki matematik dersine çalışırken en verimli çalışma düzeni nasıl olmalıdır?

Matematik dersi çoğu öğrenci için bir kabus haline gelmiştir. Peki, dersin zorluğundan ve kafa karıştırıcılığından şikayetçi olan öğrenci ve veliler neler yapmalı? Aslında bu durum için çeşitli teknikler mevcut fakat hepsini araştırmak ve denemek zaman alabilir. Bundan dolayı, şahsım olarak öğrenim hayatım boyunca her ders için(genellikle matematik ve fizik) uygulamış olduğum bir yöntemden bahsedeceğim. 

ÖĞRENME DOĞRUSU

Şu ana kadar girmiş olduğum 2 büyük sınavda da(TEOG-YKS) bu yöntemi kullandım ve sonuçları ortada. Peki, nedir bu Öğrenme Doğrusu.

Bu yöntemi kullanmak için dahi olmaya veya çok çalışkan bir birey olmaya gerek yok. Yöntem basit ve 3 aşamadan oluşuyor. Her aşamanın kendine göre bazı dikkat edilmesi gereken hususları mevcut. Bu aşamalar;

  • Öğrenme Aşaması
     
  • Tekrar Aşaması
     
  • Pekiştirme Aşaması' dır.
     

1. ÖĞRENME AŞAMASI

Öğrenme aşaması, öğrencinin konuyla ilk defa karşılaştığı aşamadır. Bu aşamada öğrenci konuyu ilk defa görmekte ve kavramaya çalışmaktadır. Öğrenme aşamasında öğrencinin konuya tamamen hakim olmasını beklemek öğrenciye büyük bir yük bindirmektedir. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bu hususlar;

  1. Aceleci Davranmamak
     
  2. Konuyu Yanlış Öğrenmemek(Öğretmemek)' tir.
     

I. Aceleci Davranmamak

Konuyu öğrenciye anlatan eğitmenin aceleci davranması veya öğrencinin aceleci davranması durumunda konu yanlış öğrenilecektir. Bunun sebebi beynimiz bilgiyi geçici bir bilgi olarak kavrayacak ve bir süre sonra bu bilgiye ihtiyaç duymayacağını düşünüp bu bilgiyi hafızadan kalıcı olarak kaldıracaktır. Bundan dolayı sınavlara hazırlanan öğrencilerin, bu konuları sınavlar için değil öğrenmek için öğrenmeleri gerekiyor. 

II. Konuyu Yanlış Öğrenmemek(Öğretmemek)

Eğitim ve öğrenim hayatım boyunca en çok karşılaştığım durumlardan birisi, öğrencinin konuyu bir şekilde yanlış öğrenmesidir.  Konuyu bilmemek ve konuyu yanlış bilmek arasında büyük bir fark vardır. Konuyu yanlış bilen bir öğrenci, konuyu doğru bildiğini düşünmekle beraber o konuyla ilişkisi olan tüm konularda yanlış bilgiye sahiptir. Öğrencinin en çok dikkat etmesi gereken durum emin olmaktır. Emin olmadığı konularda ise kesinlikle varsayım yapmamalıdır.

İpucu: Eğer konu eksiliğiniz var ve özel ders ihityacınız varsa linkten en uygun öğretmen araştırması yapabilirsiniz. 

Öğrenme doğrusunun en önemli aşaması Öğrenme Aşaması'dır. Bu aşamada gerekli hususlara dikkat edildiği takdirde öğrenci başarıya ulaşacaktır.

2. TEKRAR AŞAMASI

Öğrencimiz konuyla karşılaştı, konunun %75'lik bir kısmına hakim bir şekilde dersi tamamladı. Bundan sonra yapılması gereken şey tekrardır. Öncelikle öğrencinin tekrar aşamasında, konunun doğruluğundan emin olması gerekmektedir. Yanlış bir bilgiye sahip ise o bilgiyi düzeltmelidir. Konunun geriye kalan %25'lik kısmı bu tekrar aşamalarında  öğrenilmelidir. Peki, bu aşamada dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?

  • Konunun Doğruluğundan Emin Olmak
     
  • Basit Seviyede Tekrar Yapmak
     

I. Konunun Doruluğundan Emin Olmak

Blog yazısının en başından beri en çok dikkat çekmek istediğim noktalardan birisi konunun yanlış öğrenilmemesidir. Bu hususta, öğrenci konunun doğruluğundan tekrar aşamasında emin olmalıdır. Emin olamadığı durumlarda, öğrenci bu aşamada bilgisini yenilemelidir.

II. Basit Seviyede Tekrar Yapmak

Öğrenci tekrar yapmaya başladığı andan itibaren, kolay ve basit seviye kaynaklara yönelmelidir. Öğrenci her ne kadar üst düzey bir bilgiye sahip olsa da, ilk defa karşılaştığı bir konunun tekrarını basit seviyede yaparak temelini güçlendirmelidir. Zor kaynaklar ile tekrar yaptığı takdirde öğrenci konudan soğuyabilir.

Ve son aşama...

3. PEKİŞTİRME AŞAMASI

Öğrenci konuyu öğrendi, ardından güzel bir tekrar yaptı. Şimdi ne yapmalı?

Bu noktada asıl amaç konunun bütünlüğünü sağlamak ve mantığını kavrayak akılda kalıcı hale getirmektir. Bunu yapmanın çeşitli yöntemleri elbette mevcuttur. Bunlardan bazıları;

  1. Farklı kaynaklardan soru çözmek.
     
  2. Soru çözüm videoları izlemek.
     
  3. Konunun modellemesini öğrenmek.
     
  4. Farklı eğitmenlerden dersleri almak.
     
  5. Arkadaşlarından konuyu dinlemek veya arkadaşlarına konuyu anlatmak.
     

gibi birçok seçenek bulunmaktadır. Bu noktada dikkat edilmesi gereken noktalar ise;

  • Kademeli Soru Çözümü
     
  • Soru Tipi Ezberlememek' tir.
     

Ayırca matematik dersine nasıl çalışılır? başlıklı makalemizi incelemenizi tavsiye ederiz. 

I. Kademeli Soru Çözümü

Öğrenci konuyu pekiştirmek için soru çözerken, ilk önce basit seviye kaynaklardan başlayarak zorluk seviyesini arttırmalıdır. Bu durumda öğrenci konuyu daha iyi modelleyecek ve konuya tam anlamıyla hakim olacaktır.

II. Soru Tipi Ezberlememek

En çok yapılan yanlışlardan birisidir. Öğrencinin soru tipi ezberlemesi kendine yapacağı en büyük kötülüktür. Bu noktada gerek eğitmenler gerek öğrencilerin dikkat etmesi gerekmektedir. Bu durum soru çözerken konuyu tam kavramamak ve direkt zor kademe soru çözümüyle öğrencinin karşısına çıkmaktadır. Sorunun mantığını kurmakta zorlanan öğrenci soru tipini ezberler ve kendini bu şekilde hazırlar. Bu durumla karşı karşıya kalmamak için öğrencinin kademeleri soru çözümü yaparak, konunun mantığı anlaması ve konunun modellemesini yaparak konuyu tamamıyla anlaması gerekmektedir.

Tüm bu aşamaları tamamlayan öğrenci konuyu çok iyi bir şekilde öğrenmiş ve akılda kalıcı hale getirmiş olacaktır. Aslında başarıya ulaşmak  bu kadar basittir. Önemli olan düzenli bir şekilde çalışmaktır.

Okuduğunuz için teşekkür ederim, sağlıklı günler dilerim...

Yazar

Hamit Buğra B.

- Merhaba ben Hamit Buğra BAYRAM. İstanbul Eyüp'te ikamet etmekteyim. 21 yaşındayım.- İTÜ Uzay Mühendisliği 3. Sınıf öğrencisiyim. YKS(SAY)' de 8769. oldum. - Hem TYT hem A...

Benzer Yazılar
Matematikte Özel Dersin Önemi Nedir ve Nasıl Olmalı?

Matematikte Özel Dersin Önemi Nedir ve Nasıl Olmalı?

Matematikte özel dersin önemini uzman matematik öğretmenimiz sizler için kaleme aldı. Keyifli okumalar :)

Logaritma Kuralları-Logaritma Ders Notları

Logaritma Kuralları-Logaritma Ders Notları

Logaritma kuralları nelerdir? Logaritma ders notları ve konu anlatımı blogumuzda. Logaritmik ifadelerle işlem yaparken mutlaka bilinmesi gerekenler burada!

2024 KPSS Matematik Konuları ve Soru Dağılımları

2024 KPSS Matematik Konuları ve Soru Dağılımları

Kpss matematik konularını ve 2024 KPSS matematik soru dağılımlarını sizler için hazırladık. Bu yazımız sayesinde matematikte 27'de 27 yapabilirsiniz.

Matematiği Yapboza Dönüştürelim

Matematiği Yapboza Dönüştürelim

Matematik ön yargilarimizdan dolayı hep yeni başladığımızda korkulu ve sevilmeyen ders olarak beyinimizde tabuya dönüştürüyoruz.

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?