Türkçe Yeterlilik Sınavı (TYS) Nedir? Kimler Girebilir?

Yazar: Beyza Ö. | 13.09.2023 - 6 dakikalık okuma. Görüntülenme: 985
Türkçe Yeterlilik Sınavı (TYS) Nedir? Kimler Girebilir?
T ürkçe yeterlilik sınavı nedir? Kimler girebilir? TYS belgesi ne işe yarar? TYS konuları nelerdir? Uzman Türkçe öğretmenimiz sizler için kaleme aldı.

Nasıl İngilizce konuşulan bir ülkede eğitim görmek veya yaşamak için bu dile dair yeterlilik isteniyorsa Türkçe de aynıdır. Yabancı biri ülkemizde bir eğitim kurumunda yüksek öğrenimini yapmak, burada yaşama izni almak veya bir kariyer yapmak isterse Türkçeyi iyi kullanması gerekir. Bunun yanında benim bu sınava girmemdeki neden farklı idi. Bir T.C. vatandaşı olarak Türkçe yeterlilik sınavı benim için yurtdışında bir kariyer demekti. Yerleştiğim Rusya’da ticari anlamda Rusça- Türkçe ve Türkçe-Rusça çeviriler yapılması gereken bir konumdayım. Dolayısıyla dilim konusundaki yeterliliği kanıtlamam gerekiyordu. İşte benim TYS hazırlanma serüvenim bu şekilde başladı. Yabancılar için Türkçe kursu veren öğretmenlerimizi linkten inceleyip ders talebinde bulunabilirsiniz.

Bu yazımda TYS sınavının ne olduğu, hazırlık aşamaları, kimlere ne faydalar sağlayacağı gibi detaylara yer vereceğim. Sınava hazırlık sürecindeki tecrübelerime yer vererek birkaç hedefim var. Birincisi ülkemizde eğitim almak isteyen öğrenci arkadaşlarıma kaynak oluşturmak. İkincisi ise benim gibi yurtdışında kariyer planları olanlara bir iş fikri vermek. Öyleyse şimdi yazıma TYS sınavının ne olduğunu tanımlayarak başlıyorum.

Türkçe Yeterlilik Sınavı TYS Nedir?
 

“TÖMER” olarak da adlandırılan Türkçe yeterlilik sınavı kısaca TYS olarak anılmaktadır. TYS ülkemizde yüksek öğrenim görmek isteyen veya burada çalışmak isteyen yabancıların sahip olması gereken bir sertifikadır. Bunun yanında şayet T.C. vatandaşı iseniz ve yurtdışında Türkçe eğitimi vermek istiyorsanız da bu dil yeterlilik sertifikasına sahip olmanız gerekir. Ayrıca yine yurtdışında Türkçe tercümanlık ve çeviri yapacak kişilerin de Türkçeye dair yeterliliklerini kanıtlaması gerekmektedir.  

Türkçe yeterlilik sınavı aynı TOEFL veye IELTS gibi bir dil yeterlilik sınavıdır. Ancak bu sınav Türkçe dilinin yeterliliğini ölçmek amacıyla düzenlenmektedir. Ülkemizde yükseköğrenim gören öğrencilerde aranan bir kriterdir. Bunun yanında dilimizin dünya çapında tanınması adına büyük bir hamledir. Çünkü dilimizin bilinirliğini artırmakta, daha fazla kişi tarafından kullanılması adına bir nevi reklamını yapmaktadır. Böylelikle ülkemizin prestijini daha yukarılara taşımaya yardımcı olmaktadır. 

TYS Belgesi Ne İşe Yarar? 
 

Türkçe dilini kullanma yeteneğini dünya çapında kabul edilir kılan Türkçe yeterlilik sınavı Yunus Emre Enstitüsü tarafından yapılmaktadır. Son yıllarda daha fazla kişi tarafından ilgi gösterilen bu sınav ülkemizde bir gelecek planları olanlar için yeni kapılar açar. İlk defa 19 Ekim 2012 yılında yapılmaya başlanmasının ardında gün geçtikçe daha fazla kurum ve ülke tarafından kabul edilmeye başlanmıştır. 

TYS, şayet benim gibi yurtdışında yaşıyorsanız ve Türkçe dilinin avantajlarını kullanmak istiyorsanız size de yeni iş imkanları sunabilir bir sertifikadır. Özellikle ülkemizde eğitim görmek veya çalışmak isteyenlerin girdiği bir dil yeterlilik sınavı olmasıyla bilinmektedir. Ancak Türkçe konusundaki durumunuzu resmiyete dökmek içinde bu sınava katılanların sayısı gün geçtikçe artmaktadır. 

TYS’nin Konuları Nelerdir? 
 

Türkçe yeterlilik sınavı dilimiz konusunda uzman bir ekip tarafından hazırlamaktadır. Yunus Emre Enstitüsü Sınav Merkezi uzmanları tarafından hazırlanan sınav konuları 4 bölümden oluşmaktadır. Bunlar konuşma, yazma, dinleme ve okuma şeklindedir. Bağımsız ölçme ve değerlendirme uzmanları, hazırlanan içerikleri birçok farklı açıdan incelemekte ve sorular oluşturmaktadır. Mesela dinleme içerikleri profesyonel sanatçılar tarafından seslendirilmekte ve gelişmiş stüdyolarda kayda alınmaktadır. 

Üç oturumda gerçekleştirilen sınavlarda toplam 80-100 soru arası sorulmaktadır. Toplamda 210 dakika süren sınav sonucunda ise her bölümden alınan cevaplar toplanmaktadır. Alınan ortalama sonucu bir puan belirlenmektedir. Senede 3 defa yapılan bu sınavların tarihi ise yıllara göre değişebilmektedir. Yunus Emre Enstitüsü tarafından yeni yıl sınavlara dair güncel bilgilendirme yapılmaktadır. Eğer siz de benim gibi Türkçe yetkinliğini resmi olarak kanıtlamak istiyorsanız sınav takvimini takip edebilir size uygun olan tarih için müracaat edebilirsiniz.  Türkçe özel ders sayfamızdan en iyi öğretmen araştırması yapabilirsiniz.

TYS’ye Nasıl Hazırlanmalı?
 

Ülkemizin global anlamda daha fazla tanınması Türkçemize olan ilgiyi de artırdı. Rusya-Türkiye arasında özellikle tekstil alanındaki sıkı ticaret herkes tarafından bilinir. Uluslararası ticaret yapan bir firmada çalışmak için o iki ülkenin dilini bilmeniz de size yeni iş ve kariyer imkânı yaratmaktadır. Türkiye’de doğup büyümüş biri olarak anadilimin bana yeni kapılar açması da açıkçası beni çok heyecanlandırdı. Çünkü dilimiz bu sayede İngilizce gibi evrensel bir dil olma yolunda ilerlemektedir. 

Dilimi her ne kadar iyi kullansam da bunu resmi olarak ispatlamam gerekiyordu. İşte bunu Türkçe yeterlilik sınavı ile ispatlarsınız. Yalnız şunu bilmenizi isterim. Her ne kadar Türkçeyi iyi kullandığınızı düşünseniz de iş sınava geldiğinde doğru kullanmadığınız çok noktalar olduğunu fark ediyorsunuz. İşte bu etapta doğru bildiğiniz yanlışları düzeltmeniz ve gereken detayları sıfırdan öğrenmeniz gerekir. Ben de bu eksiklerimi internette kursları araştırma yaparak tamamlamak istedim. Bu etapta Türkiye’de Türkçe öğretmenliği yapan bir arkadaşımın tavsiyesi ile ozeldersalani.com platformu ile tanıştım. 

8300’e yakın Türkçe öğretmeni ile hizmet veren bu online kurs sayesinde doğru konuştuğumu sandığım anadilim hakkında birçok yanlışı düzelttim. Dört bölüme dair kaynaklar ile eksikleri tamamladım. Sürekli güncellenen test soruları ile sürekli pratik yaptım. Tabi ki bu etapta Türkçe sürdürdüğüm diyaloglarımı da bu öğrendiğim prensiplere göre yapmaya gayret gösterdim. Tecrübeli eğitmenleri ile ozeldersalani.com benim bu sınava en iyi şekilde hazırlanmama yardım etti. Bunun yanında istediğim hocadan ders alma imkânı sunan sistemi ile dersleri daha keyifli kıldı. Tabi bu da başarı oranı artırdı. 

Şunu belirtmeliyim ki siz de Türkçe benim anadilim kursa gerek olmadan bu sınavı geçerim diyorsanız yanılırsınız. Bunu deneyimleyen biri olarak ben ilk deneme sınavından aldığım sonuca çok şaşırdım. Çünkü Türkçe iyi konuşuyorum ve kesinlikle geçerim diyordum. Oysa T.C. vatandaşı olan biri olarak dilimi doğru kullanmıyormuşum. Bana bu gerçeği ancak profesyonel bir dil eğitmeni gösterebilirdi. Nitekim de öyle oldu. Eğer siz de Türkçe yeterlilik sınavı ile dil yeterliliğinizi resmi olarak kanıtlamak istiyorsanız uzman bir eğitmenden yardım almalısınız. Bunu da en pratik ve ekonomik şekilde online olarak yapabilirsiniz. 

Etiketler

Yazar

Beyza Ö.

 Merhaba sevgili öğrenciler ve velilerim! Ben Beyza Önal, Kocaeli Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı ile Türkçe Öğretmenliği bölümlerinden mezunum. Öğrenciyken başlad...

Benzer Yazılar
Yazım Kuralları Konusunda Çıkan Sorular ve Cümlelerin İncelenmesi

Yazım Kuralları Konusunda Çıkan Sorular ve Cümlelerin İncelenmesi

Yazım kuralları konusunda son 20 yılda çıkan sorular ve cümlelerin incelenmesi sizler için hazırladık. Yazım soruları hakkında tüm detaylar burada.

Ünlü Harfler ve Özellikleri Konu Anlatım Örnek Sorular

Ünlü Harfler ve Özellikleri Konu Anlatım Örnek Sorular

Ünlü harfler nelerdir ve kaç tanedir? Ünlü harfler ve özellikleri nelerdir? Testler, sorular, örnek konu anlatımı için hemen tıkla

2024 LGS Türkçe Konuları ve LGS Türkçe Soru Dağılımı

2024 LGS Türkçe Konuları ve LGS Türkçe Soru Dağılımı

2024 LGS Türkçe konuları ve LGS Türkçe soru dağılımlarının en güncel listesi burada! Bu yazımıza sayesinde LGS türkçe konularında başarılı sonuçlar alacaksınız.

Türkçe En Önemli Derstir

Türkçe En Önemli Derstir

Türkçe özel dersin önemi, türkçe den ders almak isteyen öğrenciler nelere dikkat etmelidir.

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?