Etkili Bir Ders Yapmak İçin Bilinmesi Gerekenler

Yazar: Nilay K. | 21.04.2021 - 3 dakikalık okuma. Görüntülenme: 28191
Etkili Bir Ders Yapmak İçin Bilinmesi Gerekenler
S ınıf ortamında öğrencilerin konuyu daha iyi anlaması için, etkili bir ders yapmak için öğretmenlerin mutlaka dikkat etmesi gerekenler.

Etkili bir ders için dikkate alınması gereken en temel etkenler;

  • Göz temas
  • Hareket
  • Ses tonu, rahat hissettirmek
  • Konu ortaya koymak
  • Esprili olmak
  • Ve saygılı olmaktır.


Anlatım yöntemini etkili kılmak için öğretmen derse başlamadan önce, karşısındaki öğrenci grubunun yaşını, seviyesini, ilgilerini vb. öğrenmelidir.

Peki en çok kullanılan yaklaşımlardan biri olan Doğrudan Öğretim nedir?

‘’Doğrudan öğretim’’ terimi bilgiyi öğrencilere doğrudan ilettiğimiz, ders saatini mümkün olduğunca önceden net bir şekilde belirlenmiş hedeflere ulaşacak biçimde yapılandırdığımız dersleri tanımlamak için kullanılır. Öğrenme amaçlarını belirlemek, öğrencilerin derse yönelmesini sağlamak, ön koşulları gözden geçirmek, yeni konuyu anlatmak, öğrenme soruşturmaları yapmak, bağımsız alıştırma yapmalarını sağlamak, performans değerlendirmesi yapmak, öğrencilerin belirli aralıklarla tekrar ve alıştırma yapmalarını sağlamak, doğrudan öğretim için yapılabilecek en temel etkenlerdir.


Öğrenme Amaçlarını Belirlemek

Bir dersi anlatmanın ilk adımı bu dersin nasıl öğretileceğinin ve öğrenileceğinin net bir şekilde planlanmasıdır. Bu süreç öğrenciler ders sonunda ne yapabilecek, hangi öğretimsel yöntemler kullanılacak gibi öğrenme hedeflerini içeren süreçtir.

Öğrencilerin Derse Yönelmesini Sağlamak 

“Çalışmaya hazırım. Öğretmenin öğreteceği önemli bilgi ve becerileri öğrenmeye hevesliyim ve ne öğreneceğimle ilgili kabataslak bilgiye sahibim.” şeklinde öğrencide zihinsel yapı oluşturulmalıdır.
 

Ön Koşulları Gözden Geçirmek

Yeni öğrenilecek bilgiler için, geçmişte kazanılmış bilgilerin yeterli olup olmadığından emin olunmalıdır. Bunun için de ön düzenleyicilerden faydalanılabilir. Ön düzenleyiciler, öğretmen tarafından öğrencilere ne bildiklerinin hatırlatıldığı ve anlatılacak konunun genel çerçevesinin verildiği giriş açıklamalarıdır


Yeni Konuyu Anlatmak 


 

Ders yapısı, ders vurgusu, dersin anlaşılırlığı, açıklamalar, çözümlü örnekler, modeller, görseller ve gösteriler, gömülü video, dikkati sürdürme, içeriğin kapsamı ve ilerleme hızı başlıkları altında incelenebilir.
 

Öğrenme Soruşturmaları Yapmak

Öğretmenlerin öğrencilerin konuyu anlayıp anlamadığını görmesini sağlayan soru sorma gibi yöntemlerdir. Sorular, öğrenme düzeyini sorgular ve öğrencilerin kazanımlarını arttırır. Öğrenme kontrolleri, öğrenciye bir şey öğretmekten çok öğrencilerin anlatılanları anlayıp anlamadıklarını ortaya çıkarmak içindir. Bekleme süresi, öğretmenin sorduğu soruya cevap vermesi için öğrenciyi beklediği sürenin uzunluğudur. Söz hakkı verme sırası, ders süresince öğrencilere öğretmen tarafından sorulan sorulara cevap verme sırasıdır. Tüm sınıf cevabı, sorulara sınıfın tamamı tarafından cevap verilmesidir. Koro olarak cevap, sorulara tüm sınıf tarafından hep bir ağızdan cevap verilmesidir.


Bağımsız Alıştırma Yapmalarını Sağlamak

Yeni bilgileri çalışan, kısa süreli hafızadan uzun süreli hafızaya aktarmanın temel adımıdır. Bağımsız araştırma zamanının etkili kullanılması için belirtilen öneriler ise şunlardır: Öğrencilerin yapabileceklerinden emin olduktan sonra kendi başlarına çalışmalarına izin vermeli, bağımsız çalışma ödevleri kısa tutulmalı, öğrencilerin çalışmalarını bölmekten kaçınılmalı, net yönergeler verilmeli, öğrencilerin kendi yaptıkları çalışmalar izlenilmeli, öğrencilerin kendi yaptıkları çalışmalar toplanılmalı ve değerlendirilerek ders notlarına eklenmelidir.


Performans Değerlendirmesi Yapmak

Öğrencilerin öğrenme durumuna bakarak öğretime nasıl devam etmemiz gerektiğini gösterir.


Öğrencilerin Belirli Aralıklarla Tekrar Ve Alıştırma Yapmalarını Sağlamak 

Bilgilerin kalıcılığını arttırır.

Matematik Öğretmeni - Nilay B.

Etiketler

Yazar

Nilay K.

Anlatmayı ve öğretmeyi seven, dinlemeye ve öğrenmeye her daim acik, sabirli ve disiplinli bir ogretmenim. Yıllardır farklı yas gruplarındaki öğrencilere çeşitli branşlarda dersl...

Benzer Yazılar
Hangi Derse Nasıl Çalışmalıyız ?

Hangi Derse Nasıl Çalışmalıyız ?

Hangi derse nasıl çalışmalıyız? sorusunu sizler için eğitim uzmanına sorduk ve ders çalışmanın püf noktalarını sizler için hazırladık. Hangi derse nasıl çalışılır?

Günlük Yaşamda En Çok Kullanılan Korece Kelimeler ve Cümleler

Günlük Yaşamda En Çok Kullanılan Korece Kelimeler ve Cümleler

Korece yazılmış günlük cümlelerle selamlama kelimelerini öğrenin! Türkçe ile benzerlik gösteren Korece ifadeleri pratik bir şekilde keşfedin.

Tagul İle Etiket Bulutu Oluşturun

Tagul İle Etiket Bulutu Oluşturun

Tagul ile derslerinizde etiket bulutu oluşturun ve derslerinizi eğlenceli hale getirin

İlk Eğitimler ve Farkındalık

İlk Eğitimler ve Farkındalık

İlk eğitimler ve farkındalık, okul öncesi eğitime dair her şey!

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?