Ayt Sınavı İçin Sözel Öğrencilerine Tavsiyeler-1

Yazar: Ümtay S. | 21.04.2021 - 2 dakikalık okuma. Görüntülenme: 4081
Ayt Sınavı İçin Sözel Öğrencilerine Tavsiyeler-1
A yt sınavına hazırlanan öğrencilerin sözel derslerde ivme kazandıracak ve rakiplerinin önüne geçmesini sağlayacak en önemli çalışma yöntemi nedir?

Sizi hayallerinize götürecek olan bu önemli yolda çalışmalara yavaş yavaş başlamak üzeresiniz. Sınavda soru gelecek derslere baktığımız zaman genel olarak edebiyatın öne çıktığını görmekteyiz. Onu takip eden dersler ise tarih ve coğrafya oluyor. Ben ayt sınavından x (okul öncesi, ilahiyat, edebiyat vb.) bölümüne gideceğim diyen bir öğrenci bu derslere ağırlık vererek bir çalışma programı yapıyor. Bu kısmen doğru bir yol olsa da düzeltilmesi gereken yanları var. Ben kendi branşımla ilgili tavsiyeler vererek çalışma programınızı daha verimli hale getirmenize yardımcı olmak istiyorum. Öncelikle her sınavda olduğu gibi ayt sınavında da 'standart sapma' gerçeği var. Peki bu ne demek? Kısaca genelin yapamadığı ya da boş bıraktığı soruları yapmanız halinde size ivme kazandırması demek.

Ama hocam bu sorular çok zor olmuyor mu?

Hayır her zaman olmuyor. Çünkü ders çalışma programınızda yaptığınız ders seçimleri bu konuda oldukça önemli bir etken. Burada benim kendi derslerimde gözlemlediğim bir konuyu örnek vermek istiyorum. Ayt sınavının felsefe grubu testinde sorulan psikoloji, sosyoloji ve mantık sorularına baktığımızda öğrencilerin genelinin psikoloji ve sosyoloji de iyi mantıkta ise ne yazık ki oldukça kötü olduğunu görüyoruz. Ben bunun sebebi olarak; psikoloji ve sosyoloji derslerinin öğrencilerin kendi başlarına da çalıştıklarında yapılabilecek dersler olduğunu, fakat mantığın-özellikle de sembolik mantığın- dışarıdan bir takviyeyle (gerekirse özel dersle) çalışılması gereken bir ders olmasından kaynaklandığını düşünüyorum.

Aman hocam 8 soru için değer mi demeyin. Diğer derslerin sorularını full doğru yapmanız zaten zor. İstediğiniz seviyede yapma ihtimalinizin de garantisi yok. Bu yüzden genelin yapamadığı bu 8 soruyu yaparak standart sapmada rakiplerinizin önüne rahatlıkla geçebilirsiniz. Ki sembolik mantık birazcık kavradıktan sonra çok keyif alacağınız bir derstir, demedi demeyin. Bunca sözel ve ne yazık ki ezbere dayalı dersinizin içindeki tek işleme dayalı ve ezberlemeden yapabileceğiniz ders sembolik mantıktır. Bu yüzden siz kıymetli öğrencilere tavsiyem bu dersi ihmal etmemeniz ve en az edebiyat, tarih ve coğrafya kadar değer vererek çalışmanızdır.

Şimdiden önünüzdeki sınavlar için sizlere başarılar diliyor ve bu taktik sizlere mantıklı geldiyse daha fazla taktik almak için blog yazılarımı takip etmenizi öneriyorum. Bir sonra ki yazıda görüşmek üzere.

Felsefe Grubu Öğretmeni - Ümtay Saki

Etiketler

Yazar

Ümtay S.

Meslek hayatım boyunca özel dersler verdim. Bu doğrultuda hem net artışı hem de ödül olarak güzel sonuçlar aldık.

Benzer Yazılar
Başarılı Olmanın Sırları

Başarılı Olmanın Sırları

Başarının formülleştirilmiş bir hali yoktur. Bulunan duruma göre formüller değişebilir. Başarının sırrı çok yetenekli olmak ya da zeka değildir

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?