Matematik Başarısını Etkileyen Önemli Bir Faktör: DERS ÇALIŞMA ALIŞKANLIĞI VE ÖDEVLENDİRME

Yazar: AHMET U. | 15.10.2021 - 3 dakikalık okuma. Görüntülenme: 257
Matematik Başarısını Etkileyen Önemli Bir Faktör: DERS ÇALIŞMA ALIŞKANLIĞI VE ÖDEVLENDİRME
M atematikte başarıyı etkileyen en önemli faktör nedir? Ders çalışma alışkanlığı ve ödevlendirmenin önemi

Eğitim insanın yaşam boyu içinde bulunduğu bir süreçtir. Bireyler eğitimin gerçekleştirilmesi amacıyla kurulan eğitim kurumlarında sınırlı zaman geçirmektedirler. Öğrencilerin eğitim kurumlarında geçirdikleri bu planlı dönem dışında uyguladığımız öğretim etkinlikleri de eğitim programının bir parçasıdır. Gerek öğrenilenlerin kalıcılığı, gerekse öğrencinin düzenli çalışma alışkanlığını geliştirmesine yardımcı olmada değişik öğrenme teknikleri geliştirilmiştir. Özetleme, not alma, tekrarlama, izleme ve ödevlendirme bu öğrenme tekniklerinden bazılarıdır. Bu eğitim sürecinde öğrencinin ders dışı etkinliklerinden biri de ödevlendirmedir. Ödev aktif öğrenme etkinliklerinden bir tanesidir. Öğrenme ve pekiştirmede ödevlendirmenin etkili bir yöntem olduğu bilinir. Bu ödevlendirmeler öğrencilere öğretmenler tarafından öğrenimi desteklemek amacıyla yapılmaktadır. Eğitim programının ayrılmaz bir parçası olan ödevlendirmenin yararlılığı da yine öğretmen, öğrenci ve aile arasındaki işbirliğine dayanmaktadır. Verilme sıklığına göre ev ödevlerini değerlendirdiğimizde, günlük olarak verilen ev ödevlerinin öğrenmede daha yüksek oranda kalıcılık sağladığı görülmektedir.

İpucu: Bursa özel ders ve bursa matematik özel ders sayfalarımızdan ihtiyaçlarınıza en uygun öğretmeni bulabilirsiniz!

Ödevlendirme etkili ve düzenli bir biçimde yapıldığında, etkili sonuçlar doğurur. Harris Cooper ödevlerin başarıya katkıda bulunduğunu ancak bu katkının okul seviyesine göre ve ödevin niteliğine göre değiştiğini belirtmiştir. Derse hazırlık amacı ile verilen ödevlerin derse merak duygusunun arttırdığını ve dersin daha keyifli geçmesini sağladığı yapılan birçok araştırmada ortaya çıkmıştır. Kaliteli ödev verince başarı daha doğrusal olarak artış gösterir. Günümüz eğitim sisteminde yapay zeka uygulamaları ile öğrencilerin çözemediği soru tiplerinin toparlanıp kitapçık haline getirildiği ve bu sistem üzerinden ödevler verildiği uygulamalar göze çarpıyor. Ödevlendirmenin öğretme ve öğrenme sürecindeki işlevselliğini arttırabilmek için gerekli olan özellikler aşağıdaki gibi özetlenebilir. 

  1. Bir ders saati öğrencilerin uygulama yapmalarına olanak sağlamayacak kadar kısadır. Ödevlendirme hususta öğrenilen bilgi ve becerilerin pekişmesine olanak sağlar.
  2. Bireysel olarak yapılan ödevler öğrencileri kendi başına bağımsız olarak çalışmaya yönlendirir. Yeteneklerinin gelişmesine ve sorumluluk duygusunun geliştirmesine imkan tanır.
  3. Ev ödevleri, öğrencilerin akılcı, yaratıcı ve eleştirel düşünmelerini geliştirecek olanaklar sağlar.
  4. Öğrencilere bir sonraki dersle ilgili temel bilgileri verecek şekilde düzenlenip, bir sonraki derse hazırlanmaları sağlar.
  5. Öğrenciyi uyaran, araştırma süreçlerine katılmasını sağlayan ödevlendirme öğrencilerin sınıf içi ve dışındaki öğrenme etkinliklerine karşı da istenilen tutumların geliştirilmesinde ışık tutar.

Ödevlendirme öğretmen ve öğrenci arasındaki iletişimi sağlamada gerekli olan bir tekniktir. Ödevlendirme hangi eğitim programında ele alınırsa alınsın, biçimlendirmeye dönük değerlendirme kapsamına girer. Burada temel işlev, öğretim süreci sürdürülürken, her bir konudaki öğrenme eksiklerini, güçlüklerini tespit etmek ve bunların giderilebilmesi için her bir öğrenciye ayrı ayrı önerilerde bulunmaktır. Ödevlendirme; araştırma yaparak bilimsel düşünmeyi, bilgi kaynaklarına ulaşmayı, neden sonuç ilişkisi kurabilme becerisini kazandırır. Bu sayede öğrenciler üretken ve iletişim becerileri yüksek girişimci bireyler olur. Bugün ödevlerini yapan öğrencilerimiz yarın mesleklerinde görev ve sorumluluklarını da yerine getirmesini bilir. Bütün öğrencilerime düzenli ders çalışma alışkanlığı kazanmak için gayret etmelerini tavsiye ediyorum. Akademik hayatlarında başarılar diliyorum…

                                                                                                    

Etiketler

Yazar

AHMET U.

Merhaba ben  Ahmet Uzundere. 2005 yılında matematik öğretmenliği bölümünden mezun oldum. Sonrasında Gazi Üniversitesi eğitim fakültesinde yüksek lisans ve doktora eğit...

Benzer Yazılar
Tavsiye Etmek Neden Önemlidir ?

Tavsiye Etmek Neden Önemlidir ?

Tavsiye etmek, iyisiyle de kötüsüyle de insanlara fikir vermek, onlara yardımcı olmaktır.

Çocuğunuzu Kendisiyle Yarıştırın

Çocuğunuzu Kendisiyle Yarıştırın

Çocukların kendi kapasitesinin farkına varıp iyileştirme, geliştirme gibi düzenlemelerle kendisini gerçekleştirmesi daha iyi olacaktır.

İlk Defa Özel Ders Verenlerin Dikkat Etmesi Gereken Hususlar

İlk Defa Özel Ders Verenlerin Dikkat Etmesi Gereken Hususlar

İlk defa özel ders verenlerin mutlaka dikkat etmesi gereken ve öne çıkmalarını sağlayacak hususlar.

Matematiği Seçtiğim Zamanlar

Matematiği Seçtiğim Zamanlar

Bir matematik öğretmeninin matematiğine nasıl sevdiğini anlatması ve tutkusunu ifade etmesi.

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?
Özeldersalanı Logo
350+ kategoride 35.000+ öğretmen, hemen ders al! İlk dersin ücretsiz 😍
hemen ders al!
İlk dersin ücretsiz 😍
Öğretmen Bul