Merhaba. Ben Kastamonu Arap Dili ve Belagati Yüksek Lisans Öğrencisi Ali D.
Bugün sizlerle Arap Dilindeki cümle yapılarını tanıma ve bunların temel öğeleri üzerine karşılıklı sohbet edeceğiz. Evvelâ şunu bilelim ki Türk Dilinde cümleleri tanımlarken yüklem odaklı bir tanımlama yaparız. Meselâ; "Ali geldi." cümlesinin yüklemi fiil olduğundan "Fiil Cümlesi" olarak değerlendirilirken, "Ali çalışkandır." cümlesinin yüklemi isim olduğundan "İsim Cümlesi" olarak değerlendirilmektedir. Oysaki Arap Dilinde durum tamamen farklıdır.
Arap Dilinde de cümleleri temelde İsim Cümlesi ve Fiil Cümlesi olarak iki başlık altında ele alırız. Lâkin bunu cümlenin ilk kelimesine bakarak belirleriz. Yani isimle başlayan cümleleri isim cümleleri, fiille başlayan cümleleri ise fiil cümleleri olarak değerlendiririz. Meselâ; "جاء عليّ" (Ali geldi-Câe Aliyyün) cümlesi fiille başladığından "Fiil Cümlesi", "عليّ مجتهد" (Ali çalışkandır-Aliyyün müctehidün) cümlesi ise isimle başladığından "İsim Cümlesi" olarak değerlendirilir.
Burada dili derinlemesine kavramak adına mukâyeseli (karşılaştırmalı) öğrenim tekniğini devreye soktuğumuzda şunu farkederiz;
- * Türk Dilinde fiil cümlesi olarak ele alınan bir cümleyi Arap Dilinde hem fiil hem de isim cümlesi olarak ifâde edebiliriz. (جاء عليّ/عليّ جاء)
- * Oysa Türk Dilinde isim cümlesi olarak ele alınan bir cümleyi Arap Dilinde ancak isim cümlesi olarak ifâde edebiliriz.
İPUCU: Arap dili öğrenme konusunda uzman bir eğitmenden destek almak istiyorsanız online arapça dersleri linkte tıklayıp arapça öğretmenlerini inceleyebilirsiniz.
Bir sonraki yazımızda tekrar buluşuncaya dek Allâha emânet olun dostlarım...
في أمان الله (Allâha emânet olun-Fî emânillâh)
Görüşlerinizi Bizimle Paylaşın (0)