Doğduğumuz andan itibaren her eylemimizle birlikte gelişen beynimiz bazı durumlarda fonksiyonel gelişimini durdurur ve bu durum zihinsel işlev yetersizliğiyle sonuçlanır. Kişinin doğum öncesi ya da sonrasında oluşan işlevsel fonksiyonlarındaki yetersizlik kalıtsal olabildiği gibi geçirilen bir kaza ya da hastalık sonucuyla da olabilir. Beyin fonksiyonlarının olağan düzeyin gerisinde bir işleve sahip olması, kişinin bireysel ve toplumsal hayattaki rolünü gerçekleştirmesinde engellere sebep olur. Bu yetersizlik hafif, orta, ağır ve çok ağır düzey olarak 4 gruba ayrılmaktadır.
Hafif düzeyde zihinsel yetersizlik özellikle eğitim-öğretim hayatının başındaki bireyde okuma-yazma kabiliyetinde eksiklik ya da gerilik olarak kendini gösterirken daha ileri seviyedeki yetersizlikler bireyde sosyal adaptasyonda güçlük, eğitimde ilerleyememe ve kavrama bozukluğu, ifade ve iletişim bozukluğu olarak devam eder. Hafif düzeyde zihinsel yetersizlik bireyin öğrenme becerilerinde gecikme durumu olarak gözlemlenirse dikkat çekici bir seviyede sayılmayabilir. Ama ileri seviyelerdeki yetersizlik, bireyin eğitim sürecinden daha da önce, kısa sürede fark edilir.
Fakat bu engeller aşılamayacak engeller değildir. Her bireyin ruhuna dokunabilecek eğitimciler mutlaka vardır. Zihinsel yetersizlik bireyin toplumdan dışlanmasının bir sebebi olamaz, önemli olan bireyin ihtiyaç duyduğu alanlardaki eksikliklerinin giderilmesi ve onun yetersizlik seviyesine göre alacağı destekle topluma kazandırılmasıdır. Bunu yapabilecek olan da öncelikle birey-eğitimci ilişkisidir. Zihinsel yetersizliği olan birey temelde ailesinden ve yakınlarından destek alır fakat bu çoğu durumda ve ileri seviyedeki kişiler için yeterli olmaz. Bu durumda kesinlikle alanında uzman eğitimcilerden yardım alınmalı ve bireyin önce kendi hayatına sonra toplumsal hayata adapte edilmesi sağlanılmalıdır.
Ailelere Tavsiyeler
Öncelikle çocuğunuzda fark edilen bu durumun yalnızca size has olmadığınızı kabullenmeniz gerekir. Yavaş veya hızlı, eksik ya da güçlükle öğrenen/uygulayan kişi yine sizin çocuğunuz. Karşı karşıya olduğunuz bu süreç elbette normal bir çocuğun gelişim sürecindeki kadar kolay olmayacağından ailenin daha da ilgili ve hassas olması gereken bir durumdur. Asla sabırsız olmayın, sürecin yavaşlığına ve tekrarına kendinizi hazırlayın. En önemlisi de kesinlikle yardım alın. Çoğu ebeveyn çocuğundaki bu durumu kabullenmez ve onu zorlu bir hayat sürecinin içerisine dahil etmeye çalışmaktadır. Fakat bilinçli ebeveynler konunun hassasiyetinin farkında olup pedagojik danışmaların ve uzman eğitimcilerin yardımlarını alarak çocuklarının hayatlarını kolaylaştırır. Bu hem aile hem de çocuk için daha sağlıklı ve huzurlu bir gelecek demektir.
Eğer siz de çocuğunuz ya da bir başka yakınınız için böyle bir desteğe ihtiyaç duyuyorsanız nasıl bir süreç izleyeceğinizi ücretsiz danışmanlığımız ile belirleyebilirsiniz. Özel Ders Alanı, bünyesinde bir çok eğitimci barındırmaktadır. Eğitimcilerimize yapılan yorumlar ve onların açıklamarını göz önünde bulundurarak ihtiyaç duyduğunuz eğitimciye kısa sürede ulaşabilirsiniz.
Eğitim vermek istiyorsanız, sitemize üye olarak bir profil oluşturabilir ve belirli kriterleri tamamladıktan sonra siz de birer eğitimci olabilirsiniz. Verdiğiniz eğitim tarzınızdan ve iş deneyimlerinizden detaylıca bahsetmeniz sizin için daha faydalı olacaktır.
Tuğçe öğretmenle 1 Yıldır tanışıyoruz oğlumda öğrenme güçlüğü şüphesi vardı daha önce de uzmanlara başvurduk ama Tuğçe hanım gibi olmadı bizi yönlendirdi oğlumu iyi analiz edip bize süreci aktardı. Ev ödevleriyle destekledik şu an oğlum okuma yazma öğrendi okulda başarısı gözle görünür bir şekilde arttı teşekkür ederiz
Öğretmen : Tuğçe Z.Hüseyin öğretmenimiz 4 yaşındaki otizmli oğlumla altı aydır çalışmaktadır. Hocamızdan çok memnun kaldık. Mesleğini büyük bir özveriyle gerçekleştirmektedir.
Öğretmen : Hüseyin G.Hüseyin öğretmen, Atipik otizm tanısı aldığım oğlumla çalışmaya başladıktan sonra 2 yılda raporun kalkmasını sağladı. Kendisine minnettarız, çok iyi bir öğretmen tavsiye ederim
Öğretmen : Hüseyin G.