Dijital Çağda Coğrafya Öğretim Teknikleri

Yazar: Tayfur B. | 25.03.2022 - 2 dakikalık okuma. Görüntülenme: 276
Dijital Çağda Coğrafya Öğretim Teknikleri
D ijital çağda coğrafya dersine bakış. İnterneti aktif kullanarak coğrafya öğretim teknikleri nasıl olmalıdır?

En genel tanımıyla coğrafya, yeryüzünü tasvir eden bir bilim dalıdır. Bu yönüyle coğrafya bilimine insanlık tarihiyle eş değerdir dersek çok da yanlış ifade etmiş olmayız. Çünkü insanoğlunun çevreyi tanıma ve anlamlandırma isteği, olguların ve nesnelerin konumsal dağılımının bilinmesinin bütün canlılar için vazgeçilmez olması, bu bilimin aslında insanlıkla beraber başladığının en önemli kanıtı olmaktadır. Teknolojik gelişmeler coğrafyanın bu en önemli özelliği olan konumsal dağılımları ortaya koyma kabiliyetini basite indirgemiştir. Neredeyse yediden yetmişe herkes tarafından kullanılabilen bilgisayar yazılımları her bir unsurun yeryüzü dağılımı rahatlıkla gösterebilmektedir.

Coğrafya biliminin tarihsel süreç içerisinde geçirmiş olduğu evreler incelendiğinde, sadece tasvir yapan bir bilim hüviyetinin geride kaldığı, günümüz coğrafyasının insanla doğa arasındaki dengeli ilişkiyi sağlama adına önemli bir fonksiyon icra ettiğini görmekteyiz. Coğrafya için bugün en önemli sorun beşeri, fiziki ve ekonomik dağılımlar değil bu dağılımların karşılıklı etkileşimidir. İnsanı etkileyen ve etkileyebilecek her türlü tabii ve beşeri olay coğrafyanın ilgi alanına girmektedir.

Modern coğrafya biliminin günümüzdeki durumu böyleyken bunu yeni nesillere aktaracak eğitim sistemimiz ne durumdadır?  Teknolojik gelişmeler, özellikle bilgisayar ve internet alanındaki bulgular ve uygulamalar, “eğitim sisteminin planlanması ve işletilmesinde yaygın olarak kullanılıyor olmakla beraber, daha çok öğretim yöntemleri üzerinde etkili olmuştur (Demirci, vd. 2007). Bir bilgiyi elde etmek amacıyla günlerce kitap karıştırmak zorunda olunan dönemlerden saniyeler içerisinde birçok bilgiye cevap bulunabilen bir döneme geldik. Artık öğrenciler coğrafya derslerinde Ağrı dağının yükseltisini ezberlemeyi boş ve lüzumsuz görmektedirler. Dolayısıyla durmadan bir şeyleri ezberlemek zorunda kaldıkları coğrafya dersinin öğrenci nazarındaki algısı pekte olumlu olmamaktadır. Bu olumsuz algı öğrencileri dersten dolayısıyla coğrafya eğitiminden soğutmaktadır.  Coğrafya özel ders almak isterseniz sayfamızdan konumuza en yakın öğretmen araştırması yapabilirsiniz. 

Burada eğitimcilere düşen en önemli görev öğrencilerin coğrafya dersine karşı tutumlarını belirleyerek olumsuz tutumların düzeltilebilmesi için gereken tedbirleri almalarıdır. İnsan ve doğa arasındaki ilişkiyi ortaya koyma ve muhtemel insan zararlarını en aza indirebilme gibi bir temel işleve sahip coğrafya biliminin genç nesillere tarafından öğrenilmesi dolayısıyla coğrafya öğretmenleri tarafından bu eğitimin doğru bir şekilde öğretilmesi gerekmektedir.

Etiketler

Yazar

Tayfur B.

23 yıllık eğitimcilik hayatımda kolej ve özel öğretim kurslarında öğretmenlik, zümre başkanlığı, olimpiyat ve proje çalıştırıcılığı, proje koordinatörlüğü gibi görevler yaptım. ...

Benzer Yazılar
2024 TYT Coğrafya Konuları ve TYT Coğrafya Soru Dağılımı

2024 TYT Coğrafya Konuları ve TYT Coğrafya Soru Dağılımı

TYT coğrafya konuları ve TYT coğrafya soru dağılımlarını sizler için hazırladık! Bu makalemiz sayesinde 2024 TYT coğrafya testinde 5'de 5 yapabilirsiniz!

2024 AYT Coğrafya Konuları ve Soru Dağılımları

2024 AYT Coğrafya Konuları ve Soru Dağılımları

AYT coğrafya konuları nelerdir. AYT coğrafya soru dağılımı tablosu. 2024 Ayt coğrafya sorularında başarılı sonuçlar almak isteyenler! makalemiz tam size göre.

2024 KPSS Coğrafya Konuları ve Kpss Coğrafya Soru Dağılımı

2024 KPSS Coğrafya Konuları ve Kpss Coğrafya Soru Dağılımı

Kpss coğrafya konuları ve en güncel 2024 kpss soru dağılımını sizler için hazırladık. Makalemiz sayesinde coğrafya testinde 18'de 18 yapabilirsiniz.

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?