Üniversite Tercihi Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli? Neler Yapılmalı? Neler Yapılmamalı?

Yazar: Alinaz A. | 20.07.2023 - 6 dakikalık okuma. Görüntülenme: 711
Üniversite Tercihi Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli? Neler Yapılmalı? Neler Yapılmamalı?
Ü niversite tercihi yaparken nelere dikkat edilmeli? Bu yıl üniversite tercihi yapacak öğrencilerimiz için uzman öğretmenimiz kaleme aldı.

Merhaba sevgili gençler ve değerli veliler

Üniversite seçimi kişinin hayatındaki en önemli seçimlerden biridir. Tercih döneminde çok şey duyacak, izleyecek ve göreceksiniz. Bu durumu olgunlukta karşılamanızı ve kendiniz için en iyi tercihi bulmanız gerekiyor.

Tercih söz konusu olduğuna göre seçeneklerin varlığından söz etmek gerekir. Türk Dil Kurumuna göre tercih; “Bir şeyi öbürüne göre daha iyi, üstün veya önemli saymak, yeğlemek” olarak tanımlanıyor. Tek doğrunun olmadığı Kişiye göre daha iyinin öne çıkarılması gereken bir konudur. Bulunması gereken ise kapsamlı bir araştırmadan sonra “Sizin için en iyi seçimin ne olduğudur?” dur.


 

Şimdi hep birlikte bunlara başlıklar halinde göz atalım.

Üniversite Tercihi Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?
 

  1. Kendinizi Tanıyın
     

Hayaliniz nedir?

Başrolünüzü oynadığınız hayatınızda, yapmak istediğiniz mesleği ne olarak hayal ediyorsunuz? Hayalleriniz gerçekleştirmek fırsatını yakalamış olabilirsiniz. Belki de bir süre ertelemek daha iyi olabilir. Peki bu kararı nasıl vereceğiz? Kendinizi daha iyi tanıyarak bu kararı vermeniz mümkün.

Yetenekleriniz Nedir?

            Hayalini kurduğunuz meslek alanında hangi yeteneklere ihtiyaç var? Siz bu yeteneklerden hangilerine sahipsiniz veya edinebilirsiniz. Ülkemizde pek çok genç “Sporcu ya da Sanatçı” olmak ister ancak ne kadarı bunu yapabilecek yeteneğe sahip?

İmkanlarınız Nedir?

            İmkân derken bu meslek alanına göre değişebilmektedir. Fiziki yeterlilik, ruhsal hazırbulunuşluk, coğrafi yakınlık, ekonomik imkânın olması vb. Örneğin pilot olmak üzerine bir hayalliniz olabilir. Bunun için gerekli sağlık koşulları taşıyor musunuz?

  1. Olmak istediğiniz bölümü(mesleği) tanıyın

Araştırma ile işe başlayın

            Mesleği belirlerken ilk olarak iş bulma ve maaş başlıkları öne çıkıyor. Şüphesiz bunlar önemli konular ancak bu koşullar bile çok hızlı değişebilmektedir. Bütün unsurları göz önünde bulunduracak şekilde araştırma yapın. Çevrenizde bu mesleği yapan deneyimli tanıdıklarınız varsa mesleğin artı ve eksi yönlerini öğrenmek lehinize olacaktır.

Gitmeyecekseniz Yazmayın

Sadece kazanmış olmak için tercih yapmayın. Hem başkasının yerini işgal etmiş olursunuz hem de bir sonraki yıl puanınız kesilir.

Puanınız (Yüzdelik diliminiz) uygun mu?

            Bu yıl hepimizi üzen deprem felaketi nedeniyle farklı bir kontenjan sistemi oluşturuldu. Siz bu kontenjan sisteminde hangi gruptasınız? Öncelikle bunu tespit ederek başlayın.

Araştırmanıza ve isteğinize göre yüzdelik diliminizin(veya sıralamanızın) bir miktar üzerinden olabilir. Bu miktar her sıralama için farklılık gösterebilir. Örneğin sıralamanız 80 bin ise tercihe 50 bin sıralamasından başlayarak tercih listesi oluşturabilirsiniz.

Kontenjanlar

Üst başlıkta da belirttiğimiz gibi deprem felaketi nedeniyle oluşturulacak kontenjanları kılavuzdan kontrol edin. Zaman zaman açılan ek kontenjanlar veya sınırlamalar yüzdelik dilimleri ciddi şekilde etkileyebilmektedir. Yeni açılan bölümlerin kontenjanları sıralamaları etkileyebilmektedir. Örneğin birkaç yıl önce Boğaziçi Hukuk F. Açılmasıyla Ankara ve İstanbul Hukuk fakültelerinin sıralamalarında bir miktar düşüş oldu.

Mesleğin İş İmkanları nasıldır?

İş imkanlarını araştırırken kamu-özel ayrımını göz önünde bulundurun. Startuplar, teşvik ve hibe imkanları önemli tercih nedenleri olarak sayılabilir. Mezunlarının istihdam oranları. Yurtdışı çalışma imkanları. Uzaktan(remote) çalışma imkanları öne çıkan başlıklardır.

  1. Tercih edeceğiniz üniversiteyi tanıyın
     

Üniversitenin Akademik yeri nasıldır? Akademik Kadrosu nasıldır?

Akademik olarak yerini yerli ve uluslararası değerlendirme ölçütlerinden araştırabilirsiniz. Akademik kadroları yokatlas.gov.tr den karşılaştırabilirsiniz.

Devlet mi? Vakıf mı? Normal Öğretim mi? İkinci öğretim mi?

Önemli bir araştırma konusudur. Her üniversitenin farklı uygulamaları vardır. İkinci öğretim olmasına karşın gündüz sınav yapan üniversiteler vardır ve çalışarak okuyan gençlerimizi zorlamaktadır.

Yan dal, Çift ana dal programları nedir?

            Her üniversitenin bu konuya yaklaşımı ve esnekliği farklıdır. ÇAP(Çift ana dal) yaparak 2 diploma ile mezun olabilirsiniz. Yan dal ile ilgi alanınıza göre kendinizi geliştirebilirsiniz.

ERASMUS vb. öğrenci programları geçmişi?

ERASMUS(Avrupa öğrenci değişim programı) ve FARABi programları ile farklı üniversiteleri deneyimleyip tecrübe edinebilirsiniz.

Yurt ve Burs imkanları

Son yıllarda barınma bir problem olarak karşımıza çıkıyor. Bazı üniversite, belediye ve yerel derneklerin yurt ve burs imkanları vardır. Bunları mutlaka araştırın ve değerlendirin.

Öğrenci kulüp, konser vb. sosyal etkinlikler

Kendiniz geliştirmeniz ve sosyalleşmeniz için bu imkanlar önemlidir. Bazı üniversiteler ciddi bütçelerle destekler vermektedir.

  1. Üniversite okumayı düşündüğünüz şehri tanıyın

Şehrin sosyoekonomik yapısı

Üniversitenin bulunduğu şehre uyum sağlayamadığı için öğrenimini yarıda bırakan ya da çok zor yıllar geçiren öğrenciler olmaktadır. İnsani ve kültürel özelliklerini araştırın. Daha önce okuyanların tecrübelerinden faydalanın.

Şehrin doğası ve iklimi Burada kazanalım da ne olursa olsun mantığından uzak durmak gerekmektedir. Türkiye’nin en sıcak bölgelerinden en soğuk bölgelerine tercih yapan öğrencilerimiz zorlanmakta ve başarıları etkilenmektedir.


 

Yaşadığınız şehir ile okuduğunuz şehir arasındaki ulaşım imkanları

Aile özlem, final ile bütünleme arasındaki not açıklanma dönemi gibi durumlarda kolay ulaşım şart olmasa bile bir avantajdır. Uçak ve hızlı tren mevcut ise bunun bir artı oluşturduğunu unutmayalım.

  1. Yurtdışı Yüksek Öğretim imkanları nelerdir?

Yazımızın buraya kadar olan kısmında bahsettiğimiz başlıklar aynen mevcut iken ek başlıklar mevcuttur. Bunlar;

  • Seçeceğiniz ülkenin eğitim sistemi
  • Ülkenin dili ile eğitim dilinin aynı olup olmadığı
  • Diploma eşdeğerliği (Çok önemli)
  • Öğrenci Toplulukları

Üniversite tercihi ve meslek seçimi önemli ve ayrıntılı bir konu olduğu gerçektir. Bu hususta 15 yıllık öğretmenlik ve 30 yıllık öğrencilik tecrübelerimden edindiklerimi paylaşmak istedim. Bu süreçte uzman desteği almayı unutmayın. Düzeltme ve sorularınız için bana ulaşabilirsiniz.

Bu süreçte doğru bilgileri derleyip en iyiyi seçmeniz dileğiyle… Başarılar diliyorum.                                                   

Etiketler

Yazar

Alinaz A.

15 yıllık matematik öğretmeni ve Eğitim koçuyum. Yıllar içerisinde orta okuldan liseye oradan üniversiteye kadar pek çok öğrencim oldu. Öğrencilerimin hayat yolculuklarında...

Benzer Yazılar
Üniversite Okuyan Her Öğrencinin Bilmesi Gereken Konular

Üniversite Okuyan Her Öğrencinin Bilmesi Gereken Konular

Başarılı bir üniversite hayatı için olmazsa olmaz bilgiler! ⏰📚 Kampüsteki yaşamdan kariyer planlamana kadar her şey bu yazıda.

Diş Hekimliği Taban Puanları - Diş Hekimliği Sıralaması

Diş Hekimliği Taban Puanları - Diş Hekimliği Sıralaması

2022 Diş hekimliği taban puanları ve sıralamaları açıklandı. En güncel diş hekimliği puanları ve sıralamalarını blogumuzda.

Uzun Bir Aradan Sonra 2018 Yks de Nasıl Sayısal da İlk 10k İçinde Kaldım?

Uzun Bir Aradan Sonra 2018 Yks de Nasıl Sayısal da İlk 10k İçinde Kaldım?

Galatasaray üniversitesi mezunu, aynı zamanda tıp fakültesi öğrencisinden sınavlarda başarılı olma taktikleri

Sınav ve Ders Kaygısı Yüzünden Özgüven Kaybı

Sınav ve Ders Kaygısı Yüzünden Özgüven Kaybı

Türkiye'de özellikle son yıllarda sürekli değişmekte olan eğitim sistemi elbette ki en büyük olumsuzluğu öğrenciler üzerinde gösteriyor.

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?