İngilizce’yi Teknoloji ile Yaşamına Kat

Yazar: Burcu Ş. | 21.04.2021 - 3 dakikalık okuma. Görüntülenme: 1030
İngilizce’yi Teknoloji ile Yaşamına Kat
İ ngilizce öğrenmeye nereden başlamak gerekir? Kendi kendinize ingilizce öğrenebileceğiz 4 ipucu. LRWS yöntemiyle kısa sürede ingilizceyi öğrenin!

Gelişen bilim ve teknoloji ile öğrenme yöntemleri ve teknikleri de farklılaşmaktadır. 20-30 yıllık öğretmen deneyiminden ziyade, yeni çağa ayak uydurup teknolojiden faydalanarak alanını aktarabilen öğretmen etkilidir. Etkili öğrenme de farklı duyu organlarına hitap etme ile gerçekleşir. Blog yazımın başlığı “İngilizce LRWS & Yeni Çağ” dır.

1. LRWS’nin L’si: Listening 

İşitme engelli bireylerin aynı zamanda neden konuşamadıklarını da hiç düşünmüş müydünüz? Çünkü sesi duyma oranında konuşma yetenekleri oluşabilmektedir: hiç ses duymamış tamamen işitsel engeli olan bir bireyin konuşması nerdeyse imkansızdır. Yahut da bir bebeğin annesinin yada babasının farklı aksanları, pelteklik durumları gibi konuların varlığında bebeğin de ilerleyen yaşlarda annesi ile aynı konuşma aksanına sahip olduğuna şahit olursunuz. Hiç düşünmüş müydünüz? O sebeple yeni bir dil öğrenmek de tıpkı bunun gibidir. İlk olarak harfi, sesi duyarsınız. Tanışırsınız. Aşina olur kulağınız, zihninizde yazarsınız, kağıtlara geçirirsiniz. Söylemeye çalışırsınız. Bu şekilde öğrenir ve konuşursunuz. İngilizcenin de olduğu gibi tüm dillerin ilk adımı Listening yani Dinleme’dir. Hangi dili öğrenmek isterseniz isteyin o dilin sesine maruz kalmak zorundasınız efendim :) bu bir podcast olur, bir hikaye kitabı sesi olur, radio olur, TV, uygulama videoları... Ne isterseniz..

Akıllı telefonlarınıza mutlaka seviyenize uygun bir haber kanalı, hikaye kitabı seslendirme ve okuma, podcast serileri gibi uygulamalar indiriniz.. Teknolojiyi hayatınıza dahil ederek çalışma alanınızı etkin kılınız.

2. LRWS’ nin R’si: Reading

Artık sese aşinasınız. Temel kavramları biliyorsunuz. En azından geniş zaman konusunu ve TO BE kavramını da geniş zaman ile öğrendiyseniz basit seviye okumalar yapabilirsiniz. İngilizcenin LRWS’inde R kısmı Reading=Okuma’dır. Bununla ilgili hem dinleme hem de dinlerken kelimeleri takip edebileceğiniz programlar indiriniz. Basit düzeyde İngilizce alt yazılı İngilizce öğreten diziler izleyebilirsiniz.

3. LRWS’nin W’si: Writing

Kendinizi biraz hazır hissediyorsanız, en azından A1 düzeyini bitirmiş iseniz: az da 60-80 kelime ile kısa writingler yani yazılar yazmaya başlayabilirsiniz. Bunun için telefonunuza indireceğiniz çevirmenlerin hazırladığı güzel sözlük uygulamaları indirebilirsiniz. Bu size kelime hususunda destek olacaktır. Öncelikle kendinizi tanıtmakla başlayabilirsiniz. Adınız, yaşınız, çalışma-okul durumunuz, sevdiğiniz-sevmediğiniz şeyler, ailenizle ilgili basit cümleler gibi ilk olarak bunları yazmakla başlayın. Sonrasında günlük rutinlerinizi, sonrasında bir e mail yada postcard yazabilirsiniz. Gittikçe kelime dağarcığınız genişleyecektir. Bir de bunları sesli okumayı unutmayın. Sesinizi duydukça güveniniz artacak ve söylediğiniz şeylerle birlikte yaparak yaşayarak öğrenmiş olacaksınız. Resmen Speaking yapmak gibidir.

4. LRWS’ nin S’si: Speaking

Bu üç adımdan sonra writing zaten bu bölüme çok destek sağlamış olacaktır. Telefon uygulamalarında konuşmaya yönelik uygulamalar indirin. Yabancı kişilerle konuşma, yazışma uygulamalarını degerlendirin. Zorunda kalmadıkça konuşmazsınız. Bebekler de öyledir. Anneler hemen bebeğin taleplerini sıralar, bebek konuşmaya gerek bile duymaz. Geç konuşan bebekler hep bu gruptadır.

Teknolojiyi hayatınıza eğitiminize alanınıza geçirin. Ben İngilizcenin 4 ayağı olan dinleme-okuma-yazma-konuşma ögelerinin teknoloji ile kullanımı konusuna değinmek istedim. Mobil uygulamaların etkililiği paha biçilemez. Tek yapmamız gereken program yapmak ve harekete geçmek. Lütfen hemen yukarıda belirtilen diğer blogumu da okuyunuz bu konu ile ilgili.


Kolaylıklar dilerim.

Konaklama ve Seyahat Hizmetleri Öğretmeni - Burcu ŞENER YALDIZ

Etiketler

Yazar

Burcu Ş.

Her ders için “öğrenme” kavramı bireye özgüdür. Her dersin anahtarı “öğretim tekniği”ndedir. İngilizce ise gerek kelimeleri kodlayarak gerekse de hikayeleştirerek ki bazen de ba...

Benzer Yazılar
İngilizce Öğrenmek Ne Kadar Sürer?

İngilizce Öğrenmek Ne Kadar Sürer?

Sıfırdan ingilizce öğrenmek ne kadar sürer. Akademik ingilizce, iş ingilizcesi, sosyal ingilizce dil öğrenme süreleri ve ders çalışma programı nasıl olmalıdır.

IELTS'te Başarılı Olmak İçin İpuçları: Sınavda Yüksek Puan Alın

IELTS'te Başarılı Olmak İçin İpuçları: Sınavda Yüksek Puan Alın

IELTS'te yüksek puan almak için ipuçları ve bilgiler. Sınav formatı, puanlama, pratik yapma, sınav günü ve stresle başa çıkma gibi konularda rehberlik.

Can ve Could Yardımcı Fiilleri Nasıl Kullanılır

Can ve Could Yardımcı Fiilleri Nasıl Kullanılır

Can ve Could yardımcı fiilleri nasıl kullanılır? Can ve Could fiillerinin cümle içerisinde kullanım örnekleri. Örneklerle can ve could yardımcı fiilleri sizlerle!

En İyi İngilizce Öğrenme Uygulamaları

En İyi İngilizce Öğrenme Uygulamaları

İngilizcenizi geliştirirken destek alabileceğimiz uygulamamı arıyorsunuz? En iyi İngilizce öğrenme uygulamalarınızı sizler için hazırladık.

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?