İlk dersin ücretsiz 😍
Güzel Sanatlar Yetenek Sınavına Hazırlık Eğitmenleri Keşfet!
Güzel sanatlar fakültesinin ülkemizde ilk başlangıcı 19. Yüzyıla dayanır. Bugün Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi olarak faaliyette olan üniversitenin ilk adı Sanayi-i Nefise Mektebidir. Sana-i Nefise Mektebi Osman Hamdi Bey tarafından güzel sanatlar alanında hizmet vermek amacıyla kurulmuştur. Güzel Sanatlar yetenek sınavı öğrencilerin lise ve üniversitede güzel sanatlar bölümlerinden birini okuması için girmek zorunda oldukları sınavlardır. Güzel sanatlar liselerine girmek isteyen adaylar liseye giriş sınavından bir baraj puanı alır, bu baraj puanına ortaokul mezuniyet puanının bir ortalaması eklenir. Ortaya çıkan puan ile güzel sanatlar liselerinden birine kayıt yaptırılır. Üniversiteye nazaran daha kolay olan güzel sanat liselerinde birçok bölüm vardır ve çoğunlukla resim, müzik ve tiyatro bölümleri tercih edilir. Üniversitelerin güzel sanatlar fakültelerine girmek için bu sınavın öncesinde girilmesi gereken üniversiteye giriş sınavının ilk aşamasından belirli bir baraj puan alınması gerekir. Bu baraj puanı ise üniversiteden üniversiteye göre değişmektedir. Baraj puanını alan herkes mezun oldukları lise türü ne olursa olsun her fakültenin güzel sanatlar yetenek sınavlarına girmeye hak kazanır. Üniversiteler yetenek sınavlarında öncelikle bir baraj sınavı, ardından bölüm sınavı yapmaktadır. Bölüm sınavı sizin güzel sanatlar fakültesinde okumak istediğiniz bölümler için yapılan aşama sınavıdır.
En çok tercih edilen güzel sanatlar bölümlerinden olan resim, tiyatro ve müzik bölümlerinden biri için araştırma yapıyorsanız
hakkında yazdığımız yazılara göz atabilirsiniz ve bu alanda ders veren eğitmenleri inceleyebilirsiniz.
Güzel sanatlar fakültesi bölümleri deyince akla ilk önce resim, tiyatro, şan, müzik bölümleri gelse de birçok bölüm vardır. Bunlar; heykel, resim, dekoratif sanatlar, seramik ve cam, grafik, iç mimarlık, moda tasarımı, endüstri ürünleri tasarımı, sahne dekor ve kostüm tasarımı, geleneksel Türkiye sanatları ve çizgi film ve animasyon bölümüdür. Bu bölümlerin hepsi her üniversitenin güzel sanatlar fakültelerinde bulunmayabilir. Fakültelerin eğitim tarzına, öğrenci yetiştirme profiline, tarihine ve kapasitesine bağlı olarak artar ve azalır. Bu yüzden kafanızda bir bölüm belirledikten sonra hangi üniversitede o bölümün olup olmadığına bakmanız gerekir.
Güzel sanatlar fakültesinde eğitim görmek isteyen öğrenciler bölüm konusunda mezuniyet sonrası iş bulma kaygısına düşerek eğilimleri olmadıkları bölümleri tercih edebilmekte. Bu bakış açısı öğrenciyi eğitim hayatı boyunca sevmediği bir bölümde okuma mecburiyeti ya da bölümü bırakması ile sonuçlanabilmekte. Hiçbir bölümde mezuniyet sonrası iş garantisi olmadığı bilincinde olarak kendinizi en iyi yetiştirebileceğiniz ve en yatkın olduğunuz bölümü seçmeniz sizin için en iyisi olacaktır.
Sınava kendim hazırlanabilir miyim?
Uzun ve disiplinli bir çalışma gerektiren bir süreç sizi beklemekte. Size ilk tavsiyemiz kesinlikle uzman birinden ders almanız olacaktır. Çünkü her ne kadar kendinizi yetenekli buluyor ya da aileniz ve arkadaşlarınız tarafından yetenekli bulunuyorsanız sizi her daim izleyemeyecek ve hatalarınızı göremeyecekleri için tüm hazırlığınız heba olabilir. Özel derslerde sınıftaki diğer öğrencilerle kendinizi kıyas hatasına düşmezsiniz ve tek odaklandığınız şey kendiniz olursunuz. Sitemizde birçok deneyimli eğitmen bulunmaktadır. Her biri sizin geçeceğiniz süreçlerden bizzat geçmiş ve birçok öğrenciye de rehberlik etmiştir. Eğer kafanız karışık ve hangi bölümü seçmek istediğinize karar vermekte zorlanıyorsanız öğretmeniniz size bu konuda en yardımcı olacak kişilerden olacaktır. Yetenek sınavına hazırlık sınavı ile ilgili deneyim ve bilgiye sahip bir eğitimci size harika bir yol çizer ve sizi birçok hatadan kurtarır.
Özel Ders Alanı sayesinde birçok eğitmenle tanışma fırsatı yakalamak için sitemiz üzerinden yaşadığınız şehir ve branş seçimi yaparak eğitimcilerden dilediğinizle iletişime geçebilirsiniz. Çıkan listedeki eğitmenlerden kriterlerinize uygun olanı ile iletişime geçebilirsiniz. Eğitmenlere daha önce ders alan öğrencilerin yaptıkları yorumları okuyarak eğitmen ve ders işleyişi hakkında bilgi edinebilirsiniz. Güzel sanatlara hazırlık özel ders ücretleri şehir, eğitmenin deneyimi ve ders süresine bağlı olarak değişmekte olup 30-150 TL civarındadır.
Güzel sanatlar branşlarından en az birine hâkim ve bu alanda yetişecek öğrencileri güzel sanatlar sınavlarına hazırlayabilecek kapasitedeyseniz öncelikle sitemize üye olarak profil bilgilerinizi eksiksiz doldurmanız gerekir. Yüzeysel doldurulan ya da boş bırakılan kısımlar göze hitap etmeyeceğinden öğrenciler tarafından da ilgi görmez. Ek olarak daha önce ders verdiğiniz öğrencilerimiz varsa onların yorumları da sizin tercih sebebinizi belli edecektir. Verdiğiniz ders hakkında yazacağınız blog yazıları ve Özel Ders Alanı’nı etiketleyerek yapacağınız sosyal medya paylaşımlarınız da ön plana çıkmanızda hayli etkilidir.