Üniversite Sınavında Derece Yapmak İçin Nasıl Çalışmalıyım?

Yazar: Harun K. | 04.08.2022 - 2 dakikalık okuma. Görüntülenme: 818
Üniversite Sınavında Derece Yapmak İçin Nasıl Çalışmalıyım?
Ü niversite sınavında derece yapmak için nasıl ders çalışmalıyım? sorusuna bir cevap arıyorsanız tam sizlik bir yazı..

Her şeyde bir disiplin olması gerektiği gibi çalışmanın da bir disiplini olmalı. Çalışmaya

başlamadan önce mutlaka nasıl çalışılması  gerektiğini öğrenmeliyiz. Hatta etkili bir öğretmenin vasıflarına baktığınızda görürsünüz ki ilk öğreteceği şey çalışmanın nasıl olması gerektiğidir. 

Montaine'nin dediği gibi, "Rotasız bir gemiye hiçbir rüzgar fayda etmez." O zaman ilk olarak rotamızı yani hedefimizi belirleyelim.

Çalışmaya başlamanın ilk belki de en önemli aşaması hedef  belirlemektir.

Öncelikle hedef kelimesinin sözlük anlamına bir bakalım:

Türk Dil Kurumu sözlüğüne' göre, hedef kelimesinin anlamı şu şekildedir:

- Nişan alınacak yer, nişangâh
- Yapılması tasarlanan iş, amaç
- Varılacak yer, ulaşılacak son nokta

Hedef belirledikten sonra tüm gücümüzle hedefe mi koşacağız? Koşacağız ama gücümüzü de sistematik ve rantabl kullanacağız. Boş yere kendimizi zihnen ve bedenen yormayacağız. 

Üniversite sınavında derece yapanlarla yapılan röportajlara bakın, hiçbiri; ben sabah akşam ders çalıştım dememiştir. 

Hedef belirlemenin bazı aşamaları vardır:

1. Öncelikle kesin ve net bir hedef olmalı. Yani puanıma göre bir bölüm seçerim etkili bir hedef değildir. Örneğin Tıp Fakültesine gitmek istiyorum ve bunun için çalışacağım, bir hedeftir.
 

2. Hedefiniz nicel olmalı . Günlük, haftalık ve aylık çözülecek soru sayısı belirlemeliyiz. Çözdüğümüz bu soruların kaçı doğru kaçı yanlış olduğunu tespit edip dönüt almalıyız.    Örneğin konuyla ilgili 1000 soru çözeceğim demek ölçülebilir bir hedeftir.
 

3. Hedefinizmantıklı olmalı. Bu yüzden hayalperest değil gerçekçi olmalıyız. Hazırbulunuşluk düzeyiniz, altyapınız, çalışma planınıza uymanız ve gayretiniz bu aşamada önemlidir. 
 

4. Çalışmalarınız ve yaptığınız plan amaca uygun olmalıdır. Amaç dışı her çalışma hamallıktır. Bu konu zevkliymiş biraz daha soru çözeyim demek ya da bildiğiniz bir konu hakkında gereksiz yere soru çözmek bizi sistematik bir çalışmadan ve amacımızdan uzaklaştırır.

5. Amacınıza ulaşmak için kabul edilebilirbir zaman dilimi belirleyin. Uzun ve zor bir konu için, gece gündüz çalışır ve ben bunu bir haftada hallederim demek makul bir zamanlama      değildir. Sizi gereksiz yere yorar ve halledemediğiniz zaman ümitsizliğe götürebilir. Dolaysıyla ne kadar zaman ayırmanız gerekiyorsa o kadar vakit ayırın. Nasıl ders çalışılır? başlıklı makalemizi incelemenizi tavsiye ederiz. Ayrıca Ankara özel ders öğretmen arayışınız varsa linkten en iyi öğretmenleri inceleyebilirsiniz. 

Son olarak Cihan Akyol'un da dediği gibi: "Çoğu insan, gücü olmadığı için değil, hedefi olmadığı için yol alamaz."

Başarılar…

Yazar

Harun K.

1997 yılından bu yana farklı dershane ve okullarda çalışmakla birlikte özel ders verdim.Çalışmalarımı            ankara.ozelders     &nbs...

Benzer Yazılar
Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?