Bilsem Sınavı Nedir? Kimler Girebilir?

Yazar: Yasin G. | 26.05.2023 - 5 dakikalık okuma. Görüntülenme: 15029
Bilsem Sınavı Nedir? Kimler Girebilir?
B ilsem sınavı nedir? Bilsem sınavında nasıl sorular sorulmaktadır? Sınava kimler girebilir, nasıl hazırlanılmalıdır?

Özel yeteneklere sahip öğrencilerin, farklı bir eğitime tabi tutulması günümüz eğitiminin en önemli parçalarından biridir. İlkemizde de Bilsem sınavı bu öğrencilerin daha ilkokula başladığında tespit edilmesini amaçlıyor. Resim, müzik ya da fen bilimleri gibi genel konularda özel olduğu düşünülen öğrenciler öğretmenleri tarafından ve sınavla tespit ediliyor. Sonrasında okullarını aksatmayacakları şekilde eğitimlerine ek, yeteneklerini geliştiren eğitimlere tabi tutuluyor. Bu sayede, geleceğin ressam ya da müzisyenleri; bu alandaki iyi öğretmenleri yetişiyor. Bilsem’in genel zihinsel eğitimleriyle fen liselerinin kapıları açılıyor.

Bilsem sınavı ile öğrenciler özel merkezlerde, okullarından ayrı bir müfredatla eğitiliyor. Burada çocuklara okulda göremeyecekleri eğitimler veriliyor. Eğitimlerde defter ve kitaptan ziyade, öğrencilerin zihinsel becerilerini geliştiren deneyler ve uygulamalar yapılıyor. Özellikle resim ve müzik alanındaki öğrenciler birebir öğretmen gözetiminde eğitiliyor. Ayrıca Bilsem’de sınıftan ziyade, ders grupları oluşturuluyor. Yani öğrenci daha ilkokuldayken, tıpkı üniversitelerdeki gibi bir grup dersinden çıkıp diğerine giriyor.

Özel yetenekli bireylerin, yetenekleri doğrultusunda gelişmesini amaç edinen Bilsem’de görev alan öğretmenler de özel seçiliyor. Öğretmenler, özel formasyondan geçirerek yetenekli çocukları nasıl eğiteceklerini öğretiyorlar. Çünkü bu merkezlerde, sıradan ders anlatımı gibi klasik uygulamalar yapılmıyor.

Bilsem Sınavı Nedir?
 

Özel yetenekli çocukların her şeyden önce potansiyelinin tespit edilmesi son derece önemli. Bilsem sınavı da bu anlamda önem kazanıyor. Fakat her şeyden önce Bilsem’in ne olduğunu ve bir okuldan farkını anlatmak istiyorum. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bir kuruluş olan Bilsem’in açılımı, “Bilim ve Sanat Merkezleri”dir. Milli Eğitim’in Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak hizmet veriyor. Şu üç branşta öğrenci alıyor:

  • Resim
     
  • Müzik
     
  • Genel zihinsel beceri (Matematik, fen ve sosyal bilimler gibi)
     

Bilsem sınavı ilkokulların birinci, ikinci ve üçüncü sınıflarındaki öğrencileri kapsıyor. Yönetmelik gereği her sınıf öğretmeni, sınıfındaki özel yetenekli öğrencileri genel müdürlüğe bildiriyor. Bilsem de öğretmenin referansı doğrultusunda öğrenciyi sınava davet ediyor. Daha küçük yaştaki çocuklara yönelik bir seçme olduğundan klasik sınav mantığı yürütülmüyor. Yine özel öğretmenler, öğrencileri özel bir sınava alıyor. Burada asıl amaç öğrencinin yeteneğini ve potansiyelini keşfetmektir. Bu iki bileşen buluştuğunda öğrenci Bilsem’e kabul ediliyor. Matematik özel ders almak için sayfamızdan başvuru yapabilirsiniz. 

Türkiye’deki neredeyse her kentte birden fazla merkez bulunması mümkün. Merkezler öğrenci kapasitesine göre, ihtiyaç duyulan ilçelere açılıyor. Buranın bir okul değil de merkez olmasının bir sebebi de klasik okul anlayışından farklı işliyor. Örneğin, Bilsem’de klasik sınıftan ziyade, laboratuvar çalışma ortamı yaygın olarak kullanılıyor. 

Bilsem Sınavına Kimler Girebilir?
 

Bu özel eğitim merkezleri her yaştan, her öğrencinin dilediği gibi başvurabileceği bir yapıda değil. Tıpkı ilkokula başlama gibi bir yaş aralığı arasında olma gerekiyor. Bu yaş aralığı da ilkokulun 1 ila 3’ncü sınıfındaki bireyleri kapsıyor. Bu yaş aralığında olmak da yetmiyor. Bilsem’e tavsiye edilmelisiniz. Bunu da sınıf öğretmenleri yapıyor. 1, 2 ve 3’ncü sınıf öğretmenlerine her yıl Bilsem tavsiye çizelgesi veriliyor. Öğrencisinin müzik, resim ya da zihinsel yetenekleri olduğunu gören öğretmen, o öğrencinin ismini bu tavsiye mektubuna yazıyor.

Her yılın yaz aylarında Bilsem sınavları yapılıyor. Daha öncesinden öğretmenin tavsiyesi üzerine öğrenci Bilsem sınavı için davet ediliyor. Yaz döneminde de sınava giriyor. Müzik, resim ve zihinsel beceri sınavları ayrı ayrı yapılıyor. Özel yetiştirilen öğretmenler öğrencinin yeteneğini ve potansiyelini tespit ediyor. Örneğin müzik sınavında enstrümanlara olan ilgisi, sesinin yapısı inceleniyor. Zihinsel yetenek sınavında ise analitik düşünme ve sorun çözme becerileri takip ediliyor.

Bu sınav klasik yöntemlerle, kâğıt kalem kullanılarak yapılmıyor. Öğretmenler, öğrenciden bir takım problemlerin çözümünü yapmasını istiyor. Yeteneği ve potansiyeli olduğu düşünülen öğrenciler merkeze davet ediliyor.

Bilsem Sınavı’nın Amacı Nedir?
 

Özel yetenekli bireyler ne kadar erken belirlenirse, eğitimi sağlıklı de o derece mümkündür. Ülkemizin eğitim sistemi de bunun bilincinde hareket ediyor. Daha çocukluk çağından itibaren eğitime alınan bireylerin yeteneklerini daha geliştirdikleri ve potansiyelini aştığı bir gerçektir. Sistem, bu amaçla, ilkokul sınıf öğretmenlerine önemli görevler veriyor. Çünkü Bilsem sınavı için öğrenci seçimi ilk onlardan geçiyor. Türkçe özel ders sayfamızdan öğretmen araştırması yapabilirsiniz. 

Özel yetenekli çocuklar tespit edilerek geleceğin müzisyenleri, ressamları, öğretmenleri ya da bilim insanları olmaları sağlanmalıdır. Bu özel merkezler de çocuklara klasik okul eğitiminin yanında araştırmayı, sorgulamayı, merak etmeyi öğreniyorlar. Özel bir enstrümana yeteneği varsa, bu konuda uzmanlardan eğitim alma imkânı buluyor. Resme yatkın öğrenciler, dünya standartlarında resmi öğreniyor ve geleceklerini belirliyorlar. Özetle, Bilsem sınavları gelecekte hem ülkesine hem insanlığa daha faydalı bireyler yetiştirmek için çalışıyor.

Bilsem Sınavına Nasıl Hazırlanmalı?
 

Bilim ve Sanat Merkezlerine hazırlık için aslında ebeveynlere daha çok görev düşüyor. Özellikle her çocuğun hakkı olan okul öncesi eğitim, özel yeteneğin anlaşıldığı ilk yerlerdir. Hem okul öncesi öğretmenlerin hem velilerin yeteneği fark etmesinin ardından bunun üzerine düşmesi önemli.

Bu yaştaki bir çocuğun yeteneğinin boyutunu tespit etme, ancak profesyonel gözlemlerle mümkündür. Eğitimin uzun soluklu bir süreç olduğunu unutmayın. Daha ilkokuldan itibaren, özel kurslar ya da eğitim merkezleri ile Bilsem’e hazırlanabilirsiniz. Burada Bilsem yetkinliğindeki öğretmenler, bireyin yeteneğinin tespit edilmesinde önemli bir rol üstleniyorlar. An

Çocuğunuz daha ilkokula başladığında sınıf öğretmeniyle iyi diyalog içinde olmalısınız. Öğretmenlerin yönlendirmesiyle ek kurslar ya da eğitimlere yönelebilirsiniz. Bunun yanında evde çocuğunuzun derslerden arta kalan zamanları için zekâ geliştiren oyunlar oynamasını teşvik edebilirsiniz. Bilgisayarı yasaklamayın! Çünkü geleceğin yazılımcıları da Bilsem sınavları sayesinde yolunu belirliyor. Bu merkezlerde geleceğe iz bırakan bilim insanları, ressamlar ya da müzisyenler yetişiyor. Eğer çocuğunuzun özel bir yeteneği olduğunu düşünüyorsanız bunun üzerine eğilmeli ve yeteneğini ortaya çıkaran yöntemleri uygulamalısınız. Bilsem Sınavı başarısı yetenek ve potansiyelin önemli olduğunu da asla unutmayın.

Etiketler

Yazar

Yasin G.

Online ve birebir dersler yapıyorum. Temel eğitimlerden sonra proje bazlı devam ediyoruz. Ayrıca kendi siteniz üzerinden tüm eğitimlerin uygulaması yapıyoruz.Temel eğitimlerden ...

Benzer Yazılar
Sınav Hazırlığı Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sınav Hazırlığı Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Öğrencilerin sınav hazırlık süreçlerinde dikkat etmesi gereken önemli konuları sizler için eğitim uzmanı cevapladı. İşte tüm püf noktalar sizlerle

Yks'ye Son 1 ay Kala Yapılması Gerekenler

Yks'ye Son 1 ay Kala Yapılması Gerekenler

Yks'ye son 1 ay kala yapılması gerekenler nelerdir. Son 1 ay'da nasıl çalışmalısınız. Deneme çözmenin sınavınıza olan etkisi nelerdir? Haydi çalışma zamanı!

2024 YDT İngilizce Konuları ve Soru Dağılımı

2024 YDT İngilizce Konuları ve Soru Dağılımı

YKS - YDT İngilizce Konuları ve Soru Dağılımına yazımızdan ulaşabilirsiniz. En güncel 2024 YDT Konuları öğrenmek için hemen inceleme yapabilirsiniz.

AYT Matematik Sınavlarının Analizi

AYT Matematik Sınavlarının Analizi

AYT sınavın da son iki yılın analizi. Uzman matematik öğretmeninden AYT matematik sınavında çıkan soruların konu dağılım yüzdeliği

Yorumlar (1)
Makaleyi beğendin mi ?
M

Muhtebeber
Cevap Yaz 11 Ekim 2023

Merhabalar oncelikle bu tur sinavlardan hic bir velinin bilgisi yok.. bizi yonlendirecek bir hoca yoktu. Ve bu sinavi kizim 3 siniftayken ogrendim kacirdim kayit tarihini. Neden bu hak 4 siniflar icin verilmiyor. Bu sene dort gozle bekledim yine galiba giremiyecrgiz.. yonlendirmeniz mumkun mu. Ne yapilabilir