1 .sınıflarda çocuğumuz okuma yazmaya başlarken nelere dikkat etmeliyiz? Okuma yazma sürecinde nelere dikkat etmeliyiz.
1.sınıflarda çocuğumuz okuma yazmaya başlarken nelere dikkat etmeliyiz? Aslında herkes bu sorunun cevabını merak ediyor. Çünkü çocuklarımız bizim için çok önemli ve bizler bu süreçte çocuklarımız adına endişe duyuyoruz. Öncelikle yapılması gereken ilk şey bu evhamın düzeyinin azaltılmasının farkına varılmasıdır. Çünkü çocuklarımızda bu aşamalarda en çok rastladığımız nokta sesleri bilmelerine rağmen heceleri birleştirememeleridir. Unutulmamalıdır ki sadece bizim çocuğumuz da değil diğer çocuklarda da bu zorluklar görüşmektedir. Onların da 6 yaşlarında minikler olduğu hatırlanarak onlara bu aşamada destek olunmalıdır.
Bize belki e ve l sesini yan yana getirip el demek çok basit olabilirken onlar için bunun hiç bilmedikleri bir şey olduğu ve zorluğu göz önünde bulundurulmalıdır. Ayrıca çocuklar için tabii ki kapalı heceleri öğrenmek( el, ek) yani sonu sessiz harf ile biten heceleri öğrenmek onlar için açık hece öğrenmekten( le, ke ) yani sonu sesli harf ile biten heceleri öğrenmekten daha kolaydır. Fakat biz çocuklara okuma yazma sürecinde önce açık hece veririz. Bu onlar için doğru bir yönlendirmedir. Okuma yazma özel ders sayfamızdan çocuğunuz için en uygun öğretmen araştırması yapabilirsiniz.
Çocuklarımız ile okuma çalışmaları yaparken mutlaka heceleri renkli bir şekilde gösterip doğru hecelerine ayırma yöntemi ile okutma yaptırmalıyız. Ayrıca çocuklarımız 1. sınıfa başlamadan onlara okuma yazma öğretmenin biz doğru bir şey olduğunu düşünürü. Onu sınıftakilerden bir adım önde götürdüğüne inanırız. Ama bunun aksine okula okuma yazma bilerek başlayan çocuklar, okuma yazma kısmında öğretmen sınıfta sesleri verirken beklenilenin aksine derse katılmak bildiğini göstermek yerine sıkılgan tavırlar sergilemektedir. Zaten bildiğini düşünüp ders ile ilgilenmemektedir. Hatta okuma yazmayı bilmeden gelen sınıftaki diğer öğrencileri de onlardan önce heceleri onlara fırsat vermeden sesli bir şekilde söyleme konusunda olumsuz olarak etkilemektedirler. İlkokul özel ders sayfamızdan konumunuza en yakın öğretmen araştırması yapabilirsiniz.
Çocuğun sınıf içerisinde uyumlu, dersi takip aşamasında eşit bir şekilde ilgi ve alakasını vererek ilerlemesini istiyorsak bu noktada sınıfta eğitim düzeyleri eşit öğrencile beklenmektedir. Ailelerin okuma yazma süreci konusunda yaptığı bir diğer hata ise çocuğa okula başlamadan okuma yazma öğretmeseler de alfabeyi öğretmeleridir. Çünkü bir çocuk hiç bilmese daha kolay toparlanır fakat yanlış bilen bir çocuğa yanlış yerine doğruyu yerleştirmesi daha zor olmaktadır. Alfabeyi tabii ki öğretebiliriz fakat bu çocuğun tüm harfleri öğrendiği aşamadan sonra olmalıdır. Çünkü çocuğa en basit örnek olarak l sesini le olarak öğretirsek ela kelimesini elea diye okumaya çalışmaktadır. Bu sesler yanlarına sesli harf konarak değil l k n gibi sesler şeklinde öğretilmektedir.
Okuma yazma öğrenmek, çocukların eğitim hayatının temel taşlarından biridir. Bu süreçte, çocuklara doğru tekniklerle yaklaşmak, onların bu beceriyi kolaylıkla ve keyifle öğrenmelerini sağlar. Özel Ders Alanı olarak, evde çocuklarınıza okuma yazma öğretirken kullanabileceğiniz bazı yöntemleri ve dikkat etmeniz gereken noktaları sizler için derledik.
Açık hece; bir ünlü harfin tek başına bir heceyi oluşturduğu hece türüdür. Okuma yazma öğretiminde genellikle açık hecelerle başlanır çünkü okumayı ve yazmayı öğrenen çocuklar için daha basit ve anlaşılırdır. Açık heceleri öğretirken şu adımları izleyebilirsiniz:
Kapalı hece; bir ünsüz harfle başlayıp, bir ünlüyle devam eden ve bir ünsüzle biten hece türüdür (örn: kat, kep). Kapalı heceleri öğretmek için şu adımları takip edebilirsiniz:
Genellikle, okuma yazma öğretimine açık hecelerle başlamak tavsiye edilir çünkü bu heceler daha basittir ve çocukların öğrenme sürecine güvenle başlamalarını sağlar. Ancak çocuğunuzun ilerlemesine göre kapalı hecelere geçiş yapabilirsiniz.
Yazı yazmayı öğretmek için önce harfleri ve kelimeleri doğru şekilde oluşturmayı öğretin. Alfabe harflerini yazmayı öğrenmek için çizgi çalışmaları ve harf şablonları kullanabilirsiniz. Ardından, basit kelimeler ve cümlelerle pratik yapmaya başlayın.
Alfabeyi öğretirken harfleri tek tek tanıtmak ve her harfin sesini çocuğunuza öğretmek önemlidir. Harfleri eğlenceli hale getiren şarkılar, hikayeler ve görsel materyaller kullanabilirsiniz.
Okuma yazma öğretimi, çocukların akademik ve kişisel gelişiminde kritik bir rol oynar. Özel Ders Alanı olarak, bu süreçte çocuğunuzun yanında olmanın ve ona en iyi şekilde destek vermenin önemini vurgulamak isteriz. Sabır, teşvik ve doğru yöntemlerle çocuğunuzun bu önemli beceriyi öğrenmesine yardımcı olabilirsiniz.
Bunların dışında en önemli şey ise onlara her zaman güvendiğimiz hissiyatını vermeli ve onları başarabileceklerine inandırmalıyız. Bu yazımıza ek olarak çocuğum okuma yazma öğrenemiyor ne yapmalıyım? başlıklı makalemizi incelemenizi tavsiye ederiz
den Başlayan Fiyatlar
Öğretmenler Genellikle 1 saat içinde yanıt verir.
118.330 Aktif Öğrenci - 74.917 Tamanlanan Ders
Cerenay D.
A+ kurumsal bir okulda sınıf öğretmenliği yapmaktayım. Türkiye’de yaptığım derece ile atamamı beklemekteyim. Aynı zamanda Sakarya Üniversitesi‘nde yüksek lisansım için tez yazıy...
Hızlı okuma, okuduğunu anlama ve yorumlama günümüz sınav sisteminde bir öğrenci için büyük bir fark oluşturmaktadır.
Pandemi sürecinde okuma yazma da zorluk çeken öğrenciler ne yapmalıdır. Pandemide okuma yazma öğrenmeyen öğrenciler için yol haritası
Çocuklara okuma yazma nasıl öğretilir. Okuma yazma öğretmen teknikleri nelerdir? Ses temelli cümle yöntemi nedir, nasıl uygulanır_
Öğrencilerin öğrenmede ki en önemli zorluk çektikleri konulardan başlıcaları; odaklanma ve bilgiyi muhafaza etmedir.