Çocuklarda Özgüven Gelişimi

Yazar: Mehmet Y. | 26.09.2021 - 2 dakikalık okuma. Görüntülenme: 325
Çocuklarda Özgüven Gelişimi
Ç ocuklarda özgüven gelişimi nasıl olmaktadır. Çocuğa özgüven nasıl aşılanır? Tüm detaylar blogumuzda.

Çocuklardan uslu olmalarını, pasif,uysal ve itaatkar olmalarını beklerken aynı zaman birer yetişkin olduğunda iddialı, bağımsız ve özgüven sahibi  olmalarını bekliyoruz. Bazen beklentilerimiz ve davranışlarımız konusunda çelişiyoruz. Çocuklarınızı hem uysal hem de kendine güvenen,bağımsız ve irade sahibi bir birey olarak yetiştirebiliriz. FAKAT; BU TAMAMEN SİZİN ELİNİZDE. Araştırmalar gösteriyor ki; çocukların özgüven temelleri ilk iki yılda atılıyor. O yüzden annelerin bebeklerini kucaklarına aldıkları ilk saniyeden beri çocuğun ihtiyaçlarına karşı duyarlı olur ve ihmal etmezse, çocukta huzur ve güven duygusu; aksi durumlarda ise huzursuzluk ve güvensizlik duygusu yerleşir. Özgüven, tüm insanlar için temel ve çok önemli bir duygusal gerekliktir. Kendimize biçtiğimiz “özdeğerimiz” oranında “özgüvenimiz” vardır. Yani özgüvenimiz, bir anlamda kendimizi ne kadar değerli bulduğumuzun, ne kadar değer verdiğimizin bir göstergesidir. Kendimizi belirli bir ölçüde değerli bulmadığımız durumlarda temel gereksinimimiz karşılanmadığı için huzursuz oluruz. Özgüven değişmeyen, durağan bir duygu ya da durum değildir. Farklı zamanlarda, durumlarda ve ortamlarda farklı güven ya da güvensizlik duygularına sahip olabiliriz.

Anne babanın yetiştirme biçimi bireyin kendisi hakkındaki duyguların oluşmasında ve özgüvenin derecesinin belirlenmesinde son derece önemlidir. Daha sonra sosyal çevreden, arkadaşlarından aldığı tepkiler onu etkiler. Çocuk çevreden aldığı tepkiler doğrultusunda kendine ait fikir edinmeye başlar. Okula çocuklarım tam anlamıyla dış dünya ile tanıştığı ve sosyalleştiği bir yerdir. Okulda sahip olduğu çevrenin, özel anne-baba dışında derin ilişkiler kurduğu öğretmenin verdiği geribildirimler çok önemlidir. İnsanların hayatları boyunca giyildiğini farketmediği yetersizlik gömleğini tamda bu yaşlarda giyer. Başarısızlık ve kaybetme duygularıyla bu yaşlarda yüzleşir. Özgüveninin etkilenmemesi için, başaramadığı noktalarda destek almak çok önemli. Bağ kurduğu diğer öğretmenle anladığını, anlaşıldığını, ifade edebildiğini gördüğünde ve başardığında, takdir edilme duyguları pekiştirildiğini özgüveni gelişecektir. 

Peki ben bir ebeveyn olarak çocuğumu nasıl özgüven sahibi olacak bir birey gibi yetiştirebilirim derseniz;

Çocuğumu Nasıl Özgüven Kazandırabilirim?

  • Evde herkesin birbirine güven duyduğu bir ortam hazırlayın
  • Onunla ilgili duygularınızda açık olun
  • Çocuğunuzun gerçek kapasitesinin farkında olun
  • Davranışlarınızda ona model olun
  • Çocuğunuzun yanlışlarını onu suçlamadan,  tüm kişiliği eleştirmeden tartışın
  • Ondan beklentileriniz onun yaşına ve seviyesine uygun olsun
  • Özgüvenli olmak kibirli, kendini beğenmiş biri olmak demek değildir  
  • Çocukların birbirinden farklı olduğunu ve her çocuğun özel olduğunu unutmayın karşılaştırma yapmayın
  • Çocuğunuza sorumluluklar verin
  • Onun her şeyine değer verdiğinizi, takdir ettiğinizi hissettirin
  • Fikirlerine saygı duyun
  • Risk almalarına izin verin
  • Onları olduğu gibi kabul edin. Karşılıklı, kayıtsız şartsız pozitif saygı olmalı.

Özel eğitim öğretmenine ihtiyacınız varsa sayfamızdan konumunuza en uygun öğretmenimizi dakikalar içerisinde bulabilirsiniz. 

Bunların bir ya da birkaçını gerçekten yerine getirdiğinizde; özgüven temeli sağlam bireyler yetiştirmiş olacaksanız. Sağlık dolu günler.

Etiketler

Yazar

Mehmet Y.

Sakarya üniversitesi eğitim fakültesi mezunuyum İlkokul takviye dersleri, ilköğretime hazırlık ve okuma yazma, matematik alanında destek olmaktayım. Aynı zamanda robotik kodlama...

Benzer Yazılar
Çocuğunuzu Kendisiyle Yarıştırın

Çocuğunuzu Kendisiyle Yarıştırın

Çocukların kendi kapasitesinin farkına varıp iyileştirme, geliştirme gibi düzenlemelerle kendisini gerçekleştirmesi daha iyi olacaktır.

ÇOCUKLARI DİKKATE ALIN!

ÇOCUKLARI DİKKATE ALIN!

Çocuklar karşılaştıkları olayları o kadar basit ve masumane yorumluyorlar ki işte o an onlara hayran olmamak ve bu durumdan etkilenmemek elde değil.

Neden Fizik Yapamıyoruz?

Neden Fizik Yapamıyoruz?

Sayısalcıyım ve fizik yapamıyorum diyorsanız tam sizlik bir yazı geliştirdik. Fizikte başarılı olmanın yollarını fizik uzmanına sizler için sorduk..

Matematik Ön Yargılarınızı Kıralım Mı?

Matematik Ön Yargılarınızı Kıralım Mı?

Matematikte başarı sağlamak isteyen öğrenciler için matematik özel ders veren bir öğretmenden tavsiyeler! İşte matematikte nasıl başarılı olunur? sorusunun cevabı

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?