Dikkat ve Konsantrasyon

Yazar: Hasan Hüseyin Y. | 09.12.2021 - 3 dakikalık okuma. Görüntülenme: 374
Dikkat ve Konsantrasyon
D ikkat ve Konsantrasyon nedir? Ders çalışma noktasında daha verimli hale gelebilmesi için yapılması gerekenler.

Dikkat ve konsantre son zamanlarda çok duyduğumuz şeyler haline geldi. Bu yazımızda bunların tanımı ve bilmediğimiz yönleri ve bunlarla alakalı rahatsızlıkları ele alıp bu rahatsızlıklardan kurtulmak ve öğrenci arkadaşlarımızın ders çalışma noktasında daha verimli hale gelebilmesi için yapılması gerekenleri ele almaya çalıştım. 

Konsantre olmak veya dikkat etmek aslen kişinin bütün duygu ve düşünceleri ile bir şeye yoğunlaşması ve yönelmesi anlamındadır. Bütün duygu ve düşünce derken herkesin bildiği şu bilgiyide paylaşalım ;

Kişi ;

  • Okuduklarının %10,
     
  • Duyduklarının %20,
     
  • Gördüklerinin %30,
     
  • Hem görüp hem duyduklarının %50,
     
  • Görüp ,duyup ,söylediklerinin %80,
     
  • Görüp , duyup , söyleyip , dokunduklarının %90 ını hatırlamaktadır..
     

Bu bilgilerden de anlaşılacağı gibi kişi ne kadar çok duygusu ile bir şeye yönelirse onu daha çok hatırlıyor.. Hatta daha ilerisi başka duygular devreye girerse hiç unutamayacak seviyeye gelebiliyor vb…

Şimdi gelelim dikkat eksikliği meselesine ki çok mühimdir.. Peki kendimizde dikkat eksikliği olup olmadığını nerden anlayabiliriz.. Belirtileri şöyle sıralayabiliriz ;

  1. Odaklanmada zorluk çekmek odaklanılsa bile bunun kısa süreli devam edip hemen dağılması..
     
  2. Aynı işte çok duramayıp çabuk sıkılıp bir iş bitmeden başka bir işe atlamak…
     
  3. Hafızada zayıflık ve hatırlamada zorluk

Bu belirtiler arttırılabilir ancak genel olarak şikayetler bu minvaldedir.. Peki ne yapabiliriz , dikkat eksikliğinden kurtulmak için çareler nelerdir…

Eğer sebep biyolojik ise (D veya B vitamin ya da demir eksikliği gibi) takviye gıda ya da ilaç alınmalı..

Eğer sebep psikolojik ise ki genellikle böyledir.. şu önlemler alınabilir;

  1. Dikkati dağıtan etmenler ortadan kaldırılmalı. Mesela ders çalışırken telefon dikkat dağıtıcı unsur ise telefon birisine verilmeli telefon ile irtibat kesilmeli böylece akıl telefonda ya laptopta olmamalı..
     
  2. Bir iş bitmeden başka işe başlamakta dikkati zayıflatan etmenlerdir. O yüzden arkadaşlarımıza en küçükten en büyüğe bir işi bitirdikten sonra diğerine geçmesini tavsiye ediyoruz..
     
  3. Ümitsizlikten kurtulma.. Evet garip gelebilir ama dikkatsizliğe iten mühim sebeplerden biri de ümitsizlik ve pessimistik bakış açısıdır..Kişinin özgüvenini sıfırladığı için kişi ders çalışmaya zaten 1-0 yenik başlar ve en küçük bir hatada daha da ümidini kaybeder..Bunun için bu durumdaki arkadaşlarımıza kolay sorular çözmelerini temeldeki eksiklerini tamamlayarak ümitsizlikten kurtulmaya çalışmalarını öneriyoruz… Bu bağlamda dikkati ve konsantreyi arttracak şevki kolay ve orta seviye soruları çözerek demek ki bende çözebiliyorum diyerek arttıracak ve daha zor sorularla mücadele edebileceksiniz..
     
  4. Spor yapmak ve konfor alanından çıkmak .. Evet hiç şüphesiz insan fıtratı gereği evde sürekli vakit geçiremez. Bu bazı rahatsızlıklara sebep olur. Öğrenci arkadaşlarmıza en azından yürüyüş yapmayı tavsiye ediyoruz..
     
  5. Bildiğiniz konuyu başkalarına anlatın.. Ne alaka diyenler olabilir ama gerçekten anlatmak en iyi öğrenmektir diyen büyüklerimiz doğru söylemiş. Çünki anlatırken %90-100 aralığında bir beyin aktivitesi söz konusudur. Aktif olan sizsiniz. Fakat dinlerken pasif konumda kalıyorsunuz.İşte anlatılan  bilginin kalıcılığı burdan gelmekle kişinin idrak ve hafıza seviyesini de arttırdığı çok görülmüştür..
     
  6. Sosyal olun..içinize kapanık olmayın. Bu da hem ders çalışma ve yaşama şevkinizi arttıracak hem de hafızanızı aktif hale getirecektir…

Etiketler

Yazar

Hasan Hüseyin Y.

ODTÜ makine mühendisliği mezunuyum. Lise ve ortaokul döneminden bu yana matematik ve geometriye özel bir ilgim var. Zaten LYS sınavında 1 yanlış yapmıştım ve dereceye girmiştim....

Benzer Yazılar
Dikkat Eksikliği Olan Öğrencilerde Eğitim Ortamı Nasıl Olmalı?

Dikkat Eksikliği Olan Öğrencilerde Eğitim Ortamı Nasıl Olmalı?

Dikkat eksikliği olan öğrenciler nasıl ders çalışmalı, okuduğunu anlamama sorunları ile karşılaşan öğrenciler nasıl yol izlemelidir?

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?