Elektrik ve elektronik mühendisliği, elektronik alanı da dahil olmak üzere her türlü elektriğin pratik uygulamaları ile ilgilenen mühendislik dalıdır. Elektronik mühendisliği, elektromanyetik spektrumun kullanımları ve bu tür elektronik cihazların entegre devreler ve transistörler olarak uygulanması ile ilgilenen elektrik mühendisliği dalıdır.
Mühendislik uygulamasında, elektrik mühendisliği ile elektronik arasındaki ayrım genellikle kullanılan elektrik akımlarının karşılaştırmalı gücüne dayanır. Bu anlamda elektrik mühendisliği, “ağır akım” ile ilgilenen daldır -elektrik ışığı ve güç sistemleri ve cihazları-. Elektronik mühendisliği ise telefon ve radyo iletişimi, bilgisayarlar, radar ve otomatik gibi "hafif akım" uygulamaları ile ilgilenir. Alanlar arasındaki ayrım, teknik ilerleme ile daha az keskin hale geldi. Örneğin, elektrik enerjisinin yüksek voltajlı iletiminde, onlarca megawatt güç seviyelerinde iletim hattı akımını dönüştürmek için geniş elektronik cihaz dizileri kullanılır. Ayrıca, birbirine bağlı güç sistemlerinin düzenlenmesi ve kontrolünde, elektronik bilgisayarlar, gereksinimleri manuel yöntemlerle mümkün olandan çok daha hızlı ve doğru bir şekilde hesaplamak için kullanılmaktadır.
Elektriğin ilk pratik uygulaması, 1837’de Samuel F.B. tarafından icat edilen telgraftı. Elektrik mühendisliğine duyulan ihtiyaç, yaklaşık 40 yıl sonra, Alexander Graham Bell tarafından telefonun (1876) ve Thomas A. Edison tarafından da akkor lambanın (1878) icat edilmesiyle hissedilmedi. Bu cihazlar ve Edison'un New York City'deki (1882) ilk merkezi üretim tesisi, elektrikle çalışmak üzere eğitimli kişiler için büyük bir talep yarattı.
Elektrik ve elektronik mühendisleri tarafından gerçekleştirilen işlevler
elektronik alanına uygulanabilir bilgiyi genişletmek için fizikte, diğer bilimlerde ve uygulamalı matematikte temel araştırmalar
temel araştırma bulgularına dayalı uygulamalı araştırma ve Yeni uygulamaları ve çalışma prensiplerini keşfetmek
mevcut veya önerilen ürün serilerine uygun yeni malzeme, cihaz, montaj ve sistemlerin geliştirilmesi
imalata yönelik cihaz, teçhizat ve sistemlerin tasarımı
teçhizat ve sistemlerin saha testleri
imalatta gözetilecek kalite kontrol standartlarının oluşturulması
imalat ve üretim testlerinin denetimi
performans, bakım ve onarımın üretim sonrası değerlendirmesi
mühendislik yönetimi veya araştırma, geliştirme, mühendislik, üretim ve pazarlama ve satışın yönü.
Elektrik veya elektronik mühendisliği okumakla ilgilenen lise öğrencileri, cebir, trigonometri ve matematik dahil olmak üzere fizik ve matematik derslerinden yararlanır. Taslak hazırlama kursları da faydalıdır çünkü elektrik ve elektronik mühendislerinin genellikle teknik çizimler hazırlaması gerekir. Mesleğe girmek için, potansiyel elektrik ve elektronik mühendislerinin elektrik mühendisliği, elektronik mühendisliği, elektrik mühendisliği teknolojisi veya ilgili bir mühendislik alanında lisans derecesine ihtiyaçları vardır. Programlar sınıf, laboratuvar ve saha çalışmalarını içerir. Dersler dijital sistem tasarımı, diferansiyel denklemler ve elektrik devresi teorisini içerir. Bazı üniversiteler, öğrencilerin eğitimlerini tamamlarken pratik deneyim kazandıkları ortak programlar sunar. İşbirliğine dayalı programlar, sınıf çalışmasını pratik çalışmayla birleştirir. Stajlar benzer deneyimler sağlar. Yüksek lisans derecesi, bir mühendisin bazı üniversitelerde veya araştırma ve geliştirmede eğitmen olarak çalışmasına izin verir.
Tümdevre Tasarım
Elektrik Sürücüleri
Raylı Sistemler
Yenilenebilir Enerji
İleri Mikroişlemciler Sistem Tasarımı
Tümdevre Tasarım
Elektromanyetik Alan Teorisi
Sinyal ve Sistemler
Elektromanyetik Alan Teorisi
Devreler Teorisi
Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümü dersleriniz için özel ders mi almak istiyorsunuz? Sınavlarınızda zorlanıyor ya da derslerinizi anlamakta zorlanıyor olabilirsiniz. Özel Ders Alanı’nda kayıtlı eğitmenlerden ders alarak başarılı bir eğitim hayatına sahip olabilirsiniz. Konumunuza en yakın ve bütçenize en uygun elektrik elektronik eğitmenine bizzat ders talebi gönderebileceğiniz gibi genel ders talebi yayınlayarak birçok eğitmenin size dönüş yapmasını da sağlayabilirsiniz.
Elektrik Elektronik Mühendisliği - Özel Ders Ücretleri dersten derse, eğitmene, konuma ve ders sürelerine bağlı olarak değişmektedir. Ortalama 50-150 TL aralığında olan ders ücretlerinden size en uygun olanı ve daha fazlasını öğrenmek için sitemizi ziyaret edin.
Elektrik Elektronik- Özel Ders Vermek
Elektrik Elektronik mühendisliği ya da ilgili bölümlerden mezunsanız ve hakim olduğunuz konularda kendinize güveniyorsanız ders verebilirsiniz! Sitemize öğretmen olarak kaydolarak bu alanda ders almak isteyen öğrencilere yardım edebilirsiniz. Üye olduktan sonra gerekli kriterleri doldurun ve size gönderilen veya yayınlanan genel ders taleplerini takipte kalın. Ayrıca alanınızla ilgili yazacağınız blog yazıları sizi diğer eğitmenlerden öne çıkarır. Son olarak ders verdiğiniz öğrencilerden profilinize yorum yapmasını isteyin, böylece profilinizi inceleyen diğer öğrenciler ve veliler hakkınızda daha ayrıntılı ve güvenilir bilgilere ulaşacaktır.
Aldığım kontrol sistemleri mühendisliği dersini ,birlikte kitaptan ilerleyerek soru çözümleriyle birlikte konuyu çok iyi pekiştirmemi sağladı. Anlamadığım noktalarda çok iyi bir şekilde yardımcı olan ve dersi geçmemi sağlayan hocama çok teşekkür ediyorum.
Öğretmen : Bora B.Muhteşem bir öğretmen
Öğretmen : Onur Y.Hocamla uzun zamandır tanışıyoruz kendisinin ders anlatımı çok kalitelidir. Ders alan herkes çok memnun kalır keza ben de çok memnun kaldım
Öğretmen : Bora B.