Matematik Bir Şovdur O Şovu Derslerinizde Yaşatabilecek Misiniz?

Yazar: Ayşe T. | 21.04.2021 - 3 dakikalık okuma. Görüntülenme: 1766
Matematik Bir Şovdur O Şovu Derslerinizde Yaşatabilecek Misiniz?
M atematiği anlamak ve öğrenmek isteyen öğrencilerin dikkate alması gereken en önemli konu nedir? Matematik özel ders ile neleri kavrayabilirsiniz?

Yakın zamanda bir öğretim kursuyla iş görüşmesine gitmiştim. İçeriye girdim ve birkaç alışılageldik soruların ardından bir soru yankılandı odanın duvarlarında : Matematik bir şovdur, siz o şovu derslerinizde yapabilecek misiniz?

Çıktım o iş yerinden daha fazla görüşmek istemedim. Sözde öğretmen yetiştirecek olan bir kurumun yöneticisi bile matematiği böyle görüyorsa dedim kendi kendime yandık, daha çok işimiz var. Ulaşmam gereken kitle sadece öğrenciler değilmiş. Hal böyle olunca bir yerlerden insanları bilgilendirmeye başlamak gerekiyor ve ilk başlanması gereken konu ise beklenenin aksine “Matematikte Temel Kavramlar” değil de “Matematik Ne Değildir?” konusu oldu.

Hemen başlayalım öyleyse matematik ne değildir öğrenelim. Birincisi matematik bir şov değildir. Biz matematikçiler de bir şovmen değiliz. Aslında bu cümlenin altında çok derin ifadeler vardır ki onları yakınen inceleyip açıklamaya çalışmamız bir zaruret haline gelmiştir. Şöyle ki, bir komedi programına katıldığımızı düşünelim. Yapmamız gereken yani bize düşen iki görev var : Programa giriş bileti temin etmek ve programın sahneleneceği gün oraya gidip koltuklardaki yerimizi almak. Sonrasında arkamıza güzelce yaslanırız ve komedyenin gelip bizi güldürmesini bekleriz. Bütün iş yükü komedyendedir eğer o komedyen bizi güldüremezse çok fena bir program hazırlamıştır.

Şimdi bu örneği dikkatle inceleyelim. Biliyorum ki komedyen ve şovmen arasında farklılıklar var ama benzerliklerin de olduğu muhakkak o nedenle daha net ifade edebilmek için bu benzerliği kullanmayı daha doğru buldum. Evet malum konumuza gelirsek burada matematik öğrenmek isteyenlerin bu emeline ulaşmak için yalnızca gelip öğretim ortamında bulunmaları yeterlidir. Geriye kalan her şeyi matematik öğretmek isteyen kişi yapmalıdır. Şapkadan tavşan çıkarır gibi oturanların beynine matematiği enjekte etmelidir. Zira bunu yapamayan çok fena bir matematik öğreticisi olmalıdır.

Sadece karşımızdakinden bir şeyler bekleyerek anlamlı öğrenmeler gerçekleştirmemiz mümkün değildir. Hayatınızın belli bir döneminde bu tarz insanlara denk gelmişseniz ve özellikle onlardan matematik öğrenmeye çalışmışsanız şu anda matematikten korkmakta haksız sayılmazsınız. Tıpkı bir çocuğun konuşmayı öğrenmesine benzer matematik öğrenmek. Nasıl ki çocuk kelimeyi doğru telaffuz edene kadar ona o kelimenin doğrusunu söylemekten vazgeçmiyorsak matematik öğretirken de aynı sabrı öğrencilerimize göstermemiz gerekir. Ve benzer şekilde nasıl ki bir çocuk bir kelimeyi bir kere yanlış söyledim diye konuşmaktan vazgeçmiyorsa öğrencilerin de aynı şekilde vazgeçmeyip dört elle sarılmaları gerekir.

Peki gelelim müphem sorumuza bu kadar laf ettik matematiğin ne olmadığına dair. Peki o zaman matematik nedir? Dildir. Doğru okudunuz ve yanılmıyorsunuz matematik bir dildir. Hayatı anlamlandırma ve algılama dili diyorum ben ona. Ve öğrenimi de aynı bir dil öğrenmeye benzer. Verdiğiniz emek ile aldığınız sonuç doğru orantılıdır. "Ben çok çalıştım ama matematik sorularını bir türlü çözemiyorum" diyenleri çok fazla gramer bilgisine sahip olup da akıcı bir şekilde yabancı dil konuşamayanlara benzetiyorum. Yani her zaman aynı yöne eğilerek çok çok emek vermek sadece o yönde bizi başarıya götürür. Bizler her yönüyle başarılı olmak istiyorsak önce iyi bir planlama yapmalıyız. Hedefim ne sorusu başlangıç adımımız olmalı. Sonrasında nereden başlayacağım vs. gibi diğer adımlar gelmeli. Hedefi ortaya koymadan yola çıkarsanız vardığınız sonuçtan memnun kalmayabilirsiniz. Bu noktalarda daha doğru yönlendirmeler almak ve konunun içeriğinden detaylıca haberdar olmak için bir uzmandan destek almanız gerekebilir. Okuldaki öğretmeninizden yardım isteyebileceğiniz gibi matematik özel ders alabilir veya durumunuza göre bir öğrenci koçuyla çalışabilirsiniz.

Uzun lafın kısası hani derler ya bir dil bir insan diye matematik bir dildir ancak tüm dünya insanlarıyla iletişim kurabilme olanağı sunar. Sahi neden böyle bir nimetten kendimizi mahrum bırakalım, neden hayatı bir de matematik dilinden öğrenmeyelim ki?

Matematik Öğretmeni - Ayşe Erenli

 

Etiketler

Yazar

Ayşe T.

Muğla/Milas'ta özel matematik ve geometri dersi vermekteyim. Daha öncesinde Konya'da hem özel ders verdim hem öğrenci koçluğu ve eğitim danışmanlığı yaptım hem de özel öğretim k...

Benzer Yazılar
Matematik Olimpiyatlarına Hazırlık

Matematik Olimpiyatlarına Hazırlık

Matematik olimpiyatları nedir? Matematik olimpiyatlarına nasıl çalışılır? Matematik olimpiyatlarının tarihi nedir? Günümüzde matematik olimpiyatları ne zaman yapılmakta ve hangi sınıf öğrencileri katılmaktadır.

Sıfırdan Matematik Nasıl Öğrenilir?

Sıfırdan Matematik Nasıl Öğrenilir?

Sıfırdan matematik nasıl öğrenilir? Uzman matematik öğretmenimiz sizler için hazırladı..

Üslü Sayılar Konu Anlatımı ve Örnek Soru Çözümleri

Üslü Sayılar Konu Anlatımı ve Örnek Soru Çözümleri

Üslü sayı konu anlatımı ve örnek soru çözümleri blogumuzda. Üslü sayılar hakkında bilinmesi gereken tüm detaylar sizlerle

TYT Matematik Net Arttırma Yöntemleri

TYT Matematik Net Arttırma Yöntemleri

TYT Matematik ne attırma yöntemlerini ve ipuçlarını uzman matematik öğretmenimiz sizler için kaleme aldı.

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?