Y KS tercihleri yaparken dikkat edilmesi gerekenleri, üniversiteye yerleşecek öğrencilerin mutlaka bilmesi gerekenleri uzman öğretmenimiz sizler için hazırladı..
Üniversite giriş sınavını geride bırakan bir çok kişi, artık yoğun bir sınav hazırlık sürecinden sonra en heyecanlı ve kritik dönem olan tercih dönemine doğru yaklaşıyor. Bu dönem, en az sınava hazırlanma süreci kadar dikkatli ele alınması gereken çok değerli ve hassas bir süreç.
Tercih döneminde doğru bir şekilde karar verip sağlıklı bir tercih yapabilmek için gerekli olanlardan en önemlilerini sıraladım.
1. Meslekleri doğru tanımak
Çok fazla seçim şansı olması bazen insanların kafasını karıştırıp meslekleri doğru tanımasına engel olabiliyor. Bunun için en doğru kaynak bu meslekleri yapan insanların bizzat kendisi olacaktır. Mümkünse seçmeyi düşündüğünüz bölüm ve meslekle ilgili çalışanlardan bilgi almaya ve gerekliliklerini doğru anlamaya çalışın. Belki sizin kendinize çok uygun gördüğünüz bir bölüm aslında hiç ilginizi çekmeyecek şartlara ve gerekliliklere sahip olabilir. Youtube da bunu araştırmak için güzel bir kaynak olabilir.
2. Üniversiteyi ve bölümün ders programlarını incelemek
Bölümden sonra en önemli faktör olan üniversite, hem ders içindeki akademik seviyesi hem de ders dışında sunduğu sosyal olanaklarla önemli bir seçim aşamasıdır. Özellikle okulun sosyal kulüplerinin aktifliğinin yüksek olması, geniş bir sosyal çevre sağlaması konusunda kritik bir öneme sahip. Bunun yanında, üniversitenin yurtdışındaki üniversitelerle Erasmus programı anlaşmaları bulunması da, bir dönem yurtdışında eğitim almak konusunda size önemli bir kapı açabilir. Bu sebeple seçeceğiniz üniversitenin web sayfasında bulunan ders programını, olanaklarını ve bunun yanında kulüplerini araştırmanız size nasıl bir ortama sahip olacağınız konusunda oldukça değerli bir ipucu sağlar.
3. Bölümün akademik kadrosunu incelemek
Üniversite ve bölümlerde en çok dikkat edilmesi gereken yönlerden birisi de kesinlikle akademik kadrosunun kalitesinin yüksek olmasıdır. Kaliteli bir eğitim kadrosu üniversite boyunca verimli bir eğitim hayatına sahip olmanızı sağlayacaktır. Bu konuda yapılması gereken tercih etmeyi düşündüğünüz üniversite ve bölümün web sayfasındaki akademik kadro kısmını incelemek, eğer yoksa da bu konuda muhakkak üniversiteyle iletişime geçip sorgulamak olmalıdır. Henüz akademik kadrosu belli olmadan bölüm açan üniversitelerden uzak durmak sizin için faydalı olacaktır.
4. Doğru bir tercih sırası hazırlamak
Seçim alanını puan skalasına uygun bir şekilde daralttıktan sonra, seçilen üniversite ve bölümleri doğru bir sıralamaya koymak gerekir. Çoğunlukla buna dikkat edilmeden yapılan tercihler "ölü tercih" denilen düşük puanlı bir bölümü yüksek puanlı bir bölümden daha yukarı yazmak gibi hatalara sebep olabilir. Öncelikle yüksek puanlı ve gelmeyeceğini düşündüğünüz bölümler de olsa bunları ilk sıralara yerleştirmek, sonrasında puanınıza daha uygun bölümleri sıralamak, en sonunda da puanınızın bir tık aşağısında kalan tercihleri yapmak doğru bir sıralama olacaktır.
Herkesin sağlıklı bir tercih dönemi geçirmesi dileğiyle!
den Başlayan Fiyatlar
Öğretmenler Genellikle 1 saat içinde yanıt verir.
118.612 Aktif Öğrenci - 75.108 Tamanlanan Ders
Yavuz Y.
*BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ' nden mezun bir eğitmenim.*İLKOKUL, ORTAOKUL, LİSE dahil olmak üzere her seviyeden ve yaştan arkadaşıma uzun yıllardır başta MATEMATİK ve İNGİLİZCE üzerin...
Başarılı bir üniversite hayatı için olmazsa olmaz bilgiler! ⏰📚 Kampüsteki yaşamdan kariyer planlamana kadar her şey bu yazıda.
YKS (TYT - AYT) sınavlarında soru dağılımlarını sizler için hazırladık. 2023 Yks soru dağılımı, hangi dersten ne kadar soru olduğu, Tyt ve Ayt sınavlarında konuları hemen incele!
Doğru tercih yapmanın önemi nelerdir. Doğru tercihlerin hayatımıza katkıları nelerdir.
Eğitim sistemimizde öğrenciler nelerde dikkat etmelidir. Özel ders neden gereklidir. İşte tüm açıklamaları.