Müzik yetenek sınavına hazırlık eğitimi hem lise hem de üniversitelerin güzel sanatlar fakültelerinde müzik bölümü okumak isteyen öğrencilerin aldıkları bir eğitimdir. Lise ve üniversitede müzikle ilgili bir bölüm okumak isteyen öğrencilerin girmek zorunda oldukları sınav, müzik yetenek sınavıdır.
Lise müzik yetenek sınavında sorulan sorular 4 başlık altındadır: Müziksel işitme, ritimsel bellek, ezgisel bellek, müzik çalma & söyleme.
Üniversite müzik yetenek sınavında sorulan sorular her üniversitede farklı işleyebilse de ana sorular denilen kulak sınavı, melodi & ritim tekrarı, dikte, solfej, şan, enstrümandır.
Müzik yetenek sınavı üniversiteye giriş sınavında baraj puan alan herkesin girebildiği bir sınavdır. Sınava girebilmek için herhangi bir liseden mezun olmanız yeterlidir. Elbette güzel sanatlar bölümünden mezun olmuş olanlar sınava daha hazırlıklı olacağından avantajları vardır. Ama dediğimiz gibi bu yetenek sınavına herkes girebilir.
Her üniversitenin sınavlarının tarihleri ve talepleri farklı olacağından her biri için ayrı program yapılmalı ve kılavuzlarından takip edilmelidir. Bazı üniversitelerin sınav tarihleri sınava çok yakın bir tarih olabilmekte bu yüzden kendinizi bu süreçte iyi programlamanız ve ayarlamanız gerekmektedir. Özellikle de farklı şehirlerde yetenek sınavına girecek adayların detaylı bir yolculuk planı belirlemeleri gerekir. Üniversitelerin ve liselerin müzik yetenek sınavları yaz aylarında yapılmaktadır. Liseler için genellikle Haziran ayı, üniversitelerin ise Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında yapılmaktadır. Okullar her sınavda aynı soruyu sormasa da bazıları belli soruları her sene sorabilmektedir. Bunu öğrenmenin en basit yolu da o okullarda okuyan ya da yeni mezunlara sınavla ilgili soru sormaktır. Bu tarz tiyolar size sınavı garantilemese de belli bir ışık tutabilir. Size sınavı garanti edecek tek şey pratiktir. Doğru bir çalışma programı ve bol pratikle sınavı garantilersiniz. Sınav sürecinde moral olarak yıpranmak sadece size has bir durum olmayacaktır, bu yüzden sizi teşvik edici ve enerjinizi yüksek tutan insanlarla sık sık bir araya gelebilirsiniz. Bu buluşmalarda sınav pratiğinizi yapıp sizi değerlendirmelerini isteyebilir ya da sınavda çalacağınız enstrüman ya da söyleyeceğiniz bir şarkı varsa bunun üzerine pratik yapabilirsiniz.
Bu sorunun cevabı sizin ne okumak istediğinize bağlıdır. Eğer mezun olduktan sonra müzik öğretmenliği yapmak istiyorsanız müzik öğretmenliği okumanız gerekir. Konservatuvar okursanız formasyonunuz yani müzik öğretmenliği yapma yetkiniz olmaz ama mezuniyet sonrasında alacağınız formasyon ile öğretmenlik yapabilirsiniz. Yanı sıra iki bölüm mezunları da müziğin diğer branşları ile ilgilenebilir.
Müzik yetenek sınavına hazırlık için özel ders almak isteyen adaylar sınava özel bir çalışma ile hazırlanır. Bu yüzden adayın seviyesine uygun öğretmen ile çalışıp süreci disiplinli bir şekilde ve uzman desteği ile yürütmesi sınava çok daha iyi hazır olması demektir. En önemli nokta seçeceğiniz eğitimcinin sizin taleplerinize, seviyenize, planlarınıza en iyi katkıyı yapacak olan kişi olmasıdır. Bunu da Özel Ders Alanı bünyesindeki birçok eğitimciden dilediğiniz ile iletişime geçerek yapabilmeniz mümkün. Yapmanız gereken sitemizde kriterlerinize uygun olan eğitmenlere ders talebi yollayarak ya da genel bir ders talebi yayınlayarak eğitmenlerin sizinle iletişime geçmesini sağlayabilirsiniz.
Eğitmenden eğitmene değişmekte olup şehir, eğitmenin deneyimleri ve uzmanlık seviyesi, ders süreleri ve taleplere bağlı olarak değişmektedir. Fakat genel olarak 50-150 TL aralığındadır. Ders süreleri ise genellikle 60 dakikadır.
Müzik yetenek sınavı için eğitmenlik yapmak istiyorsanız
Üniversite ve liselerin yetenek sınavlarına hâkim, bu sınavlara öğrenci hazırlayabilecek seviyede ve deneyimdeyseniz sitemize üye olarak öğrenciler ile iletişime geçebilirsiniz. Profilinizi oluştururken doldurmanız gereken kısımları detaylı bir şekilde doldurmaya özen gösterirseniz bu arama yapanlar ve sizin için daha yararlı olacaktır. Ek olarak ders verdiğiniz her öğrenciden size yorum yapmasını isteyebilirsiniz. Branşınızla alakalı deneyimlerinizi, tarzınızı ya da doğrudan branşınızı anlatan blog yazıları ekleyerek de ön plana çıkabilirsiniz.
Ben yaklaşık 7 aydır Simay hanım dışında başka bir hocadan müzik öğretmenliği yetenek sınavı için özel ders alıyordum fakat sınavlara son 20 gün kala ne kadar eksik olduğumu ve diğer öğretmenlerin maalesef beni ne kadar oyaladıklarını fark ettim. Simay hanım ne kadar iyi bir hoca olduğunu sadece son 15 günde bana solfeji,işitmeyi ve sınavda çalacağım çalgıyı en baştan disiplinli ve özverili bir çalışmayla öğreterek ne kadar iyi bir hoca olduğunu kanıtladı. Onun sayesinde Muğla Sıtkı Koçman ve Pamukkale Üniversitesi Müzik Öğretmenliği bölümlerini kazandım. Her şey için çok teşekkür ederim. Böyle bir öğretmen gerçekten kolay bulunmuyor. Her konuda ona güvenebilirsiniz.Dediğim gibi şu anda iki üniversite arasindan seçim yapacak konumdaysam bu Simay hoca sayesindedir 💖
Öğretmen : Simay E.Buse Hocamdan aldığım şan derslerinin çok faydasını gördüm kendisine çok teşekkür ederim
Öğretmen : Buse A.Buse hocammmmmm :) 2 sene boyunca şan eğitimi aldım. Kendisi çok naif, öğrencilerini takip eden ve gelişmeleri için elinden geleni yapan bir eğitmen. Çok teşekkürler hocam. Herkes Buse hocamla tanışmalı.
Öğretmen : Buse A.