Tiyatro Yetenek Sınavı özel dersleri veren, aşağıda listelediğimiz 75 Tiyatro Yetenek Sınavı öğretmeni arasından, kendinize en uygun olduğunu düşündüğünüz öğretmeni hemen keşfedin ve derslere başlayın!

Deneyim, tecrübe ve öğrenci yorumlarını incele

Tiyatro Yetenek Sınavı dersleri veren öğretmenlerin profillerinden; tecrübe, deneyimleri, üniversite bilgisi, tanıtım videosu, eski öğrencilerinin yorumları gibi birçok bilgiye ulaşabilirsiniz. Birçok öğretmeni bu bilgilere göre karşılaştırıp en ideal Tiyatro Yetenek Sınavı öğretmenini bulabilirsiniz.Tiyatro Yetenek Sınavı özel dersleri veren 75 öğretmene, eski öğrencilerinden 5 yıldızlı 113 yorum geldi

Bütçenize en uygun Tiyatro Yetenek Sınavı özel dersleri

Tiyatro Yetenek Sınavı dersleri veren öğretmenlerin saatlik Tiyatro Yetenek Sınavı özel ders fiyatları ortalama 529 TL'dir. Saatlik 400 - 1000TL arasında ders veren öğretmenler mevcuttur. Bütçenize en uygun Tiyatro Yetenek Sınavı öğretmeni bulmak için listemizi incelemeye başlayın!

Tiyatro Yetenek Sınavı dersleri almanın keyfini çıkartın 😍

Yüz yüze Tiyatro Yetenek Sınavı dersi almak istiyorsanız üst kısımda yer alan search kısmından yaşadığınız konumu seçin, online ders istiyorsanız seviyenizi seçin ve listemizden öğretmenleri keşfetmeye başlayın. Size en uygun olduğunu düşündüğünüz öğretmenlere talebinizi iletin ve derslere başlayın 😍. Tiyatro Yetenek Sınavı dersleri veren öğretmenler talebinize ortalama ⚡ 2 saat içerisinde dönüş sağlamaktadır.

Sizi Tiyatro Yetenek Sınavınlarına Hazırlayacak Eğitmeninizi Dakikalar İçerisinde Bulun!

Tiyatro Yetenek Sınavı

Tiyatro, çoğunlukla sergilenmek amacı ile yazılan bir metne bağlı olarak sahnede oynanan bir gösteri oyunudur. Doğaçlama olarak sergilenen tiyatro oyunları da olmasına rağmen asıl olarak, yazılı bir eser üzerinden oynanır. Tarihi çıkış noktasında, dini ritüeller olarak başlamış fakat zamanla bir sanat dalı haline gelmiştir. Tiyatro denince akla ilk öncelikle Eski Yunan kültürü gelse de aslında tarihi bundan daha eski olarak Antik Mısır’a dek dayanır. 

Batı tarzı tiyatro oyunu ülkemize ilk Şinasi’nin 1859’da icra ettiği Şair evlenmesiyle gelmiştir. Bu dönemde Osmanlı Devleti Tanzimat Fermanıyla ilan ettiği reformları gerçekleştirmek amacıyla birçok kişiyi Batıyı tanımak ve tanıtmak amacıyla yurt dışına yollamıştır. Şinasi de bu şekilde yurt dışına giderek Batıdaki tiyatro hakkında bilgiler edinir ve döndüğünde Şair Evlenmesi eserini yazar. Tek sayfalık bu oyun, görücü usulü evliliği konu alır. Eser Batı tarzı olmasının yanı sıra Türk geleneklerinden de özellikler barındırdığından Batı-Doğu sentezi eserin bir diğer en önemli özelliğidir. Şinasi’nin bu eseri her ne kadar edebiyatımızda ve tiyatro tarihimizde büyük bir yere sahipse de zamanın koşulları ve imkanlar yetersiz olduğundan 1908 tarihine kadar oynanmamıştır.  Fakat elbette kültürümüzde bu tarihten önce de var olan Hacivat- Karagöz, meddah, kukla, orta oyunu ve köy seyirlik oyunlarını göz ardı edemeyiz. Özetle tiyatronun coğrafyamızdaki varlığı yeni değil, bilakis çok eskilere dayanır. 

Tiyatronun Türleri

Batı tarzı tiyatro türlerine göre üçe ayrılır; klasik, müzikal ve modern tarzda tiyatro. Modern tarzda tiyatro ise trajedi, komedi ve dram olarak üçe ayrılır. Trajedide olaylar ve kişiler tarihidir ve izleyici oyun sonunda bir ders çıkarmalıdır. Trajedi kendine has bir kurala göre ilerler. Üç birlik adı verilen bu kural mekân-olay-zaman birliğinin sağlanmasıdır. Yani tek bir olay bir gün içinde bir mekânda gerçekleşmelidir. Komedi insan hayatındaki gülünç olayları ele alır. Dramda ise bu ikisinin birleşimi bir eser ortaya konur. 

Ülkemizde tiyatronun gelişimi devamlı olarak bir ilerleme göstermiştir. Batılı tarzda tiyatro tarzının daha da yaygınlaşmasıyla birlikte sadece Tanzimat Dönemi ile sınırlı kalmayıp Millî Mücadele Döneminde de bu dönemin ruhunu yansıtan eserler ortaya konmuştur. Özellikle de Cumhuriyet Dönemi ve sonrasında tiyatroya büyük önem verildi. Tiyatronun halka benimsetilmesi ve eğitimi için İstanbul’da devlet konservatuvarı kuruldu. Bununla birlikte kent ve köylerdeki eğitim merkezleri ve okullarda tiyatro dersleri verildi. Git gide birçok şehirde açılan devlet Konservatuvarlarının sayısı açılmış ve bunlara özel tiyatrolar da eşlik etmiştir. Bugün tiyatro eğitimi almak için konservatuvar bölümüne gitmek zorunda olan her tiyatro oyuncusu adayı tiyatro yetenek sınavına girmek zorundadır. Üniversite sınavından belli bir puan almak şartıyla asıl puanlama devlet ya da özel üniversitelerin sanat fakültelerinde gerçekleştirilen yetenek sınavından elde edilir. Bu sınavlar özellikle devlet üniversitelerinde kontenjan azlığından ve ticari kaygı olmadığından çok daha sıkı bir eleme ile gerçekleştirilir. Bu yüzden önceliği devlet konservatuvarı olan öğrencilerin bu sınavlara çalışırken çok titiz bir şekilde çalışması gerekir. Yine aynı şekilde özel üniversitelerde okuyacak öğrencilerin de tercih etmek istedikleri okullara girebilmeleri ve burs imkanlarından faydalanabilmeleri için iyi bir başarı elde etmeleri gerekir.

Tiyatro Yetenek Sınavı Aşamaları ve Tavsiyeler

Bir ya da birden çok üniversitenin yetenek sınavına girecekseniz öncelikle her üniversitenin kendine has kuralları olduğunu bilmeniz gerekir. Örneğin bir üniversitede ilk aşamada sergileyeceğiniz tiraj için istediğiniz ekipmanı getirmek serbestken başka bir üniversitede serbest olmayabilir. Sınav tarihiniz internet üzerinden duyurulabileceği gibi tek bir gün içinde okulda isim okunarak da ilan edilebilir. Bu temel kuralların hepsi okulların internet sitelerinde yazmaktadır. 

Sınav tarihi geldi, sınava gireceksiniz. İlk aşama seçtiğiniz bir dram ve bir komedi tiradı üzerinden oyunculuğunuzu sergileyeceğiniz aşamadır. Yanı sıra bir de şiir okumanız istenecektir. Bu noktada ilk izlenim hayati önem taşır. Her şeyden önce popüler ya da çok oynanan, çok övülen bir tiradı değil, tamamen sizi en iyi yansıtan ve sizin oyunculuk tarzınıza en uygun tiradı seçmelisiniz. Aksi takdirde sahnedeki heyecanla birlikte rolü benimseyemeyebilir ve yapaylaşabilirsiniz. Burada size oyun öncesi ya da sonrası sizi değerlendirecek olan jüri soru sorabilir, bu kesin bir şey değildir. Her ihtimale karşı oynadığınız eserle ilgili derinlemesine araştırma yapın. Ek olarak, sadece oynayacağınız kısmı değil eserin tamamını okuyun, böylece hem eserin bütünü hem de rolün eserin tamamında nasıl bir karakteri olduğunu daha iyi anlarsınız. Giyim konusunda sade olmaya özen gösterin, çoğunlukla tercih edilen renk siyah olduğundan siz de siyah tercih edebilirsiniz. Rolünüz yabancı ve aksanlı bir karakterse aksana çok iyi çalışın. Zorlama ve abartı bir aksan jüri gözünde sizi kötü gösterebilir. Son olarak her şeyden önce rahat olun. Rahat bir beden ve ruh halinde sergileyemeyeceğiniz oyun olmadığını bilmeniz gerekir. Gergin ve aşırı heyecanlı bir ruh hali replikleri unutmanıza, jest ve mimiklerinizi kontrol edememenizle sonuçlanabilir. O yüzden sahneye çıkmadan önce nefes egzersizi yapın.  İkinci aşamada eğer okulun zorunlu tuttuğu bir oyun yoksa sizden doğaçlama bir oyun sergilemenizi isteyeceklerdir. Bu iki aşama arasında birkaç gün olduğundan her iki ihtimal için de zaten sürecin başından beri belli başlı noktalarda hazırlıklı olmanız gerekir. Ayrıca yine ikinci aşamada sizden kısa bir parçayı seslendirmenizi ya da sınav esnasında verilen notaları çıkartmanızı isteyeceklerdir. Buradaki amaç müzikal yeteneğinizi değil müzik kulağınızı ölçmektir. Her okul en az iki aşamalı olmak şartıyla ikiden fazla aşamaya da girmeniz gereken okullarla karşılaşabilirsiniz. Bunları genelleyemeyeceğimiz için her okulun sitesinden bilgi edinmelisiniz. Bazı okullar ikinci aşamada bazı okullar ise sonraki aşamalarda mülakat gerçekleştirir. İlk iki aşamayı başarıyla tamamlamış adayların sinema, tiyatro ve alakalı dallar hakkındaki dünya görüşünün, bilgi birikiminin ve genel kültür seviyesinin ölçüleceği mülakatlara çok iyi çalışmanız gerekir. Güler yüz ya da oyunculuk ışığı her şeyi garanti etmez, bu yüzden size sorulacak soruları tatmin edici bir düzeyde cevaplamalısınız. Bunun için o okulun mezunları ya da öğrencilerine mülakatta neler sorulduğunu sormak sizi aydınlatacaktır. Özellikle birinci ve hazırlık sınıflarının bilgileri daha taze olduğundan onlara sormanız daha faydalı olacaktır.  

Sınava kendim hazırlanabilir miyim?

Gördüğünüz gibi sizi uzun ve disiplinli bir çalışma gerektiren bir süreç beklemekte. Size ilk tavsiyemiz kesinlikle uzman birinden ders almanız olacaktır. Çünkü her ne kadar kendinizi yetenekli buluyor ya da aileniz ve oyuncu arkadaşlarınız tarafından yetenekli bulunuyorsanız sizi her daim izleyemeyecek ve hatalarınızı göremeyecekleri için tüm hazırlığınız heba olabilir. Ufkunuzu açan, tiyatroya hâkim ve yetenek sınavına hazırlıkla ilgili deneyim ve bilgiye sahip bir eğitimci size harika bir yol çizer ve sizi birçok hatadan kurtarır. Bizim tavsiyemiz, birkaç kişilik kurslara gitmekten ziyade tüm ders vaktinin size ait olacağı ve eğitmenin sadece sizinle ilgileneceği bir özel ders almanızdır. Özel derslerde sınıftaki diğer öğrencilerle kendinizi kıyaslayama hatasına düşmezsiniz ve tek odaklandığınız şey kendiniz olursunuz. Sitemizde birçok deneyimli tiyatro eğitmeni bulunmaktadır. Her biri sizin geçeceğiniz süreçlerden bizzat geçmiş ve birçok öğrenciye de rehberlik etmiştir. Eğitmenlerin konservatuvar sınavlarına hazırlık dersi deneyimine sahiptir.

Tiyatro Yetenek Sınavlarına Hazırlık

Eğer tiyatro yetenek sınavı için özel ders almak isterseniz, öncelikle ders almak istediğiniz şehir ve branşı seçerek çıkan listedeki eğitmenlerden kriterlerinize uygun olanı ile iletişime geçebilirsiniz. Eğitmenlere daha önce ders alan öğrencilerin yaptıkları yorumları okuyarak eğitmen ve ders işleyişi hakkında bilgi edinebilirsiniz. Tiyatro yetenek sınavına hazırlık özel ders ücretleri şehir, eğitmenin deneyimi ve ders süresine bağlı olarak değişmekte olup 30-150 TL civarındadır. 

Tiyatro eğitmeniyseniz ve tiyatro yetenek sınavında bilgiye sahip bir eğitmen olarak özel ders vermek istiyorsanız, öncelikle sitemize üye olarak profil bilgilerinizi eksiksiz doldurmanız gerekir. Sitemiz üzerinden özel ders vermek için öncelikle sitemize üye olarak bir profil oluşturmalısınız Yüzeysel doldurulan ya da boş bırakılan kısımlar göze hitap etmeyeceğinden öğrenciler tarafından da ilgi görmez. Ek olarak daha önce ders verdiğiniz öğrencilerimiz varsa onların yorumları da sizin tercih sebebinizi belli edecektir. Verdiğiniz ders hakkında yazacağınız blog yazıları ve Özel Ders Alanı’nı etiketleyerek yapacağınız sosyal medya paylaşımlarınız da ön plana çıkmanızda hayli etkilidir.