21. Yüzyıl Dil Eğitimi

Yazar: FIRAT H. | 22.02.2022 - 2 dakikalık okuma. Görüntülenme: 307
21. Yüzyıl Dil Eğitimi
D il eğitimi teknikleri de 21. yüzyıl itibariyle çeşitlendi ve şekillendiler. 21. Yüzyıl Dil Eğitimleri blogumuzda.

            21. Yüzyılda eğitimde teknolojinin ve jenerasyon değişiminin katkılarıyla yeni bir sayfa açıldı. Açılan bu sayfada her öğrencinin kişisel farklılıkları ve öğrenim şekilleriyle eğitim çeşitliliği arttı. 

            Öğrencilerin her biri birer bireydir. Bu geçmişte de böyleydi ancak günümüz teknolojisiyle öğrencilerle bire bir ilgilenebilmek daha kolay hale geldi. Öğrencilerin farklılıklarını IQ testleri belirlerken, günümüzde yerini Çoklu Zeka Kuramı'na bıraktı. Bu kuram doğrultusunda her bir öğrencinin dili öğrenebilme becerisi ve kullanabilme becerisindeki farklar belirlenmiş oldu. Örneğin; kimi öğrenciler flashcardlar ile görsel olarak kelimeleri öğrenirken, kimi öğrenciler ise duydukları kelimeleri edinebiliyorlar.

            Dil eğitimi teknikleri de 21. yüzyıl itibariyle çeşitlendi ve şekillendiler. 20. yüzyılın sonlarına kadar dil eğitimi tamamen gramer ve kelime odaklı ezbere dayalıydı. Ancak 20. yüzyılın sonlarına doğru teknolojinin gelişmesiyle İşitsel-Dilsel Yöntem, İletişimsel Dil Öğretimi ve Bütüncül Fiziksel Tepki Yaklaşımı gibi teknikler meydana gelmiştir. Bu teknikler doğrultusunda tamamen ezberi kuvvetli öğrencilerin öğrenebildiği mekaniksel bir işlemden, öğrencilerin ilgisini çeken bir yönteme dönüşmüştür. Örneğin; ezberi olmayan bir öğrenci gramer yapısını sadece duyduğu bir chunk "kalıp" üzerinden kavrayabilir.

            Jenerasyon ve tekniklerin yanı sıra eğitim materyalleri de teknolojiyle birlikte yeni bir boyuta geçmiştir. 20. yüzyılın sonlarına kadar kaynaklar kelime kartları ve gramer kalıpları halinde iken, 20. yüzyılın sonlarına doğru eğitimde işitsel, görsel ve interaktif materyaller dil eğitiminde kullanılmaya başlanmıştır. Realia (gerçek nesneler) kullanımıyla birlikte sınıf içinde öğrencilerin tekniklerle eğitimi desteklenmiştir. Bu sayede öğrencilerin ilgi ve dikkatlerini tek bir noktada hedef dile yönlendirme işlemi başarıya ulaşmıştır. Günümüzde yabancı dil eğitiminin bu denli önemli ve ayrıca çeşitli olmasının nedenleri de tam olarak bu değişimlerdir. Örneğin; öğrenciler sınıf içerisinde canlı görüntülü bağlantı ile hedef dile ait bir bireyle konuşabilirler. Yapılan bu diyalogla öğrenciler duygu ve düşüncelerini paylaşabilirler ve bu sayede hedef dile ait native (yerli) birinin aksan ve dil kullanımı becerisinden deneyim kazanabilirler.

            Özetleyecek olursak 21. Yüzyıl eğitim değişimleri öğrencilerin farklılıkları ve bireysel zeka türlerine yönelik değişimlere uğramıştır. Bu değişimlerin yanı sıra değişen teknik ve yöntemlerle eğitim güçlendirilmiştir. Sınıf içi veya dışı materyallerin zenginleştirilmesiyle dil öğrencilerinin konuyu edinme ve konuyu kullanabilme becerileri artmıştır. Son dönemlerde en çok ilginin olduğu yabancı diller; İngilizce, Almanca, Fransızca olarak görünmektedir. 

Etiketler

Yazar

FIRAT H.

Merhaba, ben Fırat Hüner. 30 yaşında bir eğitmenim.Yaklaşık 5 yıldır İngilizce özel ders tecrübem var. Özel ders vermemin yanı sıra, yaklaşık 5 yıldır tam zamanlı olarak bir dil...

Benzer Yazılar
Fransızca Öğrenme Süreci

Fransızca Öğrenme Süreci

Fransızca öğrenmek isteyenlere tavsiyeler. Günlük hayatta kullanmak için kendi kendinize fransızca öğrenmek istiyorsanız fransızca öğretmeninden önerileri inceleyebilirsiniz.

Sıfırdan Japonca Öğrenme Yöntemleri

Sıfırdan Japonca Öğrenme Yöntemleri

Sıfırdan japonca öğrenmek isteyenler buraya! Özel Ders Alanı olarak japonca öğrenme yöntemlerini ve tekniklerini sizler için hazırladık.

Yabancı Dilimizi Geliştirmenin 6 Püf Noktası

Yabancı Dilimizi Geliştirmenin 6 Püf Noktası

Yabancı dilinizi geliştirmek mi istiyorsunuz? İşte size yabancı dilinizi geliştirmenin püf noktaları

İspanyolca Öğrenme Yolları, İspanyolca Nasıl Öğrenilir?

İspanyolca Öğrenme Yolları, İspanyolca Nasıl Öğrenilir?

İspanyolca öğrenme yolları nelerdir? İspanyolca öğrenmek zor mu? İspanyolca öğrenmek istiyorum ne yapmalıyım diyorsanız tam sizlik bir makale hazırladık..

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?