Akşam Lisesi Nedir?

Yazar: Banu H. | 24.07.2021 - 5 dakikalık okuma. Görüntülenme: 1633
Akşam Lisesi Nedir?
A kşam lisesi nedir, avantajları nelerdir? Akşam lisesi giriş şartları nelerdir, fiyatı ne kadardır? Tüm sorularınızın cevabı bu makalemizde!

Akşam Lisesi Nedir?

Lise eğitimlerini tamamlayamamış kişiler tarafından, akşam lisesi giriş şartları ve öğrenimi merak edilir.  Akşam liseleri, herhangi bir sorun nedeniyle lise eğitimine devam edemeyen kişiler içindir. Ayrıca, iki yıl üst üste kalan öğrenciler de akşam lisesine geçiş yapar. Örgün eğitim kurumlarında uygulanan tüm yönetmelikler, akşam liselerinde de uygulanır. 

Akşam liseleri, devam zorunluluğu olan kurumlardır. Mazeretsiz şekilde 10 gün derslere devam etmeyen öğrenci, bir üst sınıfa geçiş yapamaz. Eğitim, iki ayrı dönem olarak verilir. Bu, örgün eğitimin aynısıdır. Her iki dönemde de iki sınav yapılır. Toplam 4 adet sınav yapılmış olur. Sınavlar, dönemlik not ortalamalarını etkiler. 

Akşam 17.00 gibi başlayan dersler yaklaşık 4 saat sürer. 21.00’da, akşam liseleri de kapanmış olur. Birçok açıdan örgün eğitime benzeyen yönleri bulunur. Haftanın 5 günü olan eğitim de bu benzerliklerden birisidir. 

Akşam liseleri, genellikle 4 yıl sürer. Öğrenciler eğitimlerine 9. sınıftan başlar. 12. sınıfın sonunda mezun olur. Özel akşam liseleri, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlıdır. Müfredat kontrolleri de Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılır. Türkiye’nin tüm illerinde, özel akşam lisesi bulmak mümkündür. Özellikle büyük şehirlerde, çok sayıda akşam lisesine rastlanır. 

Akşam liselerinde eğitime başlamak için herhangi bir yaş sınırı aranmaz. Ancak kişilerin, 18 yaşlarını doldurmaları gerekir. Ayrıca, bu kişilerin lise eğitimlerini yarıda bırakmış olmaları gerekir. Esasında örgün eğitimini çeşitli nedenlerle sürdürememiş kişilere yönelik yapılandırıcı ve eğitimi iyileştirici bir uygulamadır. 

Akşam Liselerine Giriş Şartları 

Devlete bağlı olan akşam liselerinin yanında, özel olan akşam liseleri de bulunur. Bu liselerde herhangi bir yaş sınırlamasına rastlanmaz. Akşam liselerinde eğitim görecek kişilerde, şu şartlar aranır:

  • İlköğretim okulu mezunu olmaları 
     
  • Lise eğitimine başlamamış olan kişiler
     
  • Lise eğitimini yarıda bırakmış olan kişiler 
     
  • Lise okuma hakkını doldurmuş olan kişiler 
     
  • Lise son sınıfta beklemeli olan kişiler
     
  • Açık öğretim lisesinden ayrılan kişiler 

Lise mezuniyet diplomasına sahip olmak iş hayatında birçok avantajı beraberinde getirir. Ayrıca, kamu memuru olabilmek için en az lise mezunu olma şartı aranır. Ülkemizde ve yurtdışındaki üniversitelere giriş için de en az lise mezunu olma şartı aranır. Akşam lisesi, tüm bu fırsatlar için ilk adımdır. 

Akşam Liseleri Arasından Nasıl Tercih Yapılır? 
 

Akşam lisesini tercih eden kişiler bazı avantajlar söz konusudur. Bunların başında çalışan kişiler için vakit avantajı gelir. Akşam saatlerinde olan eğitim sayesinde gündüz çalışmak mümkündür. Diploma ve kazanılan haklar açısından, akşam liseleri de örgün liselere benzer. 

Akşam ve hafta sonları olan eğitimlerin ardından, çalışma imkanı öğrenciler tarafından avantajlıdır. Bu şekilde iş deneyiminin yanında eğitim alma hakkı da elde edilmiş olur. Herhangi bir nedenden dolayı eğitim alamamış kişiler, kolaylıkla akşam liselerini tercih edebilir. 

Akşam lisesi, gelecek kariyer planlarını gerçekleştirmek için ilk adımlardan birisidir. İş ve eğitim hayatında ilerisi için lise eğitimi alınması gerekir. 

Akşam Liselerinin Süresi 
 

Akşam liseleri, sınıf geçme sistemi ile ilerler. Öğrenci başarılı olması durumunda, bir sonraki döneme geçiş yapar. Örgün eğitim veren liselerden pek bir farkı bulunmaz. Tek farkı, ders saatlerinin akşam saatlerinde başlayıp bitmesidir. 

Özel Akşam Liseleri de Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlıdır. Milli Eğitim özel müfredatına göre eğitim verirler. Yüz yüze eğitim verilir ve devamsızlık sonucunda öğrenci sınıf tekrarı yapmak durumunda kalır. 

Akşam lisesi eğitim süresi, 4 yıldır. 4 yılın sonunda başarılı olan öğrencilere, diploması verilir. Bu öğrenciler, lise mezunu unvanını alır. Her sene 1 sınıf geçen öğrenciler, 4 yılın sonunda kesin bir şekilde mezun olur. 

Akşam Liselerine Nasıl Kayıt Yapılır? 
 

Lise mezunu olabilmek için 4 yıl devamsızlık yapmadan, eğitimin tamamlanması gerekir. Devlet kurumlarında ve özel sektörde, çoğu işveren lise diploması talep eder. Dileyen kişiler, örgün eğitimden de akşam lisesine geçiş yapabilir. Bu şekilde hem çalışıp hem de okumak mümkün hale gelir. 

Akşam liselerini, açık öğretim lisesinden ayıran en önemli fark, yüz yüze eğitimdir. Açık Öğretim liseleri çevrim içi eğitim verir. Ancak akşam liselerinde örgün eğitim ve devam zorunluluğu bulunur. Bu şekilde öğrenciler, daha disiplinli bir şekilde eğitim alabilir. 

Akşam lisesi kayıt için gerekli belgeler şu şekilde sıralanabilir:

  • Öğrenim belgesinin asıl sureti
     
  • İki adet vesikalık fotoğraf
     
  • Nüfus cüzdan aslının örneği 
     
  • Askerlik çağında olan adaylar için, askerlikle ilişiği yoktur belgesi
     
  • 18 yaşını doldurmayan öğrenciler için veli izin belgesi
     

Örgün Eğitimden Akşam Liselerine Geçiş Nasıl Olur?
 

8 yıllık ilköğretim eğitimini tamamlayan öğrenciler, direk olarak lise eğitimine geçiş yapar.  Örgün eğitim veren liselere kayıt olunur. Bu aşamada dileyen öğrenciler açık öğretim liselerine de kayıt olabilir. 

Akşam liselerinde böyle bir durum söz konusu değildir. Ancak, iki yıl üst üste sınıfta kalan öğrenciler, akşam lisesine kayıt olabilir. Bir diğer kayıt sebebi ise hiç liseye gitmemiş kişiler içindir. 

18 yaşından gün almış tüm kişiler, sınıfta kalma şartı aranmadan akşam lisesine kayıt olabilir. Bu durumda, akşam lisesine geçiş aşamasında ekstra bir durum talep edilmez. 

İpucu: Özel Ders Alanı bünyesinde sınavlara hazırlık, akşam lisesi hizmeti veren kurumların listesine sınavlara hazırlık kursları linkten ulaşabilirsiniz. 

Etiketler

Yazar

Banu H.

Yazarlık Eğitimi, İçerik Üretimi Eğitimi, Türk Dili ve Edebiyatı Dersi, Okula Yardımcı Özel Ders, Eğitim Koçluğu,

Benzer Yazılar
Hangi Derse Nasıl Çalışmalıyız ?

Hangi Derse Nasıl Çalışmalıyız ?

Hangi derse nasıl çalışmalıyız? sorusunu sizler için eğitim uzmanına sorduk ve ders çalışmanın püf noktalarını sizler için hazırladık. Hangi derse nasıl çalışılır?

Tagul İle Etiket Bulutu Oluşturun

Tagul İle Etiket Bulutu Oluşturun

Tagul ile derslerinizde etiket bulutu oluşturun ve derslerinizi eğlenceli hale getirin

İlk Eğitimler ve Farkındalık

İlk Eğitimler ve Farkındalık

İlk eğitimler ve farkındalık, okul öncesi eğitime dair her şey!

Prezi Nedir? Nasıl Kullanılır?

Prezi Nedir? Nasıl Kullanılır?

Prezi, sıradan sunumlardan sıkılan, kaliteli, eğlenceli ve dikkat çekici sunumlar hazırlamak isteyenlerin uygulamasıdır.

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?