Kolay Arapça Öğrenmek İçin En İyi 5 Yöntem

Yazar: sümeyye a. | 21.04.2021 - 10 dakikalık okuma. Görüntülenme: 27148
Kolay Arapça Öğrenmek İçin En İyi 5 Yöntem
A rapça öğrenmek istiyorum diyorsanız doğru adrestesiniz! Kolay Arapça öğrenme yöntemlerini ve Arapçayı nasıl öğrenebileceğinizi sizler için hazırladık.

Arapça Öğrenmenin En Kolay Yolu

Kelime dağarcığından telaffuza ve tüm bu zor fiillere kadar, Arapça öğrenmek sabır ve çaba gerektiren uzun bir süreçtir. Neyse ki Arapça öğrenenler için bu güzel dili öğrenmek zor olmak zorunda değil. 

Şimdi Arapça öğrenmenin en kolay yoluna ve daha kolay Arapça öğrenmenize nasıl yardımcı olabileceğimize bir göz atalım.

Arapça Öğrenmenin Yolları

Seyahat etmekten, ders kitaplarına ve konuşmaktan yazıya kadar Arapça öğrenmenin her zamankinden daha fazla yolu var. Genel olarak, Arapça öğrenmeye yönelik beş temel yaklaşım vardır. Bu beş farklı yaklaşıma ve bunların gerektirdiği yöntemlere ve her yaklaşımın avantaj ve dezavantajlarına bir göz atalım:

  • Kelime Temelli Yaklaşım

  • Maruz Kalma yaklaşımı

  • Çeviri Yaklaşımı

  • Dil Bilgisine Dayalı Yaklaşım

  • İletişimsel Yaklaşım

1.Kelime temelli bir yaklaşım.

Temel olarak, Arapça öğrenmenin beş yolu vardır ve bu yolların her biri, dil öğrenimine farklı bir yaklaşım içerir. Bu yaklaşımlar, dilin içine girme yoluyla öğrenmeyi, çeviri yoluyla öğrenmeyi, dil bilgisine dayalı öğrenmeyi, iletişime dayalı öğrenmeyi ve kelime temelli öğrenmeyi içerir. Özel Ders Alanı’nda online arapça dersleri ve yüz yüze Arapça derslerimiz ile  eğlenceli ve başarılı bir öğrenme deneyimi sağlamak için sitemize göz atabilirsiniz. Her yöntemin kendine göre avantajları ve dezavantajları vardır. Bir öğrenci için kolay olanın diğeri için her zaman kolay olmadığına dikkat etmek önemli olsa da, Arapça öğrenmenin en kolay yolu olarak sıklıkla belirtilen bir yöntem vardır. Tahmin edebilir misin?

Bu doğru: Kelime temelli bir yaklaşım.

Kelime hazinesine dayalı yaklaşım, görüntüleri temsil ettikleri kelimeler veya ifadelerle ilişkilendirerek tekrar yoluyla kelime öğrenmeye odaklanır. Geleneksel gramer kuralları öğretilmez, ancak ilerledikçe öğrenciler tarafından doğal olarak öğrenilir.

Öyleyse neden Arapça öğrenmenin en kolay yolu bu?

Kelime Temelli Yaklaşımın Avantajları

Her şeyden önce, kelime temelli yaklaşım, öğrencilerin yeni kelimeleri ve cümleleri hızlı bir şekilde ezberlemelerine yardımcı olmanın harika bir yoludur. Arapça öğrenenler, tekrarların ve görsellerin etkileşimli kullanımı nedeniyle bu yöntemle kelime dağarcığını çok hızlı geliştirebilirler. Görsel öğrenenler için harikadır ve hatta işitsel öğrenenler için sesle birlikte kullanılabilir. Bu, kelime dağarcığını çabucak ve uğraşmadan öğrenmenin en kolay yoludur.

Öğrenciler ayrıca geleneksel bir sınıf yerine bu yöntemi kullanarak zamandan ve paradan tasarruf edebilirler. Arapça öğrenmek, bilgisayarlarını veya telefonlarını çevirmek kadar kolay olabilir. Bu şekilde, bir dili öğrenmek için mümkün olduğu kadar pratik yapmanın ne kadar önemli olduğunu göz önünde bulundurarak, her zaman ve her yerde Arapça öğrenebilirler.

Son olarak, kelime temelli yöntem kolaydır çünkü öğrencilerin kendi hızlarında ilerlemelerine izin verir. Bu, özellikle biraz daha fazla tekrara ihtiyaç duyan veya deneyimli dil öğrenen ve geleneksel sınıf ortamında sıkılabilen öğrenciler için faydalıdır. Öğrencilerin dil öğrenmelerini kendi ihtiyaçlarına ve programlarına göre uyarlamalarına olanak tanıyan, kolayca erişilebilir (ve uygun maliyetli) bir yöntemdir.

Kelime Temelli Yaklaşımın Dezavantajları

Bununla birlikte, bu yöntemin birkaç dezavantajı vardır. Kelime bilgisine dayalı yaklaşım Arapça öğrenmenin en kolay yolu olabilir, ancak her zaman en etkili yöntem değildir. Genellikle, bu yöntemde öğretilen kelime dağarcığı pek pratik değildir. Sonuçta kim Arapça'da önce "terzim zengin" veya "kitap masanın altında" demeyi öğrenmek ister? Bunu ana dilimizde neredeyse hiç söylemezsek, neden bunlar Arapçadaki ilk kelimelerimiz olsun? Ne yazık ki, birçok dil öğrenme yazılımı, öğrencilerin öğrendikleri kelime dağarcığının pratikliğini hesaba katmıyor.

Ek olarak, kelime temelli bir yaklaşımla Arapça okuyan öğrenciler Arapça dilbilgisi becerilerinden yoksun olabilir. Dilbilgisi bu yöntemle doğrudan öğretilmediğinden, öğrenciler konuşmaya çalıştıklarında kulağa biraz tuhaf gelebilir. Biraz Arapça öğrenmiş birinin muhtemelen farkında olduğu gibi, Arapça dilbilgisi, resimler kullanılarak ezberlenemeyecek pek çok fiil çekimi ve kural içerir.

Kelime temelli yöntemi kullanarak Arapça öğrenirken bu dezavantajları hesaba katmak önemlidir. Bu yöntem Arapça öğrenmenin en kolay yolu olsa da, Arapça öğrenmenin en iyi yolu veya Arapça öğrenmenin en hızlı yolu olmayabilir. Bu yaklaşımı diğer yöntemlerle desteklemek, Arapça çalışmalarınızı daha da etkili hale getirmenize yardımcı olabilir. Arapça öğrenmek zor olmak zorunda değil. Doğru yaklaşım, özveri ve motivasyonla Arapça öğrenmek hem kolay hem de eğlenceli olabilir. 

           

2. Maruz Kalma Yaklaşımı

Bu yaklaşım sizi Arap diline ve kültürüne sürükler. Mısır'a seyahat etmeyi, orada uzun bir süre geçirmeyi ve günlük hayatınızı dilde yaşamayı içerir. Dili Arapça konuşan biriyle belirli aralıklarla konuşarak veya yakın arkadaş olarak öğrendiğinizde kişisel yoğun bir şekilde maruz kalırsınız.

Avantajlar

Örgün çalışmayı sevmeyenler, ayıracak biraz zamanı ve parası olanlar, doğal ortamında bir dil öğrenmek isteyenler ve dışa dönük ve hırslı olanlar için bu mükemmel bir Arapça öğrenme yöntemidir! Yoğunlaşma, Arapça öğrenicileri dili günlük olarak kullanmaya zorlar, anadili olan kişilerle bağlantı kurmalarına yardımcı olur ve onlara Arap kültürü hakkında değerli bilgiler öğretir. Sadece bu değil, tüm bunları çok kısa bir süre içinde yapıyor. Bu yaklaşım genellikle Arapça öğrenmenin en hızlı yolu olarak gösterilmektedir.

Dezavantajlar

Elimizde daha az zaman ve para olan bizler için, bu yolla Arapça öğrenmek en iyi seçenek değil. Bu yöntem pahalıdır, zaman alıcıdır ve stresli bir yöntemdir. Anadili Arapça olanların çoğu misafirperver olsa ve dille ilk temasınızda size yardımcı olacak olsa da, ilk iletişim engelleri ve kültür şoku çok stresli ve hatta korkutucu olabilir.

3. Dil bilgisine Dayalı Yaklaşım

Dil bilgisine dayalı yaklaşım, genellikle Arapça öğrenme ders kitaplarının çoğunda ve "kendi kendine öğret" dil kitaplarında kullanılan dil öğrenme yöntemidir. Bu kitaplar genellikle az miktarda kelime dağarcığını ve ardından mükemmel bir Arapça'nın temellerini atmanın anahtarı olan büyük dozda gramer kurallarını içeren birkaç bölüme ayrılır. Arapçanın gramer kurallarını öğrenmeye ve o dilde okuyup yazabilmeye vurgu yapılır.

Avantajlar

Arapçanın gramer kurallarını öğrenmek, yeni kelimeleri entegre etmeyi ve doğru bir şekilde kullanmayı kolaylaştırır. Bir dilin kurallarını bilmek isteyen ve iyi yazabilmek isteyen öğrenciler için bu harika ve uygun maliyetli bir yöntemdir.

Dezavantajlar

Bir kez daha, gramer temelli yöntemle Arapça öğrenen öğrenciler, o dili gerçekten konuşmak veya dinlemek için pek fazla fırsat bulamıyorlar. Öğrenciler, çok sinir bozucu ve bazen biraz sıkıcı olabilen birçok gramer kuralını ezberlemelidir. Ayrıca, Arapça konuşulan bir ortamda öğrenilen sözcükler çoğu zaman en pratik değildir, bu nedenle öğrenciler bilgilerini hemen kullanamayabilirler. Konu Arapça öğrenmek olduğunda bu sinir bozucu olabilir ve motivasyon eksikliğine yol açabilir.

         

4.İletişimsel Yaklaşım

İletişimsel yaklaşım, Arapça'yı ikinci dil olarak öğreten okullar tarafından en yaygın olarak kullanılan yaklaşımdır. Bir okula veya kursta yabancı bir dil öğrendiyseniz, bu yönteme aşina olmanız muhtemeldir. İletişimsel yaklaşım, küçük bir öğrenci grubuna ders veren bir öğretmeni içerir. Dersler, öğrencilerin hızlı bir şekilde Arapça öğrenmelerine yardımcı olmak için genellikle okuma, yazma, dinleme veya konuşma aktivitelerine bölünmüştür.

Avantajlar

İletişimsel yaklaşımla Arapça öğrenen öğrencilere çok yönlü bir eğitim verilmektedir. Sınıf iyi planlanır ve öğretilirse, öğrenciler hızlı bir şekilde öğrenebilir ve hedef dilde canlı, yüz yüze etkileşimden yararlanabilirler. Bu yöntemle öğrenciler, dil kursuna başladıktan birkaç hafta sonra Arapça sohbet etmeye başlayabilirler. Bu nedenle birçok dil öğretmeni, iletişimsel yaklaşımın Arapça öğrenmenin en iyi yolu olduğunu iddia ediyor.

Dezavantajlar

Arapça dersleri çok pahalı olabilir ve kalitelerini tahmin etmek zordur. Öğretmen, öğrencilerin Arapça öğrenme başarısını sık sık ya başarabilir ya da bozabilir. Sınıflar genellikle genel bir öğrenci düşünülerek tasarlanır ve daha yavaş veya daha hızlı öğrenen öğrencilere ihtiyaç duydukları ekstra yardım ya da yeterince zorlanmaz. Ek olarak, belirli bir seviyeden sonra ilerleme kaydetmek zordur, bu nedenle halihazırda iyi seviyede Arapça olan öğrenciler çok daha yavaş ilerleme kaydederler.

5. Kelime Temelli Yaklaşım

Çoğu dil öğrenme yazılımı ve uygulaması Arapça öğretmek için kelime temelli bir yaklaşım kullanır. Bu yaklaşımda öğrenciler, kelimeleri temsil ettikleri nesnelerin resimleri ile ilişkilendirerek Arapça öğrenirler. Geleneksel gramer kuralları öğretilmez, ancak ilerledikçe öğrenciler tarafından doğal olarak öğrenilir.

Avantajlar

Arapça öğrenenler, tekrar ve görsellerin kullanımından dolayı bu yöntemle kelime dağarcığını çok hızlı geliştirebilirler. Öğrenciler, geleneksel bir sınıf yerine bu yöntemi kullanarak seyahat süresinden ve paradan tasarruf edebilir ve kendi hızlarında ilerleyebilir. Bu nedenle, kelime temelli yaklaşım genellikle Arapça öğrenmenin en kolay yolu olarak görülmüştür.

Dezavantajlar

Öğrenciler çok fazla kelime öğrenirken, öğretilen kelime dağarcığı, Mısır'a seyahat etmek isteyenler veya Arapça ile hızlı bir şekilde iletişim kurmak isteyenler için çoğu zaman yararlı değildir. Öğrencilere temel Arapça gramer kuralları, konuşma ve yazma konularında da yardımcı olan iyi bir program bulmak pahalı olabilir ve birçok dil öğrenme yazılımı bu alanları ihmal eder.

Kişiselleştirin, Karıştırın ve Eşleştirin

Her yöntemin kendine özgü avantajları ve dezavantajları vardır ve her yöntemin biraz farklı bir odağı vardır. Arapça öğrenmenin en iyi yolunu seçmek için, en iyi olana karar vermelisiniz.

Neyse ki, sizin için doğru yöntemi seçmek artık her zamankinden daha kolay! Özel Ders Alanı sizin için birçok Arapça eğitmeni'ni bünyesinde barındırır. Böylece şehrinizde ve semtinizde, bütçenize ve taleplerinize en uygun eğitmeni bulmak her zamankinden daha da kolay.  Bu yazımızda “nasıl Arapça öğrenirim sorusuna” detaylı bir şekilde cevap verdik. Deneyeceğiniz yöntemlerin artıları ve eksileriyle birlikte anattık. Umarız işe yarar! Görüşleriniz ve sorularınız için yorum bırakmayı unutmayın.

Özetle;

Arapça Öğrenmek 

  1. Her gün yeni kelimeler öğrenin ve kelime dağarcığınızı genişletin
  2. Anadili Arapça olan birisiyle belirli aralıklarla konuşmaya çalışın
  3. Arapça grameri öğrenip, cümle içerisinde okumaya veya yazmaya çalışın
  4. Sıklıkla okuma, yazma ve dinleme alıştırmaları yapın
  5. Kelimeleri nesneleştirmeye çalışın 

kolay arapça öğrenemek istiyorum diyorsanız en iyi Arapça yönteme yöntemleri olarak bunları değerlendirebilirsiniz. 

Arapça'nın tarihini, hangi ülkelerde kullanıldığını, tarihini arap alfabesi ve lehçesine ulaşmak için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz. 

https://tr.wikipedia.org/wiki/Arap%C3%A7a

Etiketler

Yazar

sümeyye a.

İstanbul Üniversitesi Uluslararası ilişkiler ( İngilizce) mezunuyum. Malezya'da uluslararası bir üniversitede dil kursuna gittim. İngiltere'de uluslarası bir merkezde staj yaptı...

Benzer Yazılar
Bir Dili Öğrenirken

Bir Dili Öğrenirken

Yeni bir dil öğrenmenin yaşı yoktur. Bir dili konuşabilmek ile o dili öğretmeyi bilmek arasında ciddi bir fark vardır. Yeni bir dil öğrenirken izlenilecek adımlar nelerdir.

Fransızca Öğrenmenin Püf Noktaları, İpuçları

Fransızca Öğrenmenin Püf Noktaları, İpuçları

Fransızca öğrenmenin püf noktaları ve ipuçları sizler için hazırladık. Sıfırdan fransızcayı kendi kendine öğrenmeye hazır mısın!

Kendi Kendine Rusça Öğrenmek İçin En İyi Yöntemler

Kendi Kendine Rusça Öğrenmek İçin En İyi Yöntemler

Rusça öğrenmek için nereden başlamalıyım. Sıfırdan rusça öğrenmek istiyorum, kendi kendime rusça öğrenmenin püf noktaları nelerdir.

Felemenkçe (Hollandaca) Nasıl Öğrenilir, Felemenkçe Geliştirmenin Püf Noktaları?

Felemenkçe (Hollandaca) Nasıl Öğrenilir, Felemenkçe Geliştirmenin Püf Noktaları?

Felemenkçe nasıl geliştirilir? Hollandaca öğrenmek zor mu? Felemekçe öğrenmek için tüm püf noktalar ozeldersalani.com'da.

Yorumlar (1)
Makaleyi beğendin mi ?
A

A.
Cevap Yaz

Kolay Arapça Öğrenmek İçin En İyi 5 Yöntemden çeviri yaklaşımı açıklanması unutulmuş,kelime temelli yaklaşım iki kez açıklanmış.