Ç ocuklarda ekran bağımlılığını önlemek için anne-babaların mutlaka bilmesi gerekenler.
Son dönemlerde velilerimden en fazla duyduğum yakınmaların başında çocukların ekran karşısında geçirdikleri sürenin uzunluğu geliyordu. Dijital çağda ve teknolojinin içine doğmuş olan bu çocukları ekrandan nasıl uzak tutabilecekleri ile ilgili sorular birçok öğretmene yöneltilmektedir sanırım. Peki ne yapmalı da uzak tutmalı çocukları bu canavardan?
Teknolojiye olan bakış açımızı ve kullanım amacımızı sorgulayarak başlayabiliriz. Bilgisayar, tablet, telefon niçin var? Neyi yanlış yapıyoruz? Bu konuda eTwinning projelerimde web 2.0 araçları ile yaptığım çalışmalar bana çok fazla yardımcı oldu. Teknolojinin bizim hayatımızı kolaylaştırdığını, akıllı telefonla sosyal medya haricinde yaratıcı şeyler yapılabildiğini gördüler. Yaratıcı yazma ile ilgili bir proje çalışmasında akıllı telefon uygulamaları ile hikâye yazma, hikâye seslendirme, hikâye kitabı, şiir kitaplarını dijital ortamda oluşturabildiklerini fark ettiler.
Çocuklar büyüklerin ne söylediklerinden çok ne yaptıkları ile daha çok ilgileniyorlar. Nasihat etmek yerine onlara örnekler göstererek daha hızlı sonuca ulaşılabileceği kanısındayım. Büyükler olarak(anne- baba, öğretmen) bizler de ekranla olan süremizi ve bu süreye ait gerekliliği sorgulamalıyız. Çocuklarımızdan yapmasını istemediğimiz şeyleri biz de yapmamalıyız.
Bu konu üzerinde atılabilecek adımlardan bir tanesi de ebeveynin çocuğuyla birlikte yapacağı alternatif etkinlikler olmalı. Kendisi rahat televizyon izlemek için çocuğunun eline telefon ve tablet veren anne- babaların konforlarından biraz ödün vermeleri bu iş için başlangıç olabilir.
Pandemi döneminde sosyal medyada, Eba’da çocuklarla yapılabilecek etkinliklerle ilgili çok fazla güzel örnekler sunuldu. Eğitim sayfalarını ve eğitimcileri takip eden velilerin bunlardan çok güzel faydalandığını görme şansı yakaladım. Eğitim uzun vadeli bir yatırım ve sabır isteyen bir süreç. Bu sabrı gösteren anne-baba ve eğitimcilerin başarıya ulaştığını görmemiz tesadüf olmayacak. Kendi sınıfımda da gözlemlediğim çok net bir konu var: “Anne-baba öğrencinin ödev ve derslerini ne kadar düzenli takip ederse öğrenci de o oranda başarılı oluyor.
Çaba gösterilmeden ve konfordan taviz verilmeden başarı elde edilemiyor.
den Başlayan Fiyatlar
Öğretmenler Genellikle 1 saat içinde yanıt verir.
118.330 Aktif Öğrenci - 74.928 Tamanlanan Ders
Metin E.
Çalıştığım 21 yıl boyunca bir çok mesleki seminer ve kongreye katıldım. Türkiye'nin ve İstanbul'un farklı bölgelerinde farklı özelliklere sahip öğrencilerle deneyimim oldu. İlko...
Tagul ile derslerinizde etiket bulutu oluşturun ve derslerinizi eğlenceli hale getirin
Kahoot öğrencilerinize, basit bir şekilde quizler, anketler hazırlayabileceğiniz ve soru-cevap yapabileceğiniz bir platformdur.
Online ders nasıl verilir, online ders vermek için gerekenler nelerdir, online ders verme platformlarınını uzun bir araştırma sonucu bir araya getirdik. Online derslerinizde başarılar.
Prezi, sıradan sunumlardan sıkılan, kaliteli, eğlenceli ve dikkat çekici sunumlar hazırlamak isteyenlerin uygulamasıdır.