Sınav Hazırlığında Velilerin Rolü

Yazar: HÜSEYİN E. | 01.11.2021 - 2 dakikalık okuma. Görüntülenme: 286
Sınav Hazırlığında Velilerin Rolü
S ınav hazırlık sürecinde akademik başarıyı sağlayan en büyük desteklerden biri velilerin öğrencilere sunduğu psikolojik destektir.

Değerli velilerimiz, 

Sınav hazırlık sürecinde akademik başarıyı sağlayan en büyük desteklerden biri velilerin öğrencilere sunduğu psikolojik destektir. Psikolojik destek, öğrenci motivasyonu arttırılması, kaygı ve stresle baş etmesini sağlamakla beraber hedef belirlemesinde yol gösterici olmayı içerir. Z kuşağında gözlemlediğimiz en büyük eksiklerden biri bu kümenin hedefleri konusunda kararlı olmamaları veya belirledikleri hedeflerde istikrar gösteremeyip sıklıkla yeni hedefler belirlemeleridir.

  • Hedefini belirleyemeyen öğrenci grubunda;

Eğitim düzeyi yüksek veli grubunda yer alıyorsanız öğrencinizin sınırlarını göz önüne alarak ne öğrencinin düzeyini aşacak bir hedef verip öğrenciyi kaygı stres yetersizlik gibi olumsuz duygulara maruz bırakmalısınız ne de öğrencinizin düzeyinin altında bir hedef verip öğrencinizin kendini konfor alanına sıkıştırıp negatif gelişme eğrisine maruz kalmasına izin vermelisiniz. Öğrencinizin düzeyi hakkında en iyi fikir sahibi olacağınız veri öğrencinize düzenli yaptıracağınız denemelerden alınmalıdır. Eğitim düzeyi düşük veli grubunda yer alıyorsanız öğrencinizin başarısını profesyonel çerçevede değerlendirecek uzmanlar ile görüşüp size bu konuda analize dayalı bilgi sağlamasını talep etmelisiniz.

  • Hedefi konusunda istikrar gösteremeyen öğrenci grubunda

Hedefini sıklıkla değiştiren öğrenci grubumuzda yapılacak ilk değerlendirme gözlemdir. Değişimin nedenlerini, zamanlarını, anlık psikolojik etkenleri, dönemsel psikolojik etkenlerini, cinsiyeti, gelişimsel ve yönelimsel cinsiyet bozukluğu varlığı olup olmadığı, antidepresan vb psikolojik davranış bozukluğu ilaçları kullanıp kullanmadığı, sırları gibi öğrenciyi ilgilendiren hususları veli çerçevesinde ciddiyetle takip etmelisiniz. Altta yatan sebepleri veri haline getirip gerekirse bir uzmandan destek almalısınız. Özellikle Z kuşağındaki bireylerin hedefini belirleme ve belirlediği hedefe yönelik yeterli istikrar gösteremediğini göz önüne almalı süreci sabırla ve yüksek ilgiyle takip etmelisiniz. 

Öğrencilerimizin gelecek hayatlarını kuracağı hedeflerini belirlemeleri başarılı bir geleceğe sahip olma temeli olduğunu unutmamalıyız. Dönemsel veya anlık çelişkilerin, stres etkeninin, psikolojik bunalımın, motivasyon kaybının öğrencinin tüm hayatını değiştirebileceğini, bu değişimin ise çok basit uygulamalar ile aşılıp başarılı bir geleceğin kesinleştirilebileceği bilinmelidir. Uygulayacağınız metodların bir uzman denetiminde olması gerekirse psikolog gözlemi içermesi gerektiğini unutmayınız çünkü uygulamanızın öğrenciye katkı sağlayacağını düşünürken zarar verebilirsiniz. Tıp biliminin ''Primum non nocere''sözünü bu konuyla ilişkilendirirsek: Önce zarar verme!.

Etiketler

Yazar

HÜSEYİN E.

MATEMATİK-KPSSMATEMATİK-DGSMATEMATİK-TYT/AYTFİZİK-TYT/AYTGEOMETRİ-TYT/AYTBİYOLOJİ-TYT/AYTKİMYA-TYT/AYT

Benzer Yazılar
İlkokul Öğrencilerine Özel Ders Vermek İstiyorum

İlkokul Öğrencilerine Özel Ders Vermek İstiyorum

İlkokul öğrencilerine özel ders vermek istiyorsanız ücretsiz olarak öğretmen hesabı oluşturabilir ve ders talepleri alabilirsiniz.

Velilerin Mutlaka Dikkat Etmesi Gereken 8 Husus

Velilerin Mutlaka Dikkat Etmesi Gereken 8 Husus

Öğrencilerin eğitim hayatlarında başarılı olmaları için velilerin mutlaka dikkat etmesi gereken hususlar.

Özel Ders Nasıl Olmalı

Özel Ders Nasıl Olmalı

Özel ders nasıl olmalı, bir özel ders öğretmeni nelere dikkat etmelidir. Öğrenci için öğretmenin önemi nedir.

Türkçe Eğitiminde Ne Kadar Teknoloji Kullanıyoruz?

Türkçe Eğitiminde Ne Kadar Teknoloji Kullanıyoruz?

Teknoloji, 2000'li yıllarla birlikte hayatımızın ayrılmaz bir parçası hâline geldiği artık su götürmez bir gerçektir.

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?