Öğrencilerin Başkaları İle Kıyaslanması

Yazar: Birol M. | 21.04.2021 - 2 dakikalık okuma. Görüntülenme: 1140
Öğrencilerin Başkaları İle Kıyaslanması
Ç ocuklar başka çocuklarla neden kıyaslanmamalıdır. Öğrencilerin başkaları ile kıyaslanması hususunda ailelerin mutlaka dikkat etmesi gerekenler

Her insan farklıdır ve özeldir. Her bireyi özel kılan birbirinden ayıran özellikleri var iken başkalarıyla kıyaslanmak bireyde yetersizlik duygusunun ortaya çıkmasına sebep olur. Bu yetersizlik duygusu özellikle çocuklarda mutsuzluk, özgüven eksikliği, kıskançlık, öfke, küskünlük ve hırçınlığa sebep olabilir. Diğer çocuklarla sürekli kıyaslanarak eleştirilen bir çocuk değerli olmadığı ve ailesi tarafından sevilmediğini düşünebilir. Bunların sonucunda bazı çocuklarda içe kapanma, çekingenlik bazılarında ise uyumsuzluk, saldırganlık, inatçılık gibi davranışlar ortaya çıkabilir. Her iki durumda da çocuğun sosyal ilişkileri ve akademik başarısı etkilenir. Akranlarını kendinden üstün görür, istese de onlar kadar başarılı olamayacağını düşünür. Okulla ilgili kaygısı artar, ders çalışma motivasyonu düşer ve okuldan uzaklaşır. Halbuki ebeveynler empati yaptıklarında bu kıyaslama ve karşılaştırmanın ne kadar yanlış olduğunu anlamak çok da zor değildir. Bir çocuğun annesini arkadaşının annesiyle kıyaslaması ve bununla birlikte annesine bunu söyleyerek eleştirmesi annesini nasıl üzer ise annenin de çocuğunu başkalarıyla kıyaslaması ve çocuğunu eleştirmesi de evladını o denli üzecektir.

Örneğin derslerinde başarısız olan Ahmet babasının Ahmet i derslerinde başarılı olan bir arkadaşıyla kıyasladığını ve neden Ömer kadar başarılı olamadığını sorduğunu düşünelim. Ahmet cevap olarak Ömer in babasının hayatta daha başarılı olduğunu daha fazla para kazandığını ve babasından daha iyi bir baba olduğunu ve bunun nedenini babasına sorup onu eleştirdiğini düşünelim. Kulağa çok komik ve garip gelse de unutulmamalıdır ki her çocuk bir bireydir ve duyguları vardır. Bize yapılmasını hoş görmediğimiz davranış ve söylemler çocuklarımız için de bir o kadar hoş karşılanmaz.

Ebeveynlerin çocuklarının başkaları gibi olmasını istemeleri yerine onların sahip oldukları yetenekleri fark etmeleri ve ortaya çıkarmaya çalışmaları çok daha faydalı olacaktır. Unutulmamalıdır ki yıkıcı tahrip edici küçük düşürücü söylemler yerine yapıcı motive edici cesaretlendirici söylemler öğrencide olumlu davranışa neden olur.

Peki ne yapmalı?


Çocuğu başkalarıyla kıyaslamak yerine kendisinin o andaki çalışmalarının yetersiz olduğunu çalışarak daha iyi olabileceğini söylemek ve onu cesaretlendirmek yetersizlik hissi yaşamasını önler, ilerleme kaydettiğinde başarısıyla mutlu olmasına imkan verir. Ebeveyninden veya yakınlarından gördüğü desteği ve güvenini boşa çıkarmamak için daha fazla çalışmaya odaklanır.

Matematik Öğretmeni ve Eğitim Koçu - Birol Macit

Etiketler

Yazar

Birol M.

Whats app iletisim 0545682636615 yildir profesyonel olarak özel ders vermekte ve sertifikali olarak ögrenci koçluğu ile cocuklarimizin hayatina dokunmaya gayret etmekteyim.TYT A...

Benzer Yazılar
3 Adımda Bakış Açımız Nasıl Değişir?

3 Adımda Bakış Açımız Nasıl Değişir?

Bakış açımı nasıl değiştiririm? Bakış açımızı değiştirme teknikleri nelerdir, bakış açımızı geliştirme yollarını sizler için hazırladık.

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?