B aşarının formülleştirilmiş bir hali yoktur. Bulunan duruma göre formüller değişebilir. Başarının sırrı çok yetenekli olmak ya da zeka değildir
Başarı nedir? Nasıl başarılı olabiliriz? Başarının formülleştirilmiş bir hali yoktur. Bulunan duruma göre formüller değişebilir. Başarının sırrı çok yetenekli olmak ya da zeka değildir. Bunu bu şekilde düşündüğümüzde başarısızların da zeka geriliği olduğunu kabul etmiş oluruz. Oysa ki böyle bir şey yok.
Doğulan şehir, aile, çevre, arkadaşlar, okullar elbette başarıyı etkileyen faktörlerdir. Ancak çoğu zaman bunlar bir insana tamamen engel olmaz ya da tamamen bir garanti sunmaz. Bizim zamanımızda şartlar şöyleydi edebiyatı yapmayacağım ben de öğrenciyim zaten şuan. Elbette herkesin birbirinden farklı özellikleri şartları var. Ortak olan tek şey çok çalışmak. Çok kitap okumak. Mesleğin varsa mesleğinde, ev hanımıysan o işinde veya öğrenciysen öğrenciliğinde çok çalışmalı iyi işler çıkarmalısın. Neden diyecek olursak her kim olursa olsun işini iyi yapan insana herkes çok imrenir. O imrenilecek kişi neden sen olmayasın? Diyelim bir doktora gideceksin elindeki koşullar altında en iyi doktora gitmek istersin. Ya da kuaföre gideceksin en iyi kuaföre gitmek istersin. Peki bu iyilik kavramı sizce kişinin elinin yüzünün güzelliği mi yoksa işini iyi yapması mı? İşini en iyi yapana gitmek istersin. O alanda kim en iyiyse ona gitmek istersin. İşini yarım yamalak yapana, umursamayana kimse rağbet etmez. Bu nedenle iş her ne ise iyi yapılmalı. Örneğin anneysen 'iyi bir anne' olabilmek için çabalamalısın. Öğrenciysen 'iyi bir öğrenci' olabilmek için çabalamalısın. Aksi takdirde kendini memnun edemezsin. Çünkü hiçbir öğrencinin vasat ya da kötü bir öğrenci olma hedefi yoktur. Kime sorarsak soralım herkes iyi bir öğrenci olmayı diler ama iyi bir öğrenci olabilmek için verilecek sorumlulukları reddeder. Sorun da tam olarak burada başlar esasen. İstek var güç var ancak farkındalık, bilinç ve hareket yok. Sebep var ancak sonuca ulaşabilmek için belirli bir yol kat edilmesi gerekiyor. yol kat edilmeden sonuç beklenmesi de çoğu zaman yıkıcı oluyor. Bu sebeple başarı için sonuçtan ziyade sebebe odaklanmalısınız.
Bir diğer mesele de odak noktası. Başarılı olmaya mı yoksa başarısız olmamaya mı odaklanıyorsunuz bu nokta önemli. Bunların ne farkı var ki diyebilirsiniz haklısınız da. Başarıya inanmak motivasyonu artırır dolayısıyla çalışmadaki verimi de artırır. Ancak başarısız olmamaya inanmaya çalışmak korkudur. Ya başarısız olursam korkusu. Hafif korku iyidir diri tutar ancak odak noktanız korku olmamalıdır. Çünkü siz farkında olmasanız da başarısız olmamaya çalışırken korku miktarınız çok artar bu da motivasyonu dolayısıyla çalışma veriminizi, kendinize olan güveninizi azaltır.
Başarı nedir? Nasıl Başarılı Olunur? başlıklı yazımızdan daha detaylı inceleme yapabilirsiniz.
Olay çok net hiçbir şeyi abartmadan her şeyi yolu yordamına göre yapmak, çalışmak başarının anahtarıdır. Başkalarından beklemek yerine başta kendinize siz inanmalısınız. Siz kendinize inanmadıktan sonra başkası inansa ne değişir ki. Başkalarının sizin için çabalaması çok bir şeyi değiştirmez çünkü bazı şeyler içseldir. Ancak sizin kendiniz için çabalamanız çok şeyi değiştirebilir. Kendinizi sevin.
den Başlayan Fiyatlar
Öğretmenler Genellikle 1 saat içinde yanıt verir.
118.445 Aktif Öğrenci - 75.020 Tamanlanan Ders
merve y.
Dersleri işlerken çoğu öğrenci konuyu anlar ancak kavrayamaz. Yani o an anlasa bile bilgileri daha sonra sınavda karşısına çıktığında unutabilir. Öğrenci bir psikolog olarak bil...
İngilizce öğrenmede en önemli faktörün pratik yapmaktan geçtiğini biliyor muydunuz?
Kübra Güleç kimdir? Öğretmek sürekli bir öğrenme sürecidir. Sakin ol, Geç kalmadın, Erken de değil.