Eğitimde Gelecekteki 10 Değişiklik

Yazar: Yasin G. | 10.04.2019 - 2 dakikalık okuma. Görüntülenme: 2259
Eğitimde Gelecekteki 10 Değişiklik
G elecekte eğitim nasıl olabilir, eğitimde önümüzdeki yıllarda yaşanacak değişiklikler nelerdir. İşte tüm cevaplar blogumuzda

Günümüzde eğitimde değişime yönlendiren 6 önemli güç vardır;

  1. Hızla artan ve yayılan bilgi,

  2. Artan eğitim maliyetleri

  3. Eğitimdeki eşitsizlik

  4. Teknolojik gelişmeler

  5. Eski eğitim sistemini reddeden Z kuşağı

  6. Eğitimde dönüşümü sağlayacağını inandığım girişimciler.

Bu 6 önemli faktörün etkileşimi sayesinde 20 yıl içerisinde eğitimde ciddi bir dönüşüm ve değişim olacağını düşünüyorum. 21. yüzyılda eğitimin amacı artık bilgiyi öğretmenden öğrenciye aktarmak değil, çünkü artık bilgi meta halinde geldi ve bilgiye ulaşım çok kolay. Öğrenciler istedikleri yerde istedikleri zaman öğrenmek istedikleri bilgiye internetten erişebilmektedir. İnternetten video izleyerek veya farklı kanallar aracılığıyla istedikleri şeyi öğrenebiliyorlar. Sınıfta oturup öğretmeni dinlemek yerine kendi aralarında kurdukları irili ufaklı fiziksel veya sanal gruplar ile rahatlıkla öğrenebiliyor ve kendi aralarında paylaşabiliyorlar. Eğitim sistemi öğrencilerin ve özellikle yeni neslin değişen alışkanlık ve öğrenme biçimlerini göz önüne alarak yeniden kurgulanmak zorundadır. 21 yüzyılda eğitimin temel amaçları öğrencinin tutku ve hedef keşfi, kritik becerilerin geliştirilmesi ve belki de en önemlisi öğrenciye ilham vermektedir.

Tüm kurumlar hızla değişirken, okulların bu değişimden etkilenmemesi mümkün değildir. Önümüzdeki yıllarda eğitim bu güne kadarki en hızlı değişimi geçirecektir. Tüm sektörlerde sıkça gördüğümüz altüst olma, eğitimde de olacak. Eğitimciler için oldukça heyecanlı dönem geliyor: ya altüst edileceğiz yada altüst edenlerden olacağız.

Eğitimde gelecekte şu değişikliklerin olacağını düşünüyorum;

  1. İçerik (müfredat) yerine yetkinliklere ve becerilere vurgu

  2. Gerçek yaşama yakın eğitim (stajlar, projeler, endüstri ile iç içe programlar)

  3. Uluslararasılaşmış eğitim (artan öğrenci mobilitesi ve çok ülkeli programlar)

  4. Girişimci yetiştirme odağı (profesyonel veya araştırmacı odağının yanında)

  5. Bireyselleştirilmiş programlar (disiplinler arası programlar, bireye özel tasarlanmış programlar)

  6. Yapay zeka ile eğitim (mekanik içeriğin makineler tarafından verilmesi)

  7. MOOC (kitlesel çevrimiçi açık kurs), hibrid, ters-yüz, ortak dersler (yoğun teknoloji kullanımı ile sınıfın önemini yitirmesi)

  8. Diplomalar yerine rozetler (eğitimin küçük paketlere dönüşmesi)

  9. Programların parçalanması (öğrencinin tercihleri doğrultusunda birkaç farklı üniversiteden eğitim alabilmesi)

  10. Zamanın akışkanlaşması (öğrencinin asenkron eğitimle akademik yıldan bağımsız öğrenebilmesi)

 

Course, Edx, Udemy ve Udacity gibi girişimler son birkaç yılda eğitim dünyasında önemli bir değişime yol açtılar. Şimdilerde ise Ecole 42, Code University, MissionU ve Lambda School gibi kurumlar geleneksel kurumlar üniversiteleri zorluyor ve gençlere alternatif oluşturuyorlar. İlköğretimde ise Democratic School of Hadera ve Başka Bir Okul Mümkün (BBOM) gibi kurumlar çağı geçmiş sisteme meydan okuyorlar.

Bu yazımız MEF Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Erkut hocamızın Eğitim Evriliyor Mu? yazısından esinlenerek yayınlanmıştır. Yazının tamamına linkten ulaşabilirsiniz.

https://medium.com/@ErhanErkut/e%C4%9Fitim-evriliyor-mu-f9eff5fc63c

Etiketler

Yazar

Yasin G.

Online ve birebir dersler yapıyorum. Temel eğitimlerden sonra proje bazlı devam ediyoruz. Ayrıca kendi siteniz üzerinden tüm eğitimlerin uygulaması yapıyoruz.Temel eğitimlerden ...

Benzer Yazılar
Bir Dili Öğrenirken

Bir Dili Öğrenirken

Yeni bir dil öğrenmenin yaşı yoktur. Bir dili konuşabilmek ile o dili öğretmeyi bilmek arasında ciddi bir fark vardır. Yeni bir dil öğrenirken izlenilecek adımlar nelerdir.

Hafızayı Güçlendirme Yolları

Hafızayı Güçlendirme Yolları

Hafızayı güçlendirmek, hafızayı kuvvetlendirmek için ne yapmalıyız? Hafızayı güçlendiren yiyecekler nelerdir. Eğitim materyalleri uzmanı tüm soruları sizler için cevapladı.

Öğrenci Koçu Nedir, Ne İşe Yarar?

Öğrenci Koçu Nedir, Ne İşe Yarar?

Öğrenci koçu nedir, ne işe yarar? Öğrenci koçluğunun amacı nedir. Seanslık öğrenci koçluğu fiyatları ne kadar?

Etkili Bir Ders Yapmak İçin Bilinmesi Gerekenler

Etkili Bir Ders Yapmak İçin Bilinmesi Gerekenler

Sınıf ortamında öğrencilerin konuyu daha iyi anlaması için, etkili bir ders yapmak için öğretmenlerin mutlaka dikkat etmesi gerekenler.

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?