2024 KPSS Coğrafya Konuları ve Kpss Coğrafya Soru Dağılımı

Yazar: Banu H. | 21.04.2021 - 7 dakikalık okuma. - Güncellenme Tarihi : 07.03.2024 Görüntülenme: 27178
2024 KPSS Coğrafya Konuları ve Kpss Coğrafya Soru Dağılımı
K pss coğrafya konuları ve en güncel 2024 kpss soru dağılımını sizler için hazırladık. Makalemiz sayesinde coğrafya testinde 18'de 18 yapabilirsiniz.

2024 Lisans KPSS Coğrafya Konu Dağılımı
 

2024 KPSS Coğrafya konu dağılımlarına göre sınav konuları hakkında bilgi sahibi olurken ders planlamanızı da buna göre yapabilirsiniz.

Kpss Coğrafya Konuları

  • Türkiye’nin Coğrafi Konumu
     
  • Türkiye’nin Fiziki Coğrafyası
     
  • Türkiye’nin Yer Şekilleri ve Bitki Örtüsü
     
  • Türkiye’nin Yer Şekilleri ve Su Örtüsü
     
  • Toprak ve Doğa Çevre
     
  • Türkiye’nin Beşeri Özellikleri
     
  • Türkiye’nin Ekonomisi
     
  • Türkiye Bölgeler Coğrafyası
     
  • Tarım, Hayvancılık ve Orman
     
  • Madenler ve Enerji Kaynakları
     
  • Ticaret
     
  • Sanayi
     
  • Ulaşım
     
  • Turizm
     

2024 KPSS Coğrafya Soru Dağılımı
 

KPSS sınavının ilk etabında karşınıza çıkacak olan coğrafya soru dağılımları tablodaki gibidir. Toplam 18 adet olan sorular bilgi içeriklidir. KPSS Coğrafya soru dağılımı şu şekildedir; Türkiye’nin fiziki özellikleri, % 12-7 soru, Türkiye’nin beşeri özellikleri %5 3-5 soru, Türkiye’nin ekonomik sorunları % 13 7-8 soru olarak karşınıza çıkmaktadır. Buna bağlı olarak bir çalışma sistemi oturtmanız gerekmektedir. Yoğun ve ağırlıklı olarak bu konulara çalışırsanız kısa zamanda bu konuları kavrayıp sorulardan yana başarılı bir sonuç elde edebilirsiniz. 

2024 KPSS Coğrafya Soru Dağılımları

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

Türkiye’nin Coğrafi Konumu

 

2

0

1

0

1

2

1

1

1

1

Türkiye’nin Fiziki Özellikleri

 

2

4

1

7

7

5

5

5

5

4

Türkiye’nin İklimi ve Bitki Örtüsü

 

2

1

1

0

1

1

2

2

2

2

Türkiye’de Nüfus ve Yerleşme

2

2

2

3

3

3

3

2

1

2

Madenler ve Enerji Kaynakları

0

0

3

2

0

2

1

2

2

3

Bölgeler Coğrafyası

2

4

0

0

0

0

0

0

1

1

Tarım

 

3

2

2

1

1

1

1

1

1

1

Hayvancılık

 

0

1

1

1

1

1

1

0

1

1

Ticaret

 

1

2

2

1

1

1

1

1

1

1

Sanayi

 

2

1

2

1

2

1

1

1

1

1

Ulaşım

 

1

0

1

1

1

1

1

1

0

0

Turizm

 

1

1

1

0

0

1

1

1

1

1

Toplam

18

18

18

18

18

18

18

18

18

18


Kpss'de coğrafya konularından toplam 18 soru çıkmaktadır. Bu soruların yıllara göre kpss coğrafya soru dağılımı üstteki listemizde olduğu gibidir. Bu listemizi detaylı olarak inceleyip çalışmalarınıza yön verebilirsiniz. Her sene soru gelen konulara biraz daha fazla çalışmanızı tavsiye ederiz. 

Coğrafya Konularına Nasıl Çalışılır?
 

Coğrafya dersinin içeriği araştırma ve inceleme üzerine yeryüzünde görülen olayların karşılıklı sebep sonuç ilişkilerinden kaynaklanmaktadır. Örnek olarak; yer şekillerinin oluşumu, nüfus ve yerleşme, doğal bitki örtüsü ve doğal ve beşeri özelliklerinin tanınması ve bunların insan hayatındaki etkileri araştırılmaktadır.

Coğrafya Dersine çalışırken farklı kaynaklardan faydalanın. Ön hazırlık yapmaya özen gösterin. Coğrafya dersini dikkatli bir şekilde dinleyerek konuyu kavramaya çalışın. Sebep sonuç ilişkisi kurularak anlaşılabilen bir ders olduğundan amaç bilgileri ezberlemek değil sadece sebep sonuç ilişkisini doğru bir şekilde kurabilmektir.

Coğrafya dersinde soyut kavramlar az somut kavramlar daha fazladır. Bu sebeple gerçekçi ve gündelik hayat ile ilgili örnekler seçmeniz dersi anlamanız açısından kolaylaştırıcı bir etkiye sahip olacaktır. Türkiye ve Dünya haritalarına bakarak doğal ve beşeri olaylar hakkında fikriniz olmalıdır.

Bireysel Çalışmalara önem verilmelidir. Bol bol soru çözmeniz gerekmektedir. Okuma, anlama ve yorumlama kısımlarına göre çalışmalar yapılmalıdır. Soru sayısından çok soru içerikleri önemsenmelidir.

Örnek olarak; yağış alan bölgeler, yoğun nüfuslu bölgeler, engebeli ve eğimli araziler, sıcak iklim kuşağında bulunan ülkeler.

Coğrafya Dersini Anlamak İçin Neler Yapılabilir?

Coğrafya dersi içerisinde söz ve sayısal bilgiler bulunmakla birlikte içerisinde tablolar, grafikler bulunur. Bu dersin amacı Türkiye ve Dünya’daki yeryüzü ve yeraltında bulunan tüm kaynakları keşfetmek ve insan hayatındaki olumlu ve olumsuz bilgileri bulup ortaya çıkarmaktır.

Coğrafya görsel temelli bir ders olduğundan bu derste faydalanabileceğiniz şemalar ve haritalar vardır. Kendiniz oluşturduğunuz şekil ve renklendirmelerle konuyu daha anlaşılır ve kalıcı hale getirebilirsiniz.

Bu dersi çalışırken kalıcı olmasını istiyorsanız haritaları mutlaka inceleyin. Haritalara bakarak deprem bölgelerini gösteren haritaları inceleyin. Daha sonra da dilsiz haritalara aklınızda tuttuğunuz deprem bölgelerini işaretleyin.

Derste anlatılan konuları gözünüzde canlandırın. Anlamadığınız ya da konu eksiğiniz olduğunu düşündüğünüz kısımları tekrar edin. Sonrasında önemli gördüğünüz kısımları işaretleyin. Soru çözerken takıldığınızda bakabileceğiniz notlar alın.

Coğrafya hayatımızın içinde bir ders olduğundan dolayı günlük hayatla bağlantı kurarak dersi anlamlandırın. Somut bir ders olduğu için günlük hayatla bağdaştırmanız sizin için daha kalıcı ve sağlam bilgiler elde etmenizi sağlayacaktır.

Her konunun sonunda mutlaka test çözerek konuları pekiştirmelisiniz. Konular birikmeden mutlaka soru çözümü yapmalısınız. Bu şekilde konuları pekiştirerek daha kalıcı bilgiler elde edebilirsiniz.

Düzenli tekrar yaparak ve test çözerek kısa zamanda somut bilgileri kalıcı hale getirmeniz mümkündür.

Doğru kaynaklarla çalışmak sizi başarıya götürür. Seçtiğiniz kaynaklara dikkat edin.

Coğrafya dersinin temel konuları iyice öğrenilmeden geçilmemelidir. Konulara nasıl çalışmanız gerektiği konusunda şu şekilde bilgilendirme yapabiliriz;

  • Coğrafi Konum temel bir konu olup mutlaka bilinmelidir.
  • Türkiye’nin Yer Şekilleri ve Özellikleri görsel ve akrostiş çalışma gerektirir.
     
  • Türkiye’nin İklimi ve Bitki Örtüsü, ezber konularındandır.
     
  • Türkiye’de Nüfus ve Yerleşme güncel coğrafya konularından gelmektedir.
     
  • Türkiye’nin Ekonomik Coğrafyası, madenleri ve enerji kaynaklarını dilsiz haritalardan bularak yapabilirsiniz.
     
  • Türkiye’de Ulaşım, Ticaret ve Turizm güncel projelerden soru gelmektedir.
     
  • Türkiye’nin Coğrafi Bölgelerine de tekrar bağlamında çalışılabilir.
     

Coğrafya Çalışırken Nasıl Bir Plan Hazırlanır?

Çalışma planınızı kendinize uygun olarak hazırlayabilirsiniz. Planlamanızı kendinize uygun olarak yapın. Sayısal derslerden hemen sonra sözel derslere yer verin. Dikkatinizin ve odak noktanızın dağılmaması için ve zihninizi yormadan verimli bir şekilde ders çalışabilmek için bunu yapmalısınız. Kaynaklarınızdan aldığınız bilgileri renkli not kağıtlarına yazarak göz önünde bulunan yerlere yapıştırın. Soru üzerinde takıldığınızda notlarınızdan faydalanın. Alanında uzman coğrafya öğretmeni arıyorsanız linkten ulaşabilirsiniz. İster yüz yüze ister online coğrafya dersleri alabilirsiniz. 

Coğrafya Kaynakları Nasıl Olmalıdır?

Konuları daha iyi kavrayacak soru çözümünü kolaylaştıracak bir şekilde olan duru ve anlaşılır bir dille yazılan resim, şekil ve şemalarla somutlaştırılmasıyla akılda kalıcılığın arttırılması sağlanır. Coğrafya dersinde dilsiz haritalar sizin çok işinize yarayacaktır. Kitapların içinde etkinlik, çözümlü test, cevaplı test ve çıkmış sorular olmalıdır. Piyasada size yardımcı kaynak olabilecek birkaç iyi içerikli kaynak mevcuttur. Bu kaynaklardan alarak günlük planınıza uygun olarak çalışmalar yapabilirsiniz. Kaliteli kaynaklarla çalışırsanız doğru bilgileri doğru şekilde öğrenmiş olursunuz. Bu sebeple doğru kaynak araştırması yaparak size uygun olan kaynakları bulabilirsiniz.

Coğrafya dersinde başarılı olmak ve soruların tamamına doğru cevap vermek istiyorsanız farklı kaynaklardan bol bol soru çözmelisiniz. KPSS Coğrafya konularını pekiştirmenin en iyi yolu fiziki, beşeri ve ekonomik özelliklerini boş harita üzerinde çizerek görselleştirme yapmak ve konuları kalıcı hale getirmektir. Atlaslarınızdan ya da haritalarınızdan madenleri, enerji kaynaklarını ve fay hatlarını belirgin şekilde çizerek görünürlük kazandırabilirsiniz. Bu şekilde bilgiler hem kalıcı olur hem de hatırlanması kolay olur. Elinizdeki kaynakların yanı sıra sizde kalıcı bilgiyi sağlayacak olan dilsiz haritalar ile öğrendiğiniz her bilgiyi bölgelerine göre işaretlemeler yaparak hatırlatıcı ve uygulama ile akılda kalan etkinlikler yapabilirsiniz. KPSS Coğrafya konu ve soru dağılımlarına bakarak çıkmış sorular hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Ders planlamanızı da bu alt yapıya göre oluşturarak öğrenmeyi kolaylaştırabilirsiniz.

Kpss coğrafya konuları ve kpss coğrafya soru dağılımları konusunda merak ettiğiniz, sormak istediğiniz tüm soruları yorum olarak yazabilirsiniz. Özel Ders Alanı ekibi size her zaman destek olacaktır. Ayrıca başka okurlarla paylaşmak istediğiniz tecrübelerinizi yorum olarak yazabilirsiniz. Şimdiden kpss'de başarılar dileriz. 

Etiketler

Yazar

Banu H.

Yazarlık Eğitimi, İçerik Üretimi Eğitimi, Türk Dili ve Edebiyatı Dersi, Okula Yardımcı Özel Ders, Eğitim Koçluğu,

Benzer Yazılar
2024 TYT Coğrafya Konuları ve TYT Coğrafya Soru Dağılımı

2024 TYT Coğrafya Konuları ve TYT Coğrafya Soru Dağılımı

TYT coğrafya konuları ve TYT coğrafya soru dağılımlarını sizler için hazırladık! Bu makalemiz sayesinde 2024 TYT coğrafya testinde 5'de 5 yapabilirsiniz!

2024 LGS Fen Konuları ve LGS Fen Bilimleri Soru Dağılımı

2024 LGS Fen Konuları ve LGS Fen Bilimleri Soru Dağılımı

En güncel, MEB verilerine göre LGS Fen konularını ve geçmiş yıllarda çıkan LGS fen bilimleri soru dağılımında blogumuzdan ulaşabilirsiniz.

MSÜ Sınavı Nedir? Ne Zaman? MSÜ Konuları ve Soru Dağılımı Tablosu

MSÜ Sınavı Nedir? Ne Zaman? MSÜ Konuları ve Soru Dağılımı Tablosu

MSÜ sınavı nedir? Ne zaman yapılmaktadır? MSÜ konuları ve soru dağılımlarını sizler için hazırladık. MSÜ sınavına dair tüm bilgiler burada.

2024 TYT Tarih Konuları ve TYT Tarih Soru Dağılımı

2024 TYT Tarih Konuları ve TYT Tarih Soru Dağılımı

TYT Tarih konuları, 2023 TYT Tarih konuları ve tarih tyt soru dağılımlarını sizler için hazırladık. Bu makalemiz sayesinde tarihten hangi konulardan sorumlu olduğunuzu öğrenebilirsiniz.

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?