İlk dersin ücretsiz 😍
Ü nlü matematikçilerden Gauss'un çocukluk zamanlarında beri matematiğe olan tutkusu ve başarısı.
GAUSS VE MATEMATİK
GAUSS, çocukluğunun ilk yaşlarında erken gelişen zekası ve matematiğe karşı yeteneğiyle üne kavuşmuştur. Ne kadar inanılmaz gibi görünürse görünsün,GAUSS üç yaşına gelmeden üstün bir matematik zekaya sahipti. Matematik tarihinde bu gerçeğin başka bir örneği yoktur.
GAUSS,on yaşına gelince aritmatik sınıfına alındı. Bu sınıftan önceki sınıflarda aritmatiğin ağır konularından biri olan aritmatik seri konusu okutululmazdı. Onuncu sınıf öğretmeni BUTTHER öğrencilerinden: ‘’81,297;81;496’’.. şeklindeki aritmatik dizisinin sonucunun bulunmasını ister. Bu seri toplamının ardışık terimleri arkasındaki fark 198 olup,burada 100 tane terim toplanacaktı. 10 yaşındaki ve ilk okul üçüncü sınıf bir öğrenciye bundan daha zor bir soru sorulamazdı.
GAUSS ilk fırsatta bulduğu sonucu, öğretmenin masası üzerine koyar. Sınıfın diğer öğrencileri, bir saat kadar öğretmenlerinin sorusunu cevaplamak için gayret göstermişlerdir. Bu başarılı durum sonucu okulun 17 yaşındaki yardımcı öğretmeni JOHNN MARTİN BARTLES (1762-1836) ile 10 yaşındaki GAUSS’un arasında tüm hayatı boyunca süren bir öğretmen-öğrenci arkadaşlık bağı kurulur. Matematik sempatizanı olan öğretmen, analiz elemanlar ve cebir adlı el kitabını GAUSS ile birlikte hazırlamışlardır. BARTELS ve GAUSS geliştirmek
için beraber çalışmışlardır. GAUSS’un ilk çalışmaları binom teoremini kolayca çözmesidir. GAUSS’un bu durumu Bruonscweig Dük’ünün ilgisini çekti. Dük, okul masraflarını üzerine alarak GAUSS’u Göttingen Üniversitesi’ne gönderdi. Henüz 16 yaşındayken astronom HERCHEL’in 1871 yılında keşfettiği Uranüs gezeninin yörünge elemanları hesalayarak, yerküre’nin herhangi bir noktasından yapılan ölçümlere bu gezegenin yörünge elemanlarını bulmaya yarayan, günümüzde de hala kullanılan bir yöntem ortaya koydu. GAUSS, 1798’de Helmste’e yaptığı bir inceleme gezisinden sonra, Bbraunscheweig’e döndü ve birkaç yıl içinde kendisini büyük matematikçilerin arasına koyacak eseri hazırladı.
1795’de bulduğu, ancak ilk kez 1806’da açıkladığı en küçük kareler yöntemiyle,1799’da bulunan cebirin temel yasalarından biri olan Gauss Yasası adıyla da anılan, cebirsel fonksiyonların ayrıştırılmasına ilişkin yasanın,1801’de bulunduğu sayılara kuramıyla ilgili çalışması ve dağılım olayını açıklayan Gauss dağılımı olarakta bilinen çalışmalarıyla diferansiyel geometriye yönelik ve buna bağlı olarakta geliştirdiği Gauss yönelik ve buna bağlı olarakta geliştirdiği Gauss eğrileriyle ilgili incelemelerini matematiksel özel bir önemi vardır.
Yukarıdaki hayat hikayesinden anlaşılacağı insan tutkusunun peşinden koşmalıdır. Başarılı olduğu ve yapmaktan zevk aldığı işlere yönelen insanlar hayatta çoğu zaman başarılı yerlere gelmişlerdir.
Özel ders ile bu konuyu bağlaştırmak gerekirse; bence alanında uzman ve branşına tutku ile bağlanmış öğretmenlerden alacağınız özel dersler size çok büyük katkı sağlayacaktır.
Hepinizin başarısına...
Bir önceki yazımız olan "Öğrenmede Aktif Çalışma Saatinin Rolü" başlıklı makalemizde aktif öğrenme saati nedir ve nasıl keşfedilmesiyle ilgili bilgiler verilmektedir.
SEDAT K.
MARMARA MEZUNU MATEMATİK ÖĞRETMENİYİM ve MEB BAĞLI BİR ORTAOKULDA 8 SENEDİR GÖREV YAPMAKTAYIM. ORTAOKUL MATEMATİK 5-6-7. SINIF DERS TAKVİYE VE 8. SINIF SINAV HAZIRLIK DERSLERİ V...
Matematik kimilerine göre çok kolay, kimilerine göre çok ama çok zor bir ders konumundadır.
Tavsiye etmek, iyisiyle de kötüsüyle de insanlara fikir vermek, onlara yardımcı olmaktır.
Matematik; ister ilköğretim ister orta öğretim isterse de üniversitede olsun en çok zorlanılan derstir.
Matematik, öğrencilerin en çok zorlandığı derstir. Peki öğrenciler matematik dersine nasıl çalışmalıdır?