Matematik Nasıl Öğrenilir

Yazar: Büşra B. | 15.11.2021 - 3 dakikalık okuma. Görüntülenme: 1864
Matematik Nasıl Öğrenilir
0 dan matematik nasıl öğrenilir, matematik öğrenme yöntemlerini uzman matematik öğretmenimiz sizler için hazırladı.

Bu yazımızda olumsuz cümleleri bırakıp olumlu cümlelere yani yapabilmeye odaklananacağız. "Matematiği neden yapamıyoruz" ile uğraşmayıp "Matematiği nasıl yaparız" a yöneleceğiz.

Matematiği öğrenmek için tek bir yöntem yok. Birçok zeka türü olduğu gibi farklı birçok öğrenme yöntemi de vardır. Öğrenciye görelilik önemli olandır. A öğrencisinin matematik öğrenme yöntemi B öğrencisine uymayabilir. O yüzden bu yazımızda genel bir bakışla öğrenme stillerine, yöntemlerine bakacağız.

Önce matematiğin içeriğine bakalım. Matematiğin sayı,işlem, formül kısmına fazlasıyla odaklanıyoruz. Okullarda daha çok bu kısımla ilgileniliyor. Ama matematiğin sözel bir kısmı da var. Yani mantık, muhakeme dediğimiz alanı.

  • Sayılar doğduğumuz andan itibaren karşılaştığımız kavramdır. Her şeyi sayabiliriz. Günlük hayatta bolca kullanılır.
     
  • İşlem kısmı daha çok okulla başlar. Dört işlemle temel atılır. Dört işlem olmadan ileriki konularda, soru çözümünde hep sıkıntı yaşanır. Dört işlem ile başlayıp cebirsel işleme kadar bu süreç devam eder. Daha ötesi de vardır tabi. Ama yazımda bahsetmek yerine sizin araştırmanıza bırakıyorum.
     
  • Formül kısmı matematiğin daha çok sorularını kısa yoldan çözmeyi sağlar. Ama fazla formül ezber mantığını harekete geçireceğinden akıl yürütme, düşünme çerçevesi daha yararlı olacaktır.
     


 

Şimdi sıra matematiğin nasıl öğrenilebileceğine giriş yapalım. Matematiği yapmak için önce kendi öğrenme stilimizi, yöntemimizi tanımalıyız.

  • Görsel zekası baskın olan bir öğrenci şemalarla, resimlerle matematik dersini daha iyi öğrenebilir. Zihin haritaları çok etkili bir yoldur. Mesela tam sayılar konusunu önce tam sayı tanımını sonra tam sayılara örnekleri ve tam sayılarda dört işlemi vb yi bir zihin haritası oluşturup daha iyi öğrenebilir.
     
  • Dokunsal zekası baskın öğrenciler doğayla iç içe bir şekilde matematiği öğrenebilir. Mesela sayma konusunda ağaçları sayabilirler. Ya da kesirler konusunda bir pasta getirilip dilimlere ayrılıp paylaştırılabilir.

Öğrenme yanında öğrenme yöntemleri de uygulanabilir. Bir tane yöntem tabiki yok. Sayılamayacak kadar yöntem vardır. Ama bu yazıda genel, sıra dışı birkaç yöntemden bahsedeceğim.
 

Matematik Öğrenme Yöntemleri 
 


 

  • Matematik sarmal bir içeriğe sahiptir. Yani önceki konular sonraki konuları içerir. Anlaşılmayan, unutulan bir konu varsa üzerine yeni bir konu koymak zor hatta mümkün olmayacaktır.
     
  • Sayı, işlem içeren bölümleri için bolca soru çözülmelidir. Yani çerez yer gibi işlem soruları çözülebilmelidir. Problem içeren sorular için bolca kitap okunmalıdır. Muhakeme yürütmek için bu şarttır.
     
  • Soru çözdük. Bitti mi? Hayır tabiki:) En önemli yerdeyiz. Kontrol etme aşaması.Günlük hayatta olduğu gibi kontrol işin ilerlemesini, güvenliğini sağlar. Çözdüğümüz soruları kontrol edersek yanlışlarımızı, anlamadıklarımızı vb görürüz. Yanlışlarımızın doğrusunu , boş bıraktıklarımızın mantığını öğrenmek matematikte başarıyı arttırır.
     
  • Tabi yapamadıklarımızı, anlamadıklarımızı sadece öğretmene sormayacağız. Soruyu çözebilen, konuyu anlatabilen ve anlatışından anlayacağımız her insan, her araç bizim için cevap kaynağıdır.
     

Bu yazımızda bile düşününce 4 tane öğrenme yöntemi bulduk. Geriye kalanları bulmak, kendinize uygun olanı bulmak sizin araştırmanıza kalmış. Yorumlar kısmına matematik öğrenme yönteminizi yazabilirsiniz.

Etiketler

Yazar

Büşra B.

Motive ol, çalış ve başar.

Benzer Yazılar
Matematikte Özel Dersin Önemi Nedir ve Nasıl Olmalı?

Matematikte Özel Dersin Önemi Nedir ve Nasıl Olmalı?

Matematikte özel dersin önemini uzman matematik öğretmenimiz sizler için kaleme aldı. Keyifli okumalar :)

2024 TYT Matematik Konuları ve TYT Matematik Soru Dağılımı

2024 TYT Matematik Konuları ve TYT Matematik Soru Dağılımı

Tyt matematik konuları nelerdir? 2024 Tyt sınavında matematikten hangi konularda sorular çıkmaktadır. 2023 ve geçmiş yıllar da tyt matematik soru dağılımları nasıldır?

Denklem Nedir? Denklem Türleri Nelerdir?

Denklem Nedir? Denklem Türleri Nelerdir?

Denklem nedir? Denklem türleri nelerdir? Denklem türlerinin detaylı olarak tanımı ve örnek soru çözümlerine makalemizden ulaşabilirsiniz.

2024 KPSS Matematik Konuları ve Soru Dağılımları

2024 KPSS Matematik Konuları ve Soru Dağılımları

Kpss matematik konularını ve 2024 KPSS matematik soru dağılımlarını sizler için hazırladık. Bu yazımız sayesinde matematikte 27'de 27 yapabilirsiniz.

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?