L GS'de sınav kaygısının önüne nasıl geçilir? Sınav stresiyle nasıl başedilir?
Sınava çok az bir süre kaldı biliyoruz ki öğrenciler kadar veliler de çok heyecanlı ve kaygılı. Tabiki de sistemden kaynaklı öğrenciler tüm becerilerini bir zaman dilimine sığdırmak zorunda. Durum böyle olunca stres ve kaygı kaçınılmaz oluyor. Peki bu kadar kaygı gerekli mi?
Yazar öğretmen olarak mesleğimi sürdürmekteyim. Bu süreçte pek çok öğrenci ve veliyle konuşmalarımız oldu çok karmaşık düşüncelerden ziyade onlara aslında sorularda net bir şekilde konuların ölçüldüğünü ve öğrencilerin problem çözme yeteneğinin aşılanmak istediğini onlara aktardım diyebilirim. Durum şu ki soru yazarken bir öğretmen gerekli kazanımı ölçmeye çalışır. O yüzden öğrenci o kazanıma ait konuya mutlaka odaklanmalı ve o yönde stratejisini geliştirmelidir. Tabii en başta okuduğunu anlamak çok önemli diyebilirim. Bu sebeple matematik öğretmeni olsam da öğrencilerime önerim ne bulursa okumaları bu sadece kitap değil yolda gördüğü en ufak levhayı bile okumalarını söylerim. Çünkü bu öğrenciyi hem dikkatli yapar hem de zamanla beyin gördüğü yazıları okumaya gerek bile kalmadan yorumlamaya başlar.
Kısacası, öğrenci beceri temelli soruyla karşılaştıktan sonra önce okuduğunu anlamalı, olay kurgusunu çözümlemeli, soru kökünü anlamalı ve muhakeme ile kurulan sorunun çözüm stratejisini üretmelidir. Bu adımlar uygulandıktan sonra inanın sınavda kaygı ve stresin yerini çözülebilen sorular alacaktır. Çünkü yazar öğretmen de bu yolları kullanarak soruyu kurar. Peki sorulara nasıl yaklaşmalıyız? Sorularla konuşmayı deneyebilirsiniz verilen bilgilerin neden verildiğini anlamaya çalışabilirsiniz böylece sorunun çözümüne bir adım daha yaklaşmış olacaksınız.
Son bir tavsiye daha! Soru köklerindeki en fazla, en az , olabilir, olamaz vb. kelimelere dikkat edelim. Bunun yanında olumsuz ekler de ihmal edilmemeli. Buradan sınav ebeveynlerine de tavsiyem şudur. Onlara desteğiniz her şeyden önemli . Olumsuz kalıplar kullanmadan öğrencilerimizi teşvik edelim. Unutmayalım hayatın her döneminde sorunlar hep var ve bu sorunların hep çözülmesine ihtiyaç var. LGS'de de problemler var problem çözme adımları kullanılarak hepsi çözülebilir. LGS matematik konuları başlıklı makalemizden sınavda çıkan soruların konu dağılımlarını inceleyebilirsiniz. Sağlıklı ve başarılı kalmanız dileğimle sınavda başarılar diliyorum :)
den Başlayan Fiyatlar
Türkiye'nin en iyi matematik öğretmenlerinden online birebir ders almaya başla. Bu aya özel fiyatlar!
Öğretmenler Genellikle 1 saat içinde yanıt verir.
130.535 Aktif Öğrenci - 89.923 Tamanlanan Ders
Raziye Sude Ç.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği bölümü 2019 yılı mezunuyum. 2018 yılında öğrenci değişim programı ile 6 ay Almanya'da ikamet ettim. 2019 yılında ...
Lise sonda üniversite sınavına hazırlanan çocuğunuzun en çok ihtiyaç duyduğu şey farkındalık ve motivasyondur.
Gençlik kaygıları nelerdir. 12-24 gibi başlangıcı ve bitişi olan bir yaş diliminde bulunan kişiyi “genç” olarak tanımlarız. İnsanı insan yapan en önemli özelliğinin duygulara sahip olmasıdır.
Öğrencilerin akademik başarısızlıkları altında yatan birçok etken bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi öğrencinin psikolojisidir.
Matematik bizi nede korkutuyor? Matematik korkusunu yenmek için ne yapmalıyım? Tüm detaylar blogumuzda