LGS Tercihleri Nasıl Yapılır

Yazar: Pınar Ö. | 06.07.2023 - 9 dakikalık okuma. Görüntülenme: 632
LGS Tercihleri Nasıl Yapılır
L gs tercihi nasıl yapılır? LGS tercihi yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? LGS tercihlerine dair tüm bilgiler blogumuzda.

LGS Nedir?

   Eğitim sistemlerinin kademeler arası geçiş sürecinde yapılan sınavlar önemli bir yer tutmaktadır.

    Öğrencilerimizin eğitim sistemimizin farklı bir kademesine ilk adımı atmasını sağlamak amacıyla yapılan önemli sınavlardan birisi de LGS (Liselere Geçiş Sistemi) olmaktadır. 2018 yılından bu yana uygulanmakta olan bu sınavın kapsamındaki teknik özellikleri, öğrencilerimizin farklı alt testlerde gösterdiği performansı ve öğrencilerimizin başarısı ile ilişkili faktörlere dair sonuçları inceleyeceğiz.  

   Liselere Geçiş Sistemi (LGS), 2018 yılından beri Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından öğrencilerimizin ortaokuldan ortaöğretime geçişi sürecinde uygulanmaktadır. LGS aracılığıyla öğrencilerin ortaöğretim kurumlarına geçişi sınavlı ve sınavsız olmak üzere iki tür yerleştirme aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Merkezi Sınav, sınavla öğrenci alan okullara geçişte kullanılmakta ve öğrencilerimizin altı ayrı alandaki akademik başarısını ölçmek amacıyla uygulanmaktadır. LGS konuları başlıklı makalemizden sınavda çıkan soruların konum dağılımlarını inceleyebilirsiniz. 

LGSye Kaç Kişi Girdi?

 1 milyon 30 bin 195 öğrencinin girdiği LGS kapsamındaki merkezi sınava katılım oranı %82 olarak açıklandı. Sınava katılan 562 öğrenci tüm soruları doğru yanıtlayarak 500 tam puan aldı.
 

LGS’ye Kimler Katılabilir?
 

  • 2022-2023 eğitim öğretim yılında örgün eğitim verilen okulların 8.sınıfda kayıtlı olan resmi ve özel ortaokul öğrencileri,

  • İmam hatip ortaokulu öğrencileri,

  • Açık öğretim ortaokulu öğrencileri,

  • Yurtdışındaki okullarda öğrenim gören öğrenciler katılabilmektedir.

LGS’ye Başvuru Nasıl Yapılır?

   Öğrencilerin sınava kayıtları merkezi olarak Bakanlık tarafından gerçekleştirilecek olup, öğrenci ve velilerin sınava katılım için herhangi kişisel bir başvuru yapmalarına gerek kalmamıştır. Sınav başvurusunun otomatik yapılmasının ardından öğrencilerin sınava giriş belgeleri de sıralarına yerleştirilmiştir.

Sınavın Kapsamı Nedir?

   Merkezi Sınavın geliştirilmesi sürecinde 8. sınıf öğretim programları dikkate alınmaktadır. Öğrenciler, sabah 09.30’da başlayan birinci oturumda sözel bölümde, 11.30’da başlayan ikinci oturumda sayısal bölümde yer alan alt testleri cevaplandırmaktadır.

Bölüm

Süre

Alt Test

Soru Sayısı

 

Sözel Bölüm

 

75 dk

Türkçe

20

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük

10

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi

10

Yabancı Dil

10

 

Sayısal Bölüm

 

80 dk

Matematik

20

Fen Bilimleri

20

 

Sınavın Değerlendirilmesi

Bölüm

Alt Test

Ağırlık Katsayısı (Ak)

 

Sözel Bölüm

Türkçe

4

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük

1

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi

1

Yabancı Dil

1

 

Sayısal Bölüm

Matematik

4

Fen Bilimleri

4

 

   Sınava katılan öğrencilerin merkezi sınav puanı ortalaması 285,88 olarak hesaplanmıştır. Daha detaylı olarak her derse ait ortalamalara aşağıdaki tablodan ulaşabilirsiniz.
 

Bölüm

Alt Test

Soru Sayısı

Doğru Cevap Sayısı Ortalaması

 

Sözel Bölüm

Türkçe

20

9,22

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük

10

5,54

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi

10

6,45

Yabancı Dil

10

4,59

 

Sayısal Bölüm

Matematik

20

4,74

Fen Bilimleri

20

9,50


Yeni Nesil Soru Nedir?
 

   Yeni nesil sorular geçtiğimiz yıllarda uygulanmaya başladı. Önceki yıllara göre yalnızca bilgiyi değil, onu yorumlamayı öncelik edinen bir soru tipi olarak karşımıza çıkmaktadır.

   Yeni nesil sorular önceki uygulanan sınavlardaki sorulara göre daha karmaşık görünebilir. Daha uzundur, görsellerle desteklenir. Bu soruların daha uzun olması öğrencileri çoğu zaman tedirgin eder. Yapısı itibari ile bu soruların ezberi değil, yorum yapabilme yeteneğini önemsemesi aslında eğitimde arzu edilen bir durumdur. Yeni nesil soruların rahatlıkla çözülebiliyor olması; öğrencinin özümseme, muhakeme yapma gibi durumları gerçekleştirebiliyor olduğunu gösterir.

 Yeni Nesil Soruları Çözmek İçin Neye Sahip Olmalıyız?

   Yeni nesil sorularda problem yaşadığımızı ne yazık ki 8. Ve 12. Sınıfta fark ediyoruz. Bunun sebebi çoğunlukla öğrencilerin sınava son sınıfta hazırlanmaya başlamalarıdır. Ancak Millî Eğitim Bakanlığı ve Yüksek Öğretim Kurumu öğrencileri, ilkokul sıralarından itibaren kitap okuyan, okuduğunu anlayan ve yorumlayabilen kişiler olarak varsayılmaktadır. Bu yüzden düzenli çalışmalar gerçekleştiren, sanatsal ve kültürel faaliyetlerle meşgul olan, çoğu zaman okumalar yapan, akademik disiplini olan öğrenciler yeni nesil soruların çözümü noktasında diğer öğrencilere göre daha az zorlanmaktadır. LGS veya YKS hazırlığına henüz başlamamış olan öğrencilerimize bu doğrultuda çok daha önceden tavsiyelerde bulunmamız gerekmektedir. Matematik özel ders, fen bilimleri özel ders, Türkçe özel ders sayfalarımızdan bu alanda ders almak için öğretmen araştırması yapabilirsiniz. 

Yeni Nesil Soru Çözebilmek İçin Kitap Okumak Şart mı?

   Kitap okumak şarttır gibi çok keskin bir ifade kullanmak doğru olmayacaktır. Hiç kitap okumayan ama yeni nesil soruları rahatlıkla çözen öğrencilerin olduğunu da biliyoruz. Ancak bu öğrencilerin sayısı oldukça azdır. Bu nedenle düzenli kitap okuyan, okuduğunu anlamlandırabilen öğrenciler yeni nesil soruları çözerken çok daha rahat etmektedir.

   Sınav senesi size verebileceğim en güzel tavsiye sesli kitap okumak olacaktır. Sesli kitap okuma çalışması beyindeki nöral kıvrımları harekete geçirir. Böylelikle neokorteks uyarılır. Bu sayede beyinde yer alan sinapslar güçlenir ve özellikle kısa süreli belleğin tepki üretme gücünü artırır. (Sınavda size en çok bu lazım!)

Yeni Nesil Soruları Nasıl Çözmeliyiz?

   Yeni nesil sorular başta karmaşık göründüğü için öğrencinin ilk bakışta yenilgiyi kabul etmesine sebep olabilir. Burada yapılması gereken ilk şey soruyu okuduğumuzda sorunun tamamının değil gerçekten bizden istenen yerlerin altını çizmek olacaktır. Bunları sayfanızda kenar kısma görselleştirebilirsiniz.

   Yeni nesil sorularda çıkmış sorulara hâkim olmak oldukça önemlidir. Çıkmış sorular bize hangi konudan ne istendiğine dair çok güzel ip uçları verecektir. Soruların mantık olarak benzerliğini görmek öz güvenimizi yerine getirecektir.

   Yeni nesil sorular öğrencinin zamanla yarıştığı kısımdır. Bu nedenle yapılamayan sorular üzerinde çok durmamalı ikinci turda bu sorulara tekrar dönmelisiniz.

   Çok soru çözmek ve soruları doğru tekniklere çözmek oldukça önemlidir. Sınav senesi doğru bir eğitim koçu desteği öğrencinin geleceği için yatırım demektir. Uluslararası eğitim koçu ve verimli ders çalışma teknikleri uzmanı olarak daha detaylı bilgi için bana ulaşabilirsiniz.

   2023 LGS Maratonunun sonuna geldik. Gelin şimdi tercihleri nasıl yapacağımızı inceleyelim.

LGS Tercihleri Nasıl Yapılır?

LGS Tercihleri Hakkında Her Şey.

Tercih işlemi; öğrenci ve velisi tarafından e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi (meb.gov.tr) adresinden ya da herhangi bir ortaokul müdürlüklerinden yapılabilir.

Tercih süreci

Yerel Yerleştirmeler ile Öğrenci Alan Okullar

5 adet

Merkezi Sınavla Öğrenci Alan Okullar

10 adet

Pansiyonlu Okullar 

5 adet


İlk  olarak Google’a girip e okul yazdığımızda karşımıza “meb.gov.tr” adresi çıkacaktır. Buraya tıkladığımızda ise zaten şu an da LGS tercihleri popüler olduğu için kırmızı bir yazıyla karşılaşacaksınız. 
 

 

Kırmızı yazıya tıkladığımızda karşımıza giriş ekranı gelecektir:metin, ekran görüntüsü, web sayfası, web sitesi içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Resimdeki kodu, öğrenci T.C. kimlik numarasını ve öğrenci okul numarasını girdikten sonra artık tercih yapabileceğiniz sayfaya ulaşmış olacaksınız. 

***Güvenlik kayıt numarasını ilk etapta bilemezsiniz. Bu size daha sonra verilecektir.

Karşımıza ;

  • Yerel yerleştirme tercih işlemleri 

  • Merkezi sınavla öğrenci alacak ortaöğretim kurum tercih işlemleri

  • Pansiyonlu okul tercih işlemleri

çıkacaktır.

Burada bilmeniz gereken, yeşil kısım yani yerel yerleştirme tercih işlemlerini doldurmadan kırmızı kısma geçiş yapamazsınız. Yeşil kısımdan en az bir okul yazılması zorunlu ve ilk üç sıradaki okulun kayıt alanından yani size yakın yerden olma zorunluluğu vardır. Aynı okul türünde de en fazla 3 adet tercih hakkınız bulunmaktadır.

Sayfayı aşağı kaydırdığınızda çıkacak okullar içerisinden “Tercihlerime Ekle” butonuna tıklayarak tercihlerinizi oluşturabilirsiniz. Örneğim; 3’ten fazla Anadolu lisesi işaretlediyseniz karşınıza resimdeki uyarı çıkacaktır:




Tercihlerimi kaydet dedikten sonra ana sayfaya tekrar dönüp tercih rehberini açmalısınız:




İlgili bilgileri girdikten sonra karşınıza sınav bilgileriniz ve yüzdelik diliminiz gelecektir. Kendi yüzdelik diliminizi de kapsayacak şekilde ibreyi sağa sola hareket ettirerek esnek bir aralık belirleyebilirsiniz:

metin, ekran görüntüsü, yazı tipi, yazılım içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Okul türü, il ve ilçe seçiminizi de yaptıysanız karşınıza seçtiğiniz aralıktaki okullar listelenecektir. Unutmayın ki bizim için en düşük yüzdelik dilim önemli. En yüksek yüzdelik dilim okula birinci giren kişiyi temsil etmektedir. Okulların evinize olan mesafesini lütfen göz ardı etmeyin. Sağlam ve gerçekçi tercihler yapmaya özen gösterin.

metin, ekran görüntüsü, sayı, numara, yazılım içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

 Okullarını belirledikten sonra tercih sayfasına geri dönerek artık kırmızı alanda tercihlerinizi yapabilirsiniz:

 

Tercihleri yaptıktan sonra okul müdürlüklerine onaylatacağınız için hata şansınız olmayacaktır.
 

Tercihlerinizi yaparken;

  • Hayaliniz

  • İsteğiniz

  • Olabilecek okullar

  • Kesin olacak okullar olarak listelemeye dikkat etmelisiniz.

Açıkta kalma şansınız yoktur. Zaten yerel yerleştirme burada devreye girecektir.

Puanlarınıza göre değil yüzdelik diliminize göre tercih yapacağınızı unutmayın.

Büyük şehirlerde tercih yapacaklar aralığı “DAR” tutacakken, az okullu şehirlerde tercih yapacaklar aralığı “GENİŞ” tutmalıdır.

Tercih yapmadan önce okulları araştırmayı unutmayın.

Yerel Yerleştirme İşlemleri yapılırken;

  • İkamet adresleri

  • Okul başarı puanı dikkate alınmaktadır.

Merkezi Yerleştirme Kriterleri (Öncelik Sırası)

  1. LGS Puanı

  2. Okul Başarı Puanı

  3. Eşitlik Olması Durumunda sırasıyla;

8.sınıf yıl sonu başarı puanı

7.sınıf yıl sonu başarı puanı

6.sınıf yıl sonu başarı puanı

  1. Devamsızlık

  2. Tercih Sırası

  3. Yaş

Yazar

Pınar Ö.

SERTİFİKALARIMEĞİTİM KOÇLUĞUVERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİDOĞRU ZAMAN YÖNETİMİÇOCUĞUNUZUN YAŞAM KOÇU OLUNPOZİTİF DİSİPLİN8 yıldır aktif olarak Fen Bilimleri, Fizik ve Matematik...

Benzer Yazılar
Sınava Az Kaldı Nasıl Çalışmalıyım?

Sınava Az Kaldı Nasıl Çalışmalıyım?

Sınava az kaldı nasıl çalışmalıyım? diyorsan tam senlik bir blog yazısı hazırladık. Sınava aylar kala nasıl çalışman gerektiği ile ilgili püf noktalar burada!

Yeni Nesil Türkçe Soruları ve Soru Örnekleri?

Yeni Nesil Türkçe Soruları ve Soru Örnekleri?

Yeni nesil türkçe soruları nasıldır? Yeni nesil soru tiplerinin Türkçe'nin önemi nedir? Yeni nesil türkçe soru örneklerini MEB örnekleriyle sizler için hazırladık.

YKS VE LGS Sınavlarına Hazırlık

YKS VE LGS Sınavlarına Hazırlık

YKS ve Lgs sınavına hazırlanan öğrencilerin yeni nesil sorular üzerine bilmesi gerekenler. Öğrenciler sınava hazırlanırken nasıl bir program yapmalıdır.

LGS’ye Hazırlık ve Yeni Nesil Sorular

LGS’ye Hazırlık ve Yeni Nesil Sorular

LGS'ye nasıl hazırlanmalıdır. Yeni nesil soru ne demektir. Lgs sınavına hazırlık sürecinde öğrencilerin mutlaka bilmesi gereken püf noktalar nelerdir.

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?