Matematik Öğretmenin Püf Noktaları? Herkes Matematik Yapabilir!

Yazar: Yasin G. | 21.04.2020 - 3 dakikalık okuma. Görüntülenme: 1800
Matematik Öğretmenin Püf Noktaları? Herkes Matematik Yapabilir!
M atematik öğretmenin püf noktalarını uzman matematik öğretmeni sizler için hazırladı. Matematik öğretmenleri bu püf noktalarla öğrencilerine matematiği sevdirecek ve en verimli şekilde öğretecek

Evet. Herkes matematik yapabilir. Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2005 yapılandırmacı yaklaşımla birlikte matematik dersi öğretim programındaki yapılanması bu cümle üzerinedir. Peki durum böyleyse neden ekseriyetle zor olarak görülüyor?

Bunun sebebini birkaç madde ile açıklayalım.

1- Matematik birikimli bir derstir. Aynı İngilizce, kısmen Türkçe gibi. Öğrencilere sorduğunuzda çoğunlukla zor ders olarak Matematik ve Dil derslerini söylerler. Birikimli giden dersleri her sınıf seviyesinde öğrenmeniz ve üstüne katarak inşa etmeniz gerekir. Bu süreçte yaşanacak öğretmen değişikliği, öğrencinin kişisel problemleri derse olan tutumu olumsuz etkileyecektir.

2- Matematik somutlandırmaya çalıştığımız; rakamlardan, sembollerden ve şekillerden oluşan soyut temelli bir derstir. Dolayısıyla; özellikle ortaokul seviyesinde, daha tam olarak soyut düşünmenin oturmadığı bir dönemde öğrencilere dayatılan soyut kazanımlar, somut materyal ya da etkinliklerle desteklenmezse iki soru öğrencinin kafasında belirir:

  • Bu ders ne işime yarayacak? 
  • Ben bu öğrendiğimi nerede kullanacağım?

Evet. Öğrenci bu aşamada sonuna kadar haklıdır. Hangimiz normal yaşantımızda 10x+20=50 problemiyle karşılaşıyoruz? Bu problemi öğrenciye günlük yaşantı içinde sunmazsak bu problem sadece aşılması gereken bir engel olarak karşısında durur.


 

3- Ülkemizde matematik müfredatı dünya geneline göre ağırdır. Ülkemizde yetişmiş bir ortaokul mezunu Avrupa 'nın herhangi bir ülkesinde rahatlıkla matematik derslerini geçer.

4- Biz matematik öğretmiyoruz ,ezberletiyoruz. Yapılan çalışmalarda aritmetik işlemler gibi ezber konularında dünya sıralamasında üst sıralardayız. Yani ilkokul kademesinde. Ama ortaokulda iş değişiyor. Ne zaman analitik düşünme, bilgileri sentezleme ve kullanma becerileri gerektiren sınavlar (PISA) da yer alsak malesef sonlarda yer alıyoruz. Ünlü matematik profesörü Ali Nesin'in bir dersini açıp izleyin. Çoğunda aritmetik işlemleri yapmaz bırakır. 'Gerisi muhasebecinin işi biz muhasebeci değiliz' der. Evet biz öğrencileri muhasebeci mantığıyla okutuyoruz.

5- En önemlisi de önyargı. Kültürümüze işleyen bir matematik önyargısı. Sebebi de geleneksel eğitim. Öğretmen tarafından tahtada anlatılmaya başlanıp tahtada son bulan bir ders. Öğrenci katılımı minimum. Hazır bilgi sunumu. Öğrencinin bir emeği yok, emek yoksa malesef yemek te yok.

Peki hep zorunu anlattık.

  • Peki kolayı ne?
     
  • Herkes nasıl yapacak o zaman?


Onu da söyleyelim.

  1. Zor olmasının sebebi olan maddelerin sonuncusu burda ilk maddemiz: Önyargı. Önyargıyı öğretmenler oluşturdu öğretmenler kıracak .(Ben de öğretmenim:)) Öğrenciyi motive edecek. Derse öğrenciyi sürekli katarak yapabildiğini gösterecek. Evet herkes aynı seviyede yine olmayacak. Ama herkes bişeyler yapabildiğini farkedecek ve içdeivinişsel süreç başlayacak(Merak,olumlu tutum,öğrenme isteği,çaba)
     
  2. Ezbere dayalı öğrenim ve öğretime, hazır formül vermelere ve ezberletmelere son vermek. İçselleşmeyen şeyler unutulur gider. Balık vermeyip balık tutmayı öğretmemiz gerekiyor. Şu soru böyle çözülür. Bu sorularda şunu yapıyoruz. Bu tarz sorular şu formülle çözülür. YANLIŞ! Bu soruda nasıl düşünmeliyiz?Ne sorulmuş,ne isteniyor? Gel bize bunu şemalaştır. DOĞRU!
  3. Bu konuyu öğrenmesinin sebebini o an göster. Bebekler ve çocuklar veresiye değil peşin çalışır. Üniversite ya da lise öğrencisine ilerde mühendislikte kullanacaksın, sınavda karşına çıkacak... bunlar genç delikanlıları motive eder belki ama çocuklar ... Koca bir CIKKKKK.
     
  4. Çocuklar için ilerde diye birşey yoktur. O an vardır. O yüzden o derste o konuyu çocuk için önemli hale getirmelisiniz. Aritmetikte dediğim gibi üst sıralardayız. İşlem yapmada zehir gibiyiz. Fakat... fakat kitap okumuyoruz okutturmuyoruz.
     
  5. En önemlisi sadece bu ders bazında değil okuldaki ve hayattaki tüm sorunlar için. KİTAP OKU VE OKUT. Nicel değil nitel oku. 100 sayfayı anlamadan okuyacağına 10 sayfayı anlayarak oku ve okut. Sevgili veliler okut derken' hadi çocuğum kitap oku' değil. Ne dedik çocuklar peşin çalışır. Çocuğun matematikte özgün soru çözsün farklı düşünme becerisi kazansın istiyorsan kitap okuma alışkanlığı kazandır. Bunu nasihatle değil rol-model olarak yap.

Etiketler

Yazar

Yasin G.

Online ve birebir dersler yapıyorum. Temel eğitimlerden sonra proje bazlı devam ediyoruz. Ayrıca kendi siteniz üzerinden tüm eğitimlerin uygulaması yapıyoruz.Temel eğitimlerden ...

Benzer Yazılar
Matematikte Özel Dersin Önemi Nedir ve Nasıl Olmalı?

Matematikte Özel Dersin Önemi Nedir ve Nasıl Olmalı?

Matematikte özel dersin önemini uzman matematik öğretmenimiz sizler için kaleme aldı. Keyifli okumalar :)

İlk Defa Özel Ders Verenlerin Dikkat Etmesi Gereken Hususlar

İlk Defa Özel Ders Verenlerin Dikkat Etmesi Gereken Hususlar

İlk defa özel ders verenlerin mutlaka dikkat etmesi gereken ve öne çıkmalarını sağlayacak hususlar.

Matematiği Anlamıyorum Ne Yapmalıyım?

Matematiği Anlamıyorum Ne Yapmalıyım?

Matematiği anlamıyorum, ne yapmalıyım? diyorsanız tam sizlik bir yazı. Matematiği anlama yöntemleri sizlerle!

Matematik Özel Ders Nasıl Olmalı?

Matematik Özel Ders Nasıl Olmalı?

Matematik kimilerine göre çok kolay, kimilerine göre çok ama çok zor bir ders konumundadır.

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?