Jonglörlük Nedir? Faydaları Nelerdir?

Yazar: EROL Y. | 21.04.2021 - 4 dakikalık okuma. Görüntülenme: 3095
Jonglörlük Nedir? Faydaları Nelerdir?
J onglörlük nedir, faydaları nelerdir? Jonglörlüğün kişiye kazandırdığı kabiliyetleri uzman Jonglörlük eğitmeni sizler için hazırladı

Jonglörlüğün, günümüzde bir çok insan tarafından ne olduğu bilinmiyor, bilenlerin de büyük bir kısmı bunu şaklabanlık olarak görüyor ve küçümsüyor.

Peki jonglörlük nedir?

Jonglörlük; birden fazla objeyi, bir ya da birden fazla el ile aynı anda manipüle edebilme kabiliyetidir. Jonglörlük; bir çok teknik kullanılarak farklı tarzlarda sergilenebilir. Dışardan bakıldığında kolay gibi gözüksede öğrenmeye başladığınızda o kadar da kolay olmadığını anlıyorsunuz. Ayrıca çalıştıkça yapabildiğinizi de görüyorsunuz. Çoğumuz; jonglörlük yapanları, bir sirkte, televizyonda ve ya sokakta performans sergilerken görüyoruz. Bir sürü objeyi havaya atıp tutarak şov sergiliyorlar. Peki bunun için ne kadar çalıştılar? Bunu çalışırken hayatlarında neler değişti? Jonglörlük çalışmalarının, günlük yaşantılarına etkisi oldu mu?


2006 yılından beri jonglörlük ile ilgilenen biri olarak, bu soruları ben cevaplayayım.

*Jonglörlük öğrenmek için ne kadar çalıştım?

- Jonglörlük öğrenmek ve gelişimini devam ettirmek için yıllarca çalıştım ve çalışmaya devam ediyorum. İlk başladığım yıllarda hobi olarak devam ettiğimden günde ortalama 1 saat çalışıyordum. Bu çalışmalardan keyif aldıkça, ilerleme kaydettikçe ve jonglörlük profesyonel anlamda da hayatımda yer edinmeye başladığında, çalışmalara daha uzun süreler ayırmaya başladım. Bu durumda jonglörlüğünüzü nasıl bir noktaya getirmek istediğinize bağlı olarak çalışma süreniz değişebilir. Günde 15 dakikanızı ayırarak çalışabilir ve ya bütün enerjinizi jonglörlüğe harcayarak farklı bir boyuta taşıyabilirsiniz.

*Jonglörlük ile birlikte hayatımda neler değişti?

  • Öncelikle edindiğim beceri neticesinde insanların dikkatini üzerime çektim ve bu sayede sosyal çevrem genişledi, her meslekten bir çok kişi ile tanıştım ve kendime yeni iletişim kanalları oluşturdum.
  • Çalışırsam yapabileceğime olan inancım arttı. Bu sayede bilmediğim konularda da çalışarak başarıya ulaştım.
  • Plan yapabilme ve zamanı iyi yönetebilme becerim arttı.
  • Jonglörlük yaparak hem eğleniyor, hem de beni izleyenleri eğlendiriyorum. İzleyenleri mutlu etmek beni de mutlu ediyor.
  • Bir iş yaparken sonuca ulaşmak için daha sabırlı davranmaya başladım.


Jonglörlük çalışmalarının, günlük yaşantıma etkisi oldu mu?

  • Jonglörlüğün meditatif bir yanı olduğunu keşfettim. Antrenman yaptığım süre boyunca sadece öğrenmeye çalıştığım harekete odaklanıyorum ve günlük hayata dair problemlerden uzaklaşıyorum. Bu da zihnimi çok rahatlatıyor.
  • Jonglörlük çalışırken küçük de olsa fiziksel bir egzersiz yapmış oluyorum(yere düşen topları toplamak için eğilmek, top atış tutuşları için kollarımı ve ellerimi hareket ettirmek gibi aslında bedenimizin tamamını çalıştıran bir çok hareket yapıyorum.) Kaslarımı rahatlatıyor, kan akışımı hızlandırıyor ve nefes alışverişimi düzenliyor.
  • Jonglörlüğün, ritim duygumun ve el-göz koordinasyonumun gelişmesine katkı sağlaması sayesinde günlük hayatımda küçük sürprizlerle de karşılaşıyorum. Mesela mutfak tezgahından düşen bir yumurtayı kırmadan yakalamak, elimden düşen son model telefonu yere düşürmeden tutarak ve ya voleybol oynayan bir grubun yanından geçerken kafama doğru gelen toptan kendimi kolayca kaçırarak kendime minik süprizler yapıyorum :) Bunun gibi sayabileceğim bir sürü komik ve ya riskli durumlardan reflekslerimin gelişmesi sayesinde rahatlıkla kurtulabiliyorum. Ve iyi ki jonglörüm diyorum :)


Peki jonglörlük gerçekten de bu kadar fayda sağlıyor mu?

Günümüzde, futboldan-basketbola, tenisten-voleybola, boksörlerden-formula1 pilotlarına kadar jonglörlük antrenmanlarının verildiğini biliyor muydunuz? Yukarıda sayamadığım bir çok spor dalında sporcuların dikkat, konsantrasyon, koordinasyon, kuvvet, refleks vb bir çok becerilerinin gelişmesi için uzmanlar tarafından jonglörlük çalışmaları yaptırılmaktadır.

Gelin şimdi de jonglörlüğün kişiye kazandırdığı kabiliyetlere bir göz atalım.

*Jonglörlüğün kişiye kazandırdığı kabiliyetler;

  1. Dikkat, konsantrasyon, odaklanma, algılama, yaratıcılık, planlama, karar verme, duygu kontrolü, değerlendirme, analiz etme, çözümleme vb. düşünme yeteneklerini geliştirir.
  2. Denge, koordinasyon, kuvvet, esneklik, refleks, hız, zamanlama vb. gibi psikomotor yeteneklerini geliştirir.
  3. Kendine güven ve sahnede var olma duygusunu besler.
  4. Kendini ve çevresini tanıyabilme, kendini doğru ifade edebilme becerilerini geliştirir.
  5. Kişinin ekip ile çalışma kabiliyetini ve öğretme becerisini geliştirir.
  6. Beynimizin iki lobunu da çalıştırır.

Bütün bunların bilincine vararak jonglörlükten faydalanmak gerçekten büyük bir nimet. Siz de bu yolda bir adım atmak istemez misiniz?
Kendinizi yeteneksiz görebilir ve bu konuda başarısız olmaktan korkabilirsiniz. Ancak jonglörlük, başarısızlıklardan doğan başarıyı kazanmanın hazzını çok güzel gösteriyor ve hissettiriyor...

Jonglörlük Eğitmeni - Erol Yılmaz 

Etiketler

Yazar

EROL Y.

1988 Bursa-İnegöl doğumlu. İstanbul Üniversitesi-Ekonometri mezunu(2015). Jonglörlüğe 2006 yılında hobi olarak başladı ve 2010 yılından beri de profesyonel olarak bir çok sirk s...

Benzer Yazılar
Bilinçli Veli Olmak!

Bilinçli Veli Olmak!

Çocuğunuzun ilgi alanına göre doğru yönlendirmeler yapmak mutlu ve başarılı birey olmasını sağlayacaktır.

Go Oyununun Özellikleri

Go Oyununun Özellikleri

Go oyunu nedir, nasıl oynanılır. Go oyununun faydaları nelerdir. Oyunun tarihi, en çok oynandığı ülkeleri ve kurallarını sizler için hazırladık.

Yüzme Nasıl Öğrenilir? Püf Noktaları Nelerdir?

Yüzme Nasıl Öğrenilir? Püf Noktaları Nelerdir?

Yüzme nasıl öğrenilir? Püf noktaları nelerdir? Yüzme stilleri nelerdir? Yüzmek istiyor ama nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız makalemiz tam size göre.

Doğal Yollarla Kolay Zayıflama Yöntemleri

Doğal Yollarla Kolay Zayıflama Yöntemleri

Zayıflama yöntemeleri nelerdir? Doğal yollarla kilo vermenin 10 yolunu sizler için hazırladık. Sağlıklı bir hayata ve fit bir vücuda var mısın?

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?