“Hiçbir şeye zamanım yok”, “Yapmam gereken bir ton iş var.”, “Bunalmış durumdayım”. Eğer bu cümleler bir yerden tanıdık geliyorsa, büyük ihtimalle zamanınızı planlamak konusunda sorunlar yaşıyorsunuz. Bu yazımda planlama konusunda birkaç ipucu vererek sizi bu sorunlardan kurtarmaya çalışacağım.
1.) Plan Taslağı Hazırlama
Yapılması gerekenleri küçük maddeler halinde yazın. Bunu yapmanız hem programın akışı içinde size ipucu verecektir hem de hangi maddeye ne kadar süre ayırmanız gerektiğiyle ilgili yol gösterici olacaktır.
2.) Yapmanız Gerekenleri Gruplandırın
Gün içerisinde birden fazla yapmanız gereken iş olabilir. Bu gibi zamanlarda birbiriyle bağlantılı işleri gruplandırmanız, farklı aktiviteler arasında geçiş yaparken harcadığınız zamandan ve enerjiden tasarruf etmenizde yardımcı olacaktır.
3.) Saatlerinizi Bölün
Güne yeni başladığımızda yapılması gereken birçok iş var gibi hissederiz ve kimi zaman nereden başlayacağımızı bilemeyiz. Böyle durumlarda çalışacağınız süreyi küçük aralıklara bölmek ve o aralıklarda kendinizi oyalamadan yapacağınız işe odaklanmak gününüzün geri kalanında daha planlı hareket edebilmenize olanak sağlar.
4.) Yenileme İçin Belirli Aralıklar Seçin
Bir işle uğraşırken sürekli dikkat halinde olmak, farkında olmasakta vücudumuz için çok yorucu olabilmektedir. Hem enerji toplamak hem de sıradaki işe daha motive başlamak için, belirlediğiniz zaman aralıklarında vereceğiniz küçük molalar daha etkili çalışmanızı sağlayacaktır.
5.) Yapılmayacaklar Listesi Hazırlayın
Yapılacaklar listesi yanında bir de yapılmayacaklar listesi hazırlayarak, istemediğiniz işlerle kendinizi meşgul etmekten kaçınmış olursunuz. Ayrıca yapılmayacaklar listesi sayesinde hoşunuza gitmeyen ve zararlı olduğunu düşündüğünüz alışkanlıkları da sınırlandıra bilir hatta tamamen kurtulabilirsiniz.
UYARI : GÜNE ERKEN BAŞLAMAK HER ZAMAN GÜNÜNÜZÜ PLANLI BİR ŞEKİLDE YAŞAMAK İÇİN YARDIMCINIZ OLACAKTIR.
Toparlayacak olursak;
Günlük plan oluşturmada işinize yaracak 5 madde;
- Plan Taslağı Hazırlama
- Yapmanız Gerekenleri Gruplandırın
- Saatlerinizi Bölün
- Yenileme İçin Belirli Aralıklar Seçin
- Yapılmayacaklar Listesi Hazırlayın
Görüşlerinizi Bizimle Paylaşın (0)