Eğitimde Teknolojiyi Nasıl Daha Aktif Hale Getirebiliriz?

Yazar: Hazal S. | 21.04.2021 - 3 dakikalık okuma. Görüntülenme: 6531
Eğitimde Teknolojiyi Nasıl Daha Aktif Hale Getirebiliriz?
N eredeyse her alana giren teknolojiyi, eğitimde daha aktif nasıl kullanmalıyız. Fatih projesinin katkısı nedir?

Çağımızın en büyük nimetlerinden biri olan teknolojinin girmediği ev kalmadı galiba. Hatta ev demeyelim de girmediği bir alan kalmadı demek daha doğru olacak. Bu duruma olumlu bakmak isterdim ama maalesef... Tanıştığımız her yenilikte olduğu gibi bunun da bir nevi cılkını çıkartmış bulunuyoruz. Oysa ki ne bulunmaz bir nimet olduğunu çok az insan biliyor. Insanımızın çoğu teknolojik araçları bir tür kendini oyalama, eğlenme aracı olarak değerlendiriyor hem de büyük bir oyalanma aracı olarak degerlendiriyor.

Yapılan araştırmalar insanların günde ortalama 8-9 saatini telefon, bilgisayar, tablet, play-station vb. araçlarla geçirdiğini doğruluyor. Oysa her ne kadar teknolojinin sadece günümüzde var olduğunu düşünsek bile durum hiçte öyle değil. Günümüzden yüzyıllar önce Antik Mısır'da kara tahta olarak adlandırdığımız tahtalarla eğitimler yapılıyormuş. Bir diğer örnek yine Mısır'dan papirüs adı verilen kağıtları her ne kadar diploması icin daha aktif kullansalar da aslında eğitim faaliyetlerini sistematiklestirip kayıt altına almak amaçlı üretmişlerdir. Bunların nesi teknolojik demeyin! Şu an okullarımızda aktif olarak kullandığımız tahtalar bile teknolojik materyallerimiz arasında. Bütün bu örnekleri verme sebebim aslında şu; birçok imkansızlık içinde Mısırlılar kağıt, mürekkep ve tahta ile günümüzde ulaştığımız birçok bilgiyi kendi yüzyıllarında bulup günümüze ulaşmasını sağladılar. Biz ise şuan sadece bunları elimizdeki bizden daha akıllı telefonlarımızla okumakla yetiniyoruz. Yani açıkçası elimizdeki kömürü elmasa çeviremiyoruz yani daha da açığı bile isteye kendimizi geliştirmekten yüksünüyoruz. Tabii bu duruma bir nebze de olsa verebileceğimiz iyi örnekler mevcut, mesela FATİH projesi...

Her ne kadar tam manasıyla istenilen hedefe ulaşamasa da ilk adımı atma konusunda kesinlikle başarılı bir proje. Elimizdeki imkanlarla aslında her birimizin sahip oldu teknolojiyi küçük zihinlerin gelişimi için kullanmak ne yazık ki birçok ailenin aklına gelmiyor. Devlet desteğiyle yapılan bu proje sayesinde sınıflarda öğrenci merkezli ve teknoloji destekli bir eğitim hedeflendi. Teknolojik araçlara hevesli çocuklar dersi hiç araları olmayan kitaplardan takip etmektense sanal bir ortamdan takip etmeyi daha çok benimsediler. Yine bu sanal ortamlardan yapılan dersler, etütler, soru çözümleri, tekrarlar - tabii sadece FATİH projesini baz almıyorum- hem birçok ailenin materyal alım yükünü azalttı hem de öğrencilerin ilgiyle yaklaştığı bir ortamda derslerini daha iyi öğrenmelerine yardımcı oldu.

Ayrıca sadece miniklerimiz için değil; yetişkinler için, eğitimini çeşitli sebeplerle yarıda bırakanlar icin de teknoloji aracılığıyla birbirinden güzel ve faydalı eğitim imkanları kullanıma sunuluyor. En güzel kısmı da büyük bir çoğunluğun ücretsiz olması. Bu örnekler sadece aklıma gelenler emin olun eğitim alanında teknoloji vasıtasıyla yapabileceklerimiz kesinlikle bunlarla sınırlı değil... Yeterki bizim amacımız ondan nasıl faydalanacağımızı öğrenmek olsun.

Yazımın ilk kısmında değinebildigim konular bunlar... Sürçülisan ettiysem affola... Tekrar görüşmek dileklerimle...

Türkçe Öğretmeni - Hazal Suludağ

Etiketler

Yazar

Hazal S.

Ankara'da özel Türkçe, tarih ve sosyal bilgiler ve hızlı okuma eğitimi dersi almak isteyenler ders talebinde bulunabilirler.

Benzer Yazılar
Öğrenci Koçu Nedir, Ne İşe Yarar?

Öğrenci Koçu Nedir, Ne İşe Yarar?

Öğrenci koçu nedir, ne işe yarar? Öğrenci koçluğunun amacı nedir. Seanslık öğrenci koçluğu fiyatları ne kadar?

Eğitimde Sosyal Medya Kullanımı

Eğitimde Sosyal Medya Kullanımı

Günümüzde Web 2.0 teknolojisi hızlıca ilerliyor bunun sonucunda her bireyin en az bir tane sosyal medya adresi bulunmaktadır.

Bir Dili Öğrenirken

Bir Dili Öğrenirken

Yeni bir dil öğrenmenin yaşı yoktur. Bir dili konuşabilmek ile o dili öğretmeyi bilmek arasında ciddi bir fark vardır. Yeni bir dil öğrenirken izlenilecek adımlar nelerdir.

İlk Eğitimler ve Farkındalık

İlk Eğitimler ve Farkındalık

İlk eğitimler ve farkındalık, okul öncesi eğitime dair her şey!

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?