Vizyon Sahibi Öğrenci Olmak

Yazar: Mehmet C. | 17.08.2022 - 3 dakikalık okuma. Görüntülenme: 371
Vizyon Sahibi Öğrenci Olmak
Ö ğrencilerin nasıl bir vizyonumuz olmalı, kendimizi gelişen dünya şartlarına nasıl adapte edebiliriz gibi konular üzerinde konuşmak istiyorum.

VİZYON SAHİBİ ÖĞRENCİ OLMAK

Sevgili Gençler merhabalar… Bu yazımızda nasıl bir vizyonumuz olmalı, kendimizi gelişen dünya şartlarına nasıl adapte edebiliriz gibi konular üzerinde konuşmak istiyorum. Malumunuz olduğu üzere teknolojinin hızla geliştiği, 2025 yılı itibariyle günlük 463 exabyte ( ki bu 212 milyon 765 bin 957 dvd ye eşdeğer) veri üretiminin beklendiği, her gün insan gücünün yerini makine ve robotların aldığı bir dünyaya doğru yol alıyoruz.

Bu hızla gelişen bir dünyada kendini güncel tutmak, Almanlar’ın “ Zeitgest” dedikleri zamanın ruhunu iyi okuyabilmek ve kişisel gelişimini bu mantıkla inşa edebilmek çok önemli… Bunun için kendimce oluşturduğum bir listeyi sizlerle paylaşmak istiyorum:

  1. Meraklı olun ve yeni şeyler öğrenmekten zevk alın. 
     
  2. Farklı disiplinlerden (multidisipliner) okumalar yapın, bu size yeni bakış açıları ve bir vizyon kazandıracaktır. Merhum Sakıp Sabancı’ nın ifadesiyie “ Bir şeyden her şeyi, her şeyden bir şeyi” bilin. Buna günümüzde T tipi insan deniyor.
     
  3. Necip Fazıl “ Tomurcuk derdinde olmayan ağaç odundur.” der. Daima tomurcuk derdinde olun. Yani İngilizler’in “skill set” dedikleri, beceri setinizi daima genişletin, kendinize sürekli bir değer katmaya çalışın.
     
  4. Yabancı dilinizi mutlaka geliştirin. Bu size hem iş dünyasına atıldığınızda, hem kişisel gelişiminiz için yabancı kaynakları taramanızda, hem de akademik kariyer yapmak istediğinizde çok büyük kolaylık sağlayacak. İngilizce özel ders sayfamızdan İngilizce dersi alabileceğiniz öğretmen araştırması yapabilirsiniz. 
     
  5. Kendinize kısa, orta ve uzun vadeli hedefler belirleyin ve bu konuda bu hedeflere ulaşmak için alt basamaklar belirleyin.
     
  6. Üniversite okuyorsanız sadece okul dersleriyle yetinmeyin. Okuduğunuz alanla ilgili ekstra okumalar yapın ve sertifikalar alın. Sektörünüzdeki gelişmeleri yakından takip edin.
     
  7. Kendinize bir Linkedin profili edinin ve ilgili olduğunuz alanın duayenleriyle, sektör çalışanlarıyla bağlantılar kurun. Bu hem mezun olduğunuzda iş bulmanızda size yardımcı olacak, hem de sektörü yakından takip etmenizi sağlayacaktır.
     
  8. En az iki sağlam firmada hakkını vererek staj yapın. Bu size sektörü içinden tanımanızı sağlayacak ve tecrübe kazandıracaktır.
     
  9. Üniversite hocalarınızdan sektörle ilgili tavsiyeler alın ve çalışkanlığınızla hocalarınızın size referans olmasını sağlayın.
     
  10. Mümkünse Erasmus gibi yurtdışı öğrenci değişim programlarından faydalanarak, yurtdışına çıkın. Bu sayede hem dış dünyayı tanımış olacak, hem dilinizi geliştirme fırsatı elde etmiş olacaksınız. Ama sonunda tekrar bize emanet edilen ülkemize dönün, çünkü Rasim Özdenören’in ifadesiyle “ Hem bu deveyi güdecek, hem bu diyarda kalacağız.” ?
     
  11. Üniversitede ve dahi lisede öğrenci kulüplerine katılın ve buralarda aktif görevler alın. Bu sayede diğer insanlarla olumlu ilişkiler kurma, müzakere, liderlik, beraber çalışabilme gibi günümüz iş dünyasında çok önemsenen özellikler kazanmış olacaksınız.
     
  12. Daima bir B planınız olsun. Çünkü günümüz teknolojisinde meslekler de hızla eskiyor ve daha da hızla eskiyecek. Mümkünse yan dal yapmaya çalışın. Artık ebeveynlerimiz gibi bir meslekten emekli olunabilecek bir dünya olmadığının farkında olmalıyız.    

Öneri: Çanakkale özel ders sayfamızdan konumunuza en yakın öğretmen araştırması yapabilirsiniz.  

Evet Sevgili Gençler, maddeler halinde vizyon sahibi olmakla ilgili düşüncelerimi paylaşmaya çalıştım. Her gününüzün, dünden daha iyi olduğu; umut dolu, aydınlık ve huzurlu bir geleceğe sahip olmanız temennisiyle… Esen kalın…                                                                  

Etiketler

Yazar

Mehmet C.

22 Yıllık Fizik ve Fen Bilgisi Öğretmeniyim. 4.Sınıf Öğrencilerinden, Mezun grup öğrencilerine kadar çok geniş bir skalada öğretmenlik tecrübem vardır. Halen aktif olarak ders v...

Benzer Yazılar
Tagul İle Etiket Bulutu Oluşturun

Tagul İle Etiket Bulutu Oluşturun

Tagul ile derslerinizde etiket bulutu oluşturun ve derslerinizi eğlenceli hale getirin

Prezi Nedir? Nasıl Kullanılır?

Prezi Nedir? Nasıl Kullanılır?

Prezi, sıradan sunumlardan sıkılan, kaliteli, eğlenceli ve dikkat çekici sunumlar hazırlamak isteyenlerin uygulamasıdır.

Eğitimde Teknolojinin Önemi

Eğitimde Teknolojinin Önemi

Eğitimde teknoloji giderek artmaya başladı. Öğrenci ve öğretmenler teknolojinin fazlasıyla farkındalar. O yüzden "Kodlama" fazlasıyla gerekli bir hal aldı.

Eğitim'de GeoGebra Kullanımı

Eğitim'de GeoGebra Kullanımı

Geogebra nedir, nasıl kullanılır. Eğitimde geogebra kullanarak neler yapılabilir.

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?