Doğru Proje Doğru Teknoloji

Yazar: Ahmet Fırat K. | 04.10.2021 - 2 dakikalık okuma. Görüntülenme: 316
Doğru Proje Doğru Teknoloji
Y azılımsal uygulama geliştirmek isteyenlerin teknoloji seçimlerinde dikkat etmesi gerekenler nelerdir. Hangi yazılım dilinde uygulama geliştirmek daha verimlidir.

Günümüz yazılım dünyasında uygulama geliştirme için kullanılabilecek pek çok programlama dili, çatı (framework), mimari ve servisler bulunmaktadır. Bazısının bazısına bazı konularda avantajları ve bazı konularda dezavantajları vardır. Dolayısıyla doğru seçim projenin her yönüyle değerlendirilmesi, beklenen işlevselliğe en uygun olan yani en verimli şekilde cevap verebilecek teknolojilerin belirlenmesi ile mümkündür.

Bugün PHP tabanlı pek çok sistem kullanılmaktadır ve hatta dünyada web sitelerinin yapımında en çok kullanılan programlama dilidir PHP.  Drupal'dan, Joomla'ya, WooCommerce'den, WordPress'e, Magento'dan OpenCard'a kadar pek çok İçerik Yönetim Sistemi (CMS) PHP tabanlıdır. Buna rağmen PHP her zaman en doğru seçimdir diyemeyiz. Eş zamanlı talepler (Concurrent Requests) konusunda PHP, günümüzde meşhur bir Javascript çatısı olan Node.js ile kıyaslandığında kuşkusuz bu yarışı kazanamayacaktır. Eş zamanlı yapılan taleplerin hızlı yürütülmesi ve sonuçlandırılması bazı oyunlarda ve sohbet uygulamalarında beklenilmektedir. 

Projenin başarıya ulaşması bazı durumlarda ise terminlerin tutturulmasıyla alakalıdır ve böyle bir durumda araç ve yöntem seçimi sadece teknik uygunluklar göz önünde bulundurularak değil aynı zamanda hızlı sonuç verebilecek yapılar göz önünde bulundurularak yapılmalıdır. Örneğin birden fazla platformda çalışabilecek bir uygulamanın geliştirilmesi söz konusu olduğunda her platform için bir uzman geliştirici görevlendirilebilir. Fakat kaynaklar kimi zaman sınırlıdır ve iki kişinin yaptığı işi tek kişiyle yapmak gerekli olabilir. Böylesi bir durumda bir kişi uygulamayı her iki platform için ayrı ayrı yazdığında geliştirme süresi, iki kişinin geliştirme yaptığı süreçle kıyaslandığında iki katına çıkacaktır. İşte burada çözüm yolu olarak uygulamanın %100 Native yazılması yerine Cross-Platform bir yapının tercih edilmesi terminlere bağlı kalabilmeyi sağlar. Çünkü tek bir kod üssü (code base) ile birden fazla platform için uygulama nihayete erdirilmiş olacaktır. Flutter, React Native gibi meşhur çatılar bu tip durumlar için seçilebilecek araçlardır ve günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadırlar.

Projenin sonuçlanmış olması her zaman işlerin yolunda gittiği anlamına gelmez. Kullanıcı deneyimi yüksek olan sistemler teknik alt yapısı yeterli olan sistemlerdir. En basit bir örnekle ülkemizdeki bazı gsm servis sağlayıcılarının diğerlerine göre daha iyi hizmet vermesi teknik alt yapı farkıyla yakından ilgilidir. Yani teknik alt yapı konusu doğru bir proje için gözden kaçırılmaması gereken önemli bir ayrıntıdır. Sisteme entegre olacak kişi sayısına göre yeterli özelliklerdeki bir teknik alt yapı hazırlanmadığı taktirde sonuç tamamlanmış ama performans açığı olan bir proje olacaktır. 

Sonuç itibariyle projeniz için en uygun teknolojilerin seçimi başarıya ulaşabilmenizde önemli bir etkendir.

Etiketler

Yazar

Ahmet Fırat K.

1984, Kütahya doğumluyum. 2006 yılı Trakya Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği bölümü mezunuyum. Evliyim. Bilişim sektöründe 14 yılı aşkın bir süredir çalışmaktayım. Proje Yön...

Benzer Yazılar
Türkçe Eğitiminde Ne Kadar Teknoloji Kullanıyoruz?

Türkçe Eğitiminde Ne Kadar Teknoloji Kullanıyoruz?

Teknoloji, 2000'li yıllarla birlikte hayatımızın ayrılmaz bir parçası hâline geldiği artık su götürmez bir gerçektir.

Yazılım Dili Nedir? Programlama Dili Nasıl Öğrenilir?

Yazılım Dili Nedir? Programlama Dili Nasıl Öğrenilir?

Bir programlama dili nasıl öğrenilir? Programlama dili hangi yollarla öğrenilebilir? Programlama dillerini en iyi şekilde öğrenmenizi sağlayan alternatifler nelerdir?

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?